Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 11. kesäkuuta 2018

Suklaamuffinit mustapaputaikinasta


Gluteenittomat, maidottomat ja sokerittomat herkut eivät kuulosta todellisille. Näin pääsi kuitenkin käymään, että tämän päivän muffineista tuli sekä syötävän hyviä että sallittuja. Päälle tullut pursotus ei läpäise samoja kriteereitä, mutta menköön tämän kerran. Olen jaksanut odottaa koko pitkän kevään kotimaisia mansikoita tehdäkseni näitä leivonnaisia. Mustapavut eivät kuulostaneet leipomisen raaka-aineilta, mutta halusin silti testata tätä "Hullaannu vegeen" -kirjan ohjetta.  


Leivoin osan näistä ihanalle ystävälleni, joka osaa arvostaa herkkuja ja juhlii kohta synttäreitään. "Ei sinun olisi tarvinnut, mutta kiva kun leivoit!" -lauseella taas aloitellaan kahvittelut. Ja minustahan on tosiaan kiva leipoa, teen sen enemmän kuin mielelläni. Leipominen on itse asiassa minulle mielen ja kielen terapiaa. Nämä olivat niin helppoja ja nopeita leivottavia, että homma oli pian ohi.




Ei olisi voinut paremmin tämä viikko alkaa. Heräsin odotettuun, kaivattuun ja kiitollisuuden tunteita herättävään sateen ropinaan. Hetken helpotusta monen eläimen ja ihmisen sekä kaikkien kasvien elämään tuli sateen mukana.


Ostin uusia kotimaisia mansikoita jo viikonloppuna. Niitä maisteltiin hyvillä mielin. Ovat ihan eri makuisia kuin muiden maiden mansikat. Ehkä tunnepuoli on tässä se tärkein. 🍓🍓

Suihkuttelen vuokani vuokaspraylla yleensä ulkona, koska suihke leviää helposti ympäristöön. 


Nostin eilen muffinivuokani keittiön pöydälle, mutta donitsitaikina menikin kokonaan donitseihin. Aikomukset leipoa samasta taikinasta muutama muffini kariutuivat. Yleensä pyrin välttämään herkkujen leipomista perättäisinä päivinä. Tästä tuli kuitenkin niin onnistunut kokeilu, että pakkohan tämän on päästä blogiini.

Näissä muffineissa maistuu kookos. Käytä muuta öljyä, ellet ole kookoksen ystävä.
Aineet ja ohjeet 6 isokokoiseen tai 12 pienempään muffiniin

n. 3 dl eli 230 g mustapapuja
n. 15 kpl kivettömiä taateleita
n. 3/4 dl kaakaojauhetta
n. 3/4 dl juoksevaa hunajaa
1-2 rkl vaniljapastaa tai -sokeria
1 dl mantelijauhoja (ei ollut alkup. ohjeessa)
2 tl leivinjauhetta
120 g kookosöljyä
2 kananmunaa

Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen
  1. Valuta ja huuhtele mustapavut huolella. 
  2. Poista kivet taateleista, ellei ole valmiiksi poistettu.
  3. Soseuta pavut ja taatelit tahnaksi esim sauvasekoittimella.
  4. Lisää tahnan joukkoon hunaja, kaakao, vanilja, jauhot, leivinjauhe ja vatkaa sekaisin sähkövatkaimella.
  5. Sulata kookosöljy ja vatkaa taikinan joukkoon huolella.
  6. Lisää kananmuna kerrallaan voimakkaasti vatkaten, kunnes taikina on sileää ja kuohkeaa. (muutama min)
  7. Voitele muffinivuoka ja annostele taikina tasaisesti vuokiin.
  8. Paista isokokoisia muffineja uunin keskitasolla 170 ast/n.18-20 min ja pienempiä muutama min vähemmän. Muffinit saavat jäädä sisältä pehmeiksi, mutta ei raaoiksi. (kokeile tikulla) 
  9. Kippaa muffinit varovaisesti ritilälle jäähtymään. 
Omassa kuorrutteessanini ei ole ollenkaan voita, joten se säilyy kylmässäkin kohtuullisen pehmoisena. Suosittelen käyttämään voita, jos joudut kuljettamaan muffineja.
Jouduin käyttämään suklaan tilalla kaakaota, raakasuklaata ja muutaman palan valkosuklaata antamaan makeutta. Kotoa ei löytynyt yhtään palaa tummaa suklaata.



Reilusti kuorrutetta 6 isolle muffinille  (jäi vähän tähteeksi)

1½ dl (150g) Islantilaista jogurttia
2 rkl chian siemeniä
n. 1½ dl eli 150 g tuorejuustoa
100 g tummaa suklaata (minulla oli raakasuklaata, kaakaota ja valk suklaata)
2-3 dl tomusokeria tai oman makusi mukaan enemmänkin
vaniljaa

  • Lisää chian siemenet jogurtin sekaan ja jätä turpoamaan. (10 min riittää)
  • Sulata suklaa esim mikrossa, sekoittele välillä ettei pääse palamaan.
  • Pehmitä tuorejuusto kulhossa ja yhdistä siihen muut aineet.
  • Vatkaa kuorrute sähkövatkaimella kuohkeaksi ja ilmavaksi.
  • Valmistele pursotuspussi kuntoon ja lusikoi kuorrute siihen. Vie jääkaappiin siksi aikaa, kun muffinit ovat täysin jäähtyneet.
  • Pursota kuorrutetta muffineille ja koristele ne haluamallasi tavalla.
Netistä löytyy runsaasti helppoja ja täydellisen makuisia muffinien ja kuppikakkujen kuorrutusreseptejä. (esim Annin uunissa -blogista Pätkis kuppikakut) Niitä on helppo pursottaa leivonnaisten pinnalle. Näihin muffineihin voisi sopia kookoskermasta tehty vaahto ja mitkä tahansa suomalaiset marjat. Mansikan maku sopi todella hienosti täytteeseen ja koko muffiniin. Lisämakua antaa tunne, että tämä on terveellistä ja maistuvaa herkkua sekä arkeen että juhlaan. Suosittelen kokeilemaan!


Luulin, ettei Mies pitäisi näistä, mutta väärässäpä olin. Etenkin kuorrutteesta ja mansikoista sain kehuja. Hmm.. kokeilenpa toisenkin kerran keksiä itse kuorrutteen.




Tänään tuli 'sisäinen pakko' pysähtyä kuvaamaan Katumajärven kaunista pintaa ajellessani kotiin kuntosalilta ja vesijuoksusta. Ilmanlaatu oli silminnähden ja hengityksessä tuntuen parantunut eilisestä. Heinäallergikkojen elämä helpottui hetkeksi. Toivottavasti teidän blogissani vierailevien ystävien kotipaikoilla on tullut jo sadetta. Täällä Hämeessä osataan arvostaa vesisadetta aiempaa enemmän. Saa sataa päivälläkin! ☔🌂

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.