Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 30. heinäkuuta 2018

Keventäjän kaalipadassa paljon protskua


Puolukka-punaherukka-raejuustosalaatti on kaalilaatikon raikastaja. 
Lomat loppuivat ja helteet jatkuvat! Aika uuvuttavaa, ellei ole mahdollisuutta viilentää olotilaa jollakin konstilla. Elimistön luulisi tottuvan tähän, mutta eipä näytä sille. Yölämpötila on tätä nykyä niin korkea, että ilmastointimme ei ehdi jäähdyttää riittävästi. Tämän verran tästä, vaikka aikomus on postata ruoasta. Leivällä, salaatilla ja kalalla syöminen saa luvan vaihtua tänäään 'kunnon ruokaan'. Varhaiskaalista tehty kaalipata on ollut sekä Miehen että minun suurta herkkua lapsuudesta saakka. Sitä on nyt saatava, vaikka kuinka tekeminen tökkisi. Aamuvarhaisella kokkaaminen on nyt ainut vaihtoehto.



Olin miettinyt jo etukäteen uudentyyppisen kaalipatani kevennyskeinoja. Broilerin jauheliha on kohtuullisen kevyttä, linsseissä on vähemmän hiilareita kuin riisissä ja porkkana on passannut aiemminkin kaalilaatikoihini. Chili ja sipulit sekä hieman fetaa tai salaattijuustoa antavat meidän makuun sopivaa twistiä tähän 'arkiseen' ruokaan.. 



Puolukkalisäke sopii mainiosti kaaliruokiin. Tällä kertaa maustoin sen raejuustolla enkä lisännyt tippaakaan sokeria. Pakastetut punaherukat raikastivat juuri sopivasti tämän marja-raejuustojutun. Tätä olisin voinut syödä välipalana sellaisenaan! 😋


Kotiinpaluun parhaimpiin löytöihin kuului runsaasti punaisia mansikoita kypsynyt pata. Hiukan nuupahtaneina, mutta vielä hengissä olivat kaikki muutkin kasvimme. Nyt on ollut mukava hakea omasta padasta tuoreita mansikoita aamujogurtin sekaan.


Keventäjän kaalipadan aineet ja ohjeet (2 litran rautapata / riittää ainakin 6 hengelle)

n. 900 g varhaiskaalia 
1 tl öljyä
n. 2 dl kiehuvaa vettä
n. 200 g varhaisporkkanoita

2 tl öljyä
400 g broilerin jauhelihaa (härkistä, tummaa soijarouhetta tms kasvisruokailijoille)
sipulia (oman maun mukaan)
valkosipulia ja chiliä halutessasi
n. ½ l kasvislientä
1½ dl vihreitä linssejä
1 tl suolaa (maistele ja lisää oman makusi mukaan)
2 rkl siirappia
(halutessasi 90 g fetaa tai ruokakermaa)
yrttejä (tuoreita tai kuivattua esim timjamia, meiramia, oreganoa)

pinnalle yrttisilppua
lisäkkeeksi puolukkaa tms marjoja ja raejuustoa
  • Irrota uloimmat lehdet kaalista ja puolita se vahvalla veitsellä. Irrota kannat.
  • Pilko kaalin puolikkaat silpuksi ja raasta porkkanat isolla terällä.
  • Lisää isohkoon kasariin tilkka öljyä ja kippaa silputtu kaali päälle. Kuumenna.
  • Lisää kasariin vettä, anna kaalin pehmetä välillä sekoitellen.
  • Lisää sekaan porkkanaraaste ja anna hautua muiden valmisteluiden ajan.
  • Kuumenna rautapata tms kuumaksi ja lisää n. 2 tl öljyä pohjalle. 
  • Kippaa n. ½ h huoneenlämmössä ollut broilerin jauheliha pataan ja anna ruskistua rauhassa, ensin toiselta puolelta ja sitten sekoitellen kauttaaltaan.
  • Kuori ja silppua sipulit ja lisää ne ruskistuneen jauhelihan päälle. Sekoittele.
  • Huuhtele ja valuta linssit, sekoittele ne kaaliseokseen.
  • Valmista kasvisliemi ja yhdistä kaikki aineet joko padassa tai erillisessä kulhossa. 
  • Mausta seos siirapilla, yrteillä sekä fetalla tai kermalla halutessasi.
  • Anna kaalipadan päästä kypsymisen alkuun n. 200 ast lämmössä / ½ tuntia, vähennä sitten lämpöä 150 asteeseen ja anna muhia parisen tuntia ilman kantta uunin keskitasolla. 
  • Tarjoa raikkaan salaatin tai kirpeähkön marjalisukkeen kanssa.
Siirappi ei ole kaikkein keventävintä ainetta, mutta sitä en suostu jättämään pois omasta kaalilaatikostani. Suolaisen ja makean maku kuuluu hyvin hautuneeseen kaalilaatikkoon. Kaalikääryleet voisikin tehdä tänä vuonna samoilla aineilla!


Maustoin poikkeuksellisesti uunivalmiin kaaliruokani fetalla sekä ruohosipuli-tilli seoksella, koska niitä jäi eilisestä salaatista runsaasti tähteeksi. Ei ollut hassumman makuista!


Varhaiskaalista saa todella kevyttä ja hyvää ruokaa. Tein viime viikolla pari kulhollista raikkaan makuista varhaiskaalisalaattia Ruokakonttuuri blogin ohjeella. Tuoreen tillin maku sopii hyvin kaalin sekaan. Lisäsin omaan annokseeni välillä tuoreita mansikoita. Oi että oli makoisaa herkkuruokaa välipalana ja lisukkeena.


Tein eilen runsaan salaattipohjan, josta riitti ruokaa myös iltapalalle. Tätä tarvii tehdä uudelleenkin!


Eilisen salaatin inspiraatioina olivat sekä Lentävät sardiinit blogin ruokaisa savulohisalaatti että Suomenlinnan Cafe Bar Valimon jumalainen kylmäsavulohisalaatti. Se oli yksi parhaimpia lounasruokiani pitkään aikaan. Myös Miehen broilerisalaatti täytti kuulema kaikki odotukset. Suosittelen paikkaa, jos vierailette Suomenlinnassa. 👌

Miehen herkulliseksi grillaama lohi oli parasta eilisessä lounaassa.
Oma salaattiannoksemme oli ruokaisaa ja herkullista, mutta kalpeni Valimon annoksen rinnalla. Aion ostaa samoja raaka-aineita ja tehdä tuota herkkua. Salaatinkastike maustoi annoksen ihanasti, meillä oli vain oliiviöljyä ja balsamicoa.



Valimon salaattiannikset kaikessa komeudessaan! Varjoisalla terassilla tuulen leppeästi puhaltaessa ja komeita veneitä ihastellessa puitteetkin olivat täydelliset. Suomessa on tällä hetkellä superolosuhteet lomailijoille. 


Tämä blogin postaaminen tällä helteellä on kieltämättä aika työlästä hommaa. Mutta tulipa nyt tehdyksi, kun aloitin jo aamusta. Nyt kaalipata tuoksuu niin herkullisesti, että pakko päästä maistelemaan. 

Vajaan tunnin kypsynyt kaalipata saa muhia vielä pinnaltaan ruskeaksi ja maultaan mehukkaaksi.
Kaalipataa kannattaa tehdä kerralla iso annos. Tämä ruoka on siitä ihanaa, että maku vain paranee uudelleen lämmitettäessä.

Kyllä teki mieli santsata, mutta päätin tiukasti etukäteen syödä herkkuruokaani kohtuudella.
Ihailen sinua, joka jaksoit lukea postaukseni! Toivottavasti tästä oli iloa ja apua sinulle loppukesän ruokien suunnittelussa. Sitä toivon ja kiitän kauniisti kiinnostuksestasi! 😘

P.S. Huomaan puhuneeni välillä kaalipadasta ja sitten taas kaalilaatikosta. Kaalipadan voi kypsentää kokonaan hellalla, mutta kaalilaatikko kypsyy uunissa. Vai olikohan se noin? Helle saa ajatukset harhailemaan..


6 kommenttia:

  1. No nyt tuli nälkä kaaliruokien ystävälle😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kiva! Nyt tuli omaan makuun kevyttä ja hyvämakuista kaaliruokaa. Linssit, tilli ja feta eivät ole pakollisia, mutta eipä tullut hassumpaa pataa. Eikun kauppaan ja tekemään! 😚

      Poista
  2. Voi valtava miten upeita ja idearikkaita herkkuja ja kauniita kuvia! Ja suorastaan taideteos, uskomattoman kaunis sellainen, on tuo ensimmäinen kuva! Minä täällä ihan kuolaan :) Meilläkin oli viime viikolla kaalipäivä, meillä se kaalipata on kaalipöperö nimeltään, tosin ihan perinteisen tyylinen. Ja siirapilla, totta kai! Joskus siitä kirjoitinkin. Tuo puolukkalisäke oli myös tosi hyvä oivallus. Taidan napata siitä idean, kun käynnistämme pororuokakautemme joskus syksyllä. Kiitos taas hyvistä vinkeistä! Ja kiva kuulla, että salaattini inspiroi :) Hauska juttu tuo Suomenlinna... Olimme lauantaina menossa sinne. Kävimme jo Kauppatorin rannassa kääntymässä, kun tuuli voimistui oikein myräkäksi. Täpötäydet paatit nähtyämme päätimmekin jäädä fiilistelemään Espalle pian alkavan blues-konsertin rytmeissä. Samoja polkuja ollaan siis taas tallailtu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kommentti, oi että lämmitti! 🤗 Kitoskiitoskiitos!
      Koulun kaaliruoka (siis rasvaisessa keitossa lilluvat kaalinlehdet) olivat lapsuudessani kauhistus, mutta onneksi äitini teki ihania kääryleitä ja pataa kaalista. Miellyin makuun ja nyt kaali on yksi lempikasvikseni syyskesällä.
      Olipa harmi, että Hesaan tuli myräkkä. Onneksi Espalla oli hyvää musaa ja pääsette toisella kertaa Suomenlinnaan.
      Oikein hyvää alkanutta viikkoa sinne! 🍹🏌🍓🐝👋

      Poista
  3. Hih..voi elämä kun minä aina luen tätä sinun blogia niin nälkähän siinä tulee, vaikka aamupala on jo syöty ja massu on ihan täynnä:) Nämä sinun ohjeet ja herkkukuvat on niin ihania♥ Kaaliruuat on hyviä, meillä vaan tuo jälkikasvu kommentoi aika kovasti jos kaalia keittelen niin teen sitä useinkin sitten vähän isomman määrän ja laitan osan pakkaseen odottamaan:) Onhan se totta ettei kaali mitenkään herkulle tuoksu muhiessaan vaan onhan se hyvää! Ihanaa kesän jatkoa sinne ja mukavaa alkanutta elokuuta♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon mukavasta kommentista Päde! Eikös se niin mene, että 'yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa'. Sama juttu minulla, nähdessäni herkullisen ruokaohjeen kuvineen, pakko päästä pian kokeilemaan itsekin.
      Elokuu alkaa nyt helteisenä, mutta kuulema kohta helpottaa. Vaikka pitkä hellekausi on toisaalta lomalaisille mieluisampi kuin jatkuvat sateet. Viime kesänä ei säitä juuri kehuttu! 🌦☔
      Elokuun iloja myös sinne!
      Ai niin! Kaalin tuoksu ei etenkään keitettynä houkutte, mutta maku on herkullinen. 😋

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.