Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 19. kesäkuuta 2018

Kikhernepaloja ja muita juhannuksen herkkuja


Ihastumiseni kikherneisiin ei osoita laantumisen merkkejä. Tuoreet herneet olivat lapsuudessani yksi odotetuista kesäherkuista. Kikherneistä kuulin vasta aikuisena ja olin heti myyty. Ne ovat niin monikäyttöisiä, kauniin värisiä ja maistuvat hyvälle, että ihmekös tuo. Hummus, kasvispihvit jne ovat kuuluneet säännöllisesti ruokavalioomme ja tänä keväänä löysin lempikasvisruokakirjastani uuden käyttötavan kikherneille. 


Voiko tavallisista perunoista ja keltaisista herneistä kehitellä jotain niin hyvää, että siitä kannattaa kirjoittaa blogiin? Söimme näitä viime viikolla ja aion tehdä uudelleen juhannuksena, joten tämä resepti on tarpeen jatkossa itselleni. Toivon, että lapsenlapsemme ja perheemme nuoret ainakin maistelisivat näitä. 


Me söimme näitä vihreillä omenilla ja herneillä 'rikastetun' caleslow'n kanssa. Samalla aterialla oli tuhti annos protskua! Tämän mainion ruoan etu on helppotekoisuus, terveellisyys ja edulliset raaka-aineet. Seuraavana päivänä nämä lämpiävät rapeiksi paistinpannulla tai pehmeämmiksi mikrossa. Olivat yllättävän hyvää naposteltavaa iltapalana ilman lämmitystäkin dipattuna kermaviilikastikkeeseen ja hot chili sauceen. 

Mausteet määräytyvät sen mukaan, kuinka mausteisen ruoan ystävät nauttivat näitä.

Vuoan pinnalle lisätty voinokare saa aikaan rapean ja maukkaan pinnan. (jos tykkää voin mausta)


Seuraavalla kerralla aion paistaa koko annoksen yhdessä, suuremmassa teflonpintaisessa uunivuoassa.

Nämä palaset on voideltu vasta uunista oton jälkeen. Hyvää näinkin!


Kikhernepalojen aineet ja ohjeet (annoksesta riittää lisäkkeenä ainakin kahdeksalle)

n. 6 dl keitettyjä- tai purkkikikherneitä
n. 6 kpl keitettyjä perunoita (600 g)
3 kananmunaa
reilu nippu persiljaa tms yrttejä
1-3 salottisipulia tms
1-3 valkosipulin kynttä
1½ dl suolattuja maapähkinöitä (pistaasipähkinöitä minulla)
n. 1 tl suolaa
mustapippuria tms lempimausteitasi
(chiliä halutessasi)
öljyä ja voita vuoan/vuokien voiteluun (ja halutessasi sipulien kuullottamiseen sekä vuoan pinnallle)
  • Varaa keitettyjä perunoita tai keitä ne varta vasten tähän ruokaan.
  • Laita uuni kuumenemaan 175 ast.
  • Huuhdo ja valuta kikherneet. (tai keitä kuivista etukäteen)
  • Pilko sipulit ja valkosipulit. Kuullota paistinpannulla halutessasi.
  • Huuhtele ja pilko hieman yrttejä.
  • Laita kaikki aineet monitoimikoneen leikkurikulhoon (onnistuu myös sauvasekoittimella) ja aja karheaksi massaksi. 
  • Voitele uunivuoka huolella ja tasoittele massa n. 1 cm paksuiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle. 
  • Paista vuokaa n. 30 min uunin keskitasolla tai kunnes näyttää kypsälle.
  • Tarjoile caleslaw'n tai esim grillimakkaroiden lisäkkeenä. (Nämä maistuvat välipaloina lapsille, kun paistat rapeiksi paistinpannulla.)
Tästä taikinamäärästä riitti kahteen aika isoon leipävuokaan ja yhteen pieneen piirasvuokaan. Kahdelle tästä riitti reilusti syötävää useammalle aterialle.




Mitähän teidän juhannuksen ajan ruokapöytiin kuuluu uusien (siikli) perunoiden ja sillien lisäksi?
Meillä on muutamia ideoita maistuvista juhannusherkuista! Hampurilaiset ovat meidän poppoon varma 'nakki', koska makkarat eivät maistu kaikille. Suunnitteilla joka tapauksessa on aiemmin herkullisiksi testattuja ruokia. 
  • savustettua lohta ja hölskypottuja
  • uunissa pitkään haudutettua nyhtökanaa
  • hyviä kasvispihvejä joko entisellä reseptillä tai kehitellä uusi.
  • herkulliset briossisämpylät ovat pakasteessa ja muut hampurilaisten tykötarpeet  mietinnässä. Varmaa on ainakin erilaiset pikkelit ja salaatit.
  • punasipuli-fenkolilisäke on juuri nyt ylivoimainen suosikki.







Tänään leivoin aika makoisia pullia ja yhden herkullisen makean-suolaisen pitkon. Siihen tuli paahdettuja, suolattuja cashew-pähkinöitä, marsipaania ja suklaata. Kokeilin tätä ensimmäistä kertaa ja paistoaika ei mennyt ihan nappiin. Pitko on hyvää, mutta jäi keskikohdalta matalammaksi kuin oli tarkoitus. Tekevälle sattuu!

Oreo tyyppiset keksit sekä tottakai Leenan lusikkaleivät ovat jo valmiina pakastimessa, joten ainakin kahvileipää pitäisi olla riittävästi.

Perheessäämme on kaksi nimipäiväsankaria juhannuksena, joten kakku kuuluu ilman muuta asiaan. Vielä ei ole varmaa, minkä tyyppisen kakun aion kehitellä. Hyvää, makeaa ja täydellistä sen pitäisi olla! Toivottavasti joku ihana idea jostakin ilmestyy. Toivottavasti näistä vinkeistä ja linkeistä oli ainakin yhdelle blogini lukijalle hyötyä. Joka puolella on toinen toistaan herkullisempia reseptejä. Itselleni on vaikein tehtävä, mitä hyvää kannattaisi leipoa. 


Ai niin! Tämän iki-ihanan herkun raaka-aineet ovat jo jääkaapissani. Nuoretkin pääsevät nyt maistelemaan tuota kovasti mainostamaani kasvisvoileipäkakkuani


Olipa hyvä, että ehdin käydä kuvaamassa näitä naapurin papan ihania pioneja ennen sadetta. Täällä Hämeenlinnassa tuli 'vettä ns maahan saakka'. 😁 Kyllä sitä oli ehditty toivoa ja odottaa jo monen monta kertaa. Nyt ilma on raikastunut kertaheitolla.



Oikein hyvää juhannuksen odottelua ja mukavaa viikon jatkoa teille kaikille blogiani lukeville. Olette niin ihania, kun jaksatte kannatella tätä harrastustani klikkaamalla blogini postauksia. Tykkään tykkään tykkään siitä! 💓💖💝

2 kommenttia:

  1. Nam nam..kun näyttää taas herkulliselta:) Minä en ole edes ihan varma olenko koskaan tuollaisia kikherneitä edes maistanut, ne pitää ottaa kyllä kokeilulistalle heti:) Kasvisruoka on niin kivan värikästä! Ihanaa, iloista Juhannuksen aikaa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kikherneet ovat minullekin tulleet tutuksi vasta viime vuosina. Hummuksen teossa opin niitä käyttämään ja nyt tulee jatkuvasti uusia ideoita vastaan. Blogin teosta siis jotakin hyötyä! 👍Suosittelen!
      Sinulle Päde oikein hyvää juhannusta! 💖🎶😄

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.