Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 25. kesäkuuta 2018

Kasvispitoisen ruokavalion ylistystä ja ajatuksia keventämisestä



Mansikoita, mifua, salaatteja, raparperisalsaa, yrttejä ja herkullisia salaatinkastikkeita lautasella. Hellepäivän parasta ja terveellisintä ruokaa, tykkään minä. Ehkäpä tämän blogipostauksen innoittamana ryhdyn itsekin useammin valmistamaan täydellisen aterian terveellisistä raaka-aineista. 


Herkuttelua muutama päivä ja sen jälkeen tiukkaa itsekuria vaativa ruokavalio vähintään pari viikkoa. Tätä jojoilua on kestänyt kohdallani jo yli vuoden. Onneksi pidän kasvisten mausta, mutta harmillisen paljon enemmän kaikenlaisesta herkuttelusta. Olisinpa vielä nuori ja tervejalkainen! Kertyneet kilot karisisivat parissa päivässä tehokkaan liikunnan ja hieman kevennetyn ruokavalion avulla. Mutta turhaan inisen. Elämässä joutuu tekemään valintoja, jotka eivät aina miellytä.


Kasvikset; vihannekset, hedelmät, marjat, juurekset jne onneksi maistuvat Miehelle ja minulle. Ongelma on siinä, että iässämme joutuu pitämään kiinni lihaksista, jotka ovat vielä jäljellä. En ole perehtynyt perusteellisesti ruoka-aineiden vaikutuksiin kehossa, mutta sen tiedän, että proteiineja on joka päivä saatava. Kevyt ruokavalio ei tarkoita yksipuolista ja mautonta ruokaa. Kerroin muutama viikko sitten liittymisestäni Keventäjiin, mutta eipä se ole juurikaan blogissani näkynyt. Arvaahan sen, ettei näin ollen keventymisestäni ole tietoakaan. Tai no, ne pari kiloa, jotka olivat karisseet tulivat juhannusviikolla takaisin korkojen kanssa.


Tämän postaukseni kuvat ovat kesäkuun alkupuolelta. Innostun aivan totaalisesti alkukesän ihanista ja monipuolisista kasvisvalikoimista. Tänä kesänä hellettä riitti monta viikkoa, joten kevyiden herkkujen syöminen oli suorastaan ilo. Kastikkeet ja maustaminen ovat kevyessä kasvisruokailussa avainasemassa. 


Kermaviilikastike yrteillä, sitruunamehulla tai viinietikalla ja sopivalla määrällä suolaa sekä makeutta on hyvä peruskastike monelle ruoalle. En ole ostanut valmiita dippikastikkeita aikoihin, vaikka ne ovatkin todella nopea tapa maustaa kermaviili. Aikoinaan käytin lähes pelkästään niitä kermaviilikastikkeissani. Nykyään tuntuu helpommalle tavalle saada hyvää kastiketta tuoreilla yrteillä ja omin lempimaustein.


Muistan selkeästi ensikohtaamiseni paksun, makeankirpeän balsamicokastikkeen kanssa reilut kymmenen vuotta sitten Italiassa. Nyttemmin Suomessa voi ostaa erimakuisia ja -tyyppisiä balsamicokastikkeita maustamaan salaattiaterioita ja monia muitakin kasvisruokia. Tykkään niistä edelleen, mutta yritän hieman rajoittaa käyttöä niiden sisältämän sokerin ja lisäaineiden johdosta. Niiden hapokkaan makea aromi tekee salaatista kuin salaatista herkullista, joka maistuu Miehellekin. 




Olen säästellyt näitä herkullisen ja kevyen lounaamme kuvia puhelimessani monta viikkoa syystä jota en edes itse tiennyt. Otan tottakai muulloinkin kuvia ruoista, jotka eivät päädy koskaan blogiin. Vielä useammin teen ruokaa, jolloin kamera ei ole lähimaillakaan. Katsotaan nyt, mihin suuntaan blogipostaukseni lähtevät tämän 'paljastukseni' jälkeen. 


Ihan uskomatonta, että yllä olevan rippikuvani ottamisesta on kulunut kohta 50 vuotta. Olin noihin aikoihin liiankin hoikka, enkä voinut kuvitellakaan olevani jonakin päivänä huolestunut painostani ja terveydestäni. Tähän on kuitenkin tultu. Toivon ymmärrystä lukijoiltani, ellei blogiini ilmesty makeita herkkuja muutamaan viikkoon. Sokerittomia ja vähärasvaisia vaihtoehtoja herkutteluun löytyy, kun alan niitä tosissani etsiä. Vinkkejä saa ihan mielellään lähettää! Kiitos ystävät! 💞 

5 kommenttia:

  1. Kylläpä on mahtavan upeita kuvia niin kasvislounaasta kuin myös kuva bloggarista. Sitä samaa varmaan meillä monella, ainaista kilojen kanssa taistelua joten innolla odotan uusia vähemmän kalorisia herkkuja. Mukavaa aurinkoista viikkoa.🌹🎂🍇

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kommentti oli todella tärkeä minulle! 🙆

      Poista
    2. Lämpöinen kiitokseni Anonyymi! 💖

      Poista
  2. Hyvä Leena! Pidähän kiinni päätöksestä niin ei tarvitse ´jojojen´kanssa leikkiä! Tämän vuoden kerma- ja juustokiintiö lie nyt käytetty! Ihaniahan nuo sinun ruokasi ja leivonnaisesi ovat pelkästään katsella saati maistella, mutta ehkäpä tuo katselu olisi välillä ´polviystävällisempää` ! Niin kaitanen olet tuossa rippikuvassa ja niin paljon tulevaa edessä. Ihania aikoja. Mutta on ne nytkin. Nautitaan silmin, korvin ja nuuhkien kesän kauneudesta! Pikku-mummi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet täysin oikeassa Pikkumummi! 👍 Juuri nyt on ihan paras aika nauttia ihanista kasviksista ja hyvällehän ne toki maistuvat. Olen huomaamattani opetellut tosiaan "tölväämään" ruokiini energiaa enemmän kuin tarvis. Herkkuleipomukset on nyt unohdettava, kyllä niitä löytyy netistä runsaasti ilman minuakin. Terveys edellä mennään toistaiseksi. Selailin juuri uudentyyppisiä reseptejä ja ihanan makuinen ratatouille on jo liedellä porisemassa.
      Lämmin kiitos ihana ystäväni! 💖

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.