Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 14. heinäkuuta 2018

Nopeat mustikkaleivonnaiset


Hiphurraa! Nyt nautiskellaan ystävät kesän lämmöstä! Lämpötila lähentelee 20 astetta ennen aamukahdeksaa. Kuka jaksaa ahertaa keittiössä näillä säillä? En edes minä, joka rakastan leipomista yli kaiken. Välillä tekee mieli jotakin pientä hyvää jälkkäriä tai kahvileipää. Yllätysvieraillekin on ihana tarjota hyvät tuoksut uunituoreiden leivonnaisten ohella. 


Kävimme eilen Miehen kanssa hakemassa muutaman kupillisen mustikoita läheiseltä mäenrinteeltä. Voi että ne ovat tänä kesänä pieniä! Maku on onneksi oikein hyvä. Suurin osa metsämansikoista oli lähtenyt aamuahkeran kerääjän koriin. Me huhkimme yli puolen päivän golfkentällä, joten piti tyytyä harvoihin jämiin.   

Minttuyrttini innostui viime viikolla kukkimaan. Aika kivasti sopii väri tähän leivonnaiseen! Eikö?
Täytynee lähteä kauemmaksi kotoa, jos aikoo saada marjat mustikkakukkoon eli rättänään. Viime kesä oli sateista huolimatta  mieluinen marjanpoimijoille. Tein iki-ihanaa mustikkakukon tyylistä piirasta, johon laitoin hetken mielijohteesta myös vadelmia. Klikkaa tästä, jos kiinnostuit! Oli kiva löytää muutama muukin tähän vuodenaikaan passeli resepti vuosi sitten tekemistäni leivonnaisista. Silloin parantelin tekoniveljalkaani kotona ja aikaa kokkailuun ja postailuun riitti ja riitti...

Terävän veitsen kärjellä viilto onnistuu parhaiten lähes jäiseen taikinaan. Varo painamasta pohjaan saakka!!

Ostin viime kesänä purkillisen kreemijauhetta. Tuote vanhenee vasta v. 2019.
Ai niin! Menneiden muistelusta nykyhetkeen ja lupaamaani nopeaan leivonnaiseen. Voisi tätä kutsua varmaankin valmistaikinasta tehdyksi mustikkawieneriksi. Tämä on niin helppo tapaus, että tuskin kukaan ohjeita kaipaa. Postaan kuitenkin muistutukseksi siitä, että leipomiseen ei aina tarvita suuria valmisteluja ja 'jauhopeukaloa'. Nopeaa, helppoa ja herkullista tarjottavaa useimmat toivovat.


Aineet ja ohjeet mustikka (tms marja- ) leivonnaisiin

voi- tai lehtitaikinalevyjä (yhdestä tulee 2 leivonnaista)
uuninkestävää vaniljakreemiä (½ dl kreemijauhetta + 1½ dl vettä riittää neljään)
kananmunaa voiteluun
marjoja

Laita uuni kuumenemaan n. 225 asteeseen ja valmista vaniljakreemiä purkin (tai pussin) ohjeen mukaan. Halutessasi voit maustaa sen rommilla tai liköörillä.
  • Ota taikinalevyt sulamaan ja leikkaa lähes saman tien reunoihin viillot. Älä paina veitsen terää pohjaan saakka!
  • Voitele viiltojen ulkopuolella oleva osuus kananmunalla.
  • Annostele tekeytynyttä vaniljakreemiä leivospohjien keskelle.
  • Paista uunin keskitasolla, kunnes reunat ovat kauniin ruskeat. (n. 13-16 min)
  • Herkuttele hetimiten tai myöhemmin kunnolla jäähtyneenä. 
Tarvitsin eilen uunia ruoanlaittoon, joten samoilla uunin lämpimillä nämä leivonnaiset valmistuivat 'lähes itsekseen'. Mies vähän hämmästeli, että olivat niin vähällä vaivalla todella herkullisia. Maistuivat minullekin. Onneksi tein kahdet kummallekin, sillä ensimmäisen jälkeen suu yhä napsui.





Täällä Hämeenlinnassa tapahtuu viikonloppuna; Aulankojuoksut, herkkujen yö, linnajazzit ja paljon kaikkea muuta. Kesä on niin lyhyt, että kaikesta pitäisi ehtiä nauttia. Minä lähden taas Apparalle vesijuoksemaan ja illalla ystäväni luokse jo perinteeksi muodostuneille kesäisille lettukesteille.

Voi sorsaemoa, joka kuljetti eilen lapsilaumaansa lammikkoon Tawast Golfin 16. väylällä. Onnistui! 
Aurinkoista ja toivottavasti kaikin puolin lämminhenkistä viikonloppua Sinulle! Kiitos paljon, että ehdit käydä kurkkaamassa tämänkertaista postaustani! 💖

Korianteri-yrttini innostui kukkimaan toden teolla. Herkkiä ja kauniita mielestäni!

2 kommenttia:

  1. Oijoi kun nuo marjaleivokset näyttää hyviltä♥ Onpas kätevää tuollainen kreemijauhe, sitä en olekkaan kokeillut. Tämä oli loistava vinkki jos joskus tarvitsee sellaista nopeaa herkkua loihtia kahvipöytään, kiitos tästä:) Oli kyllä niin upea hellepäivä tänään ja tällaisia päiviä lupasivat kai koko ensi viikoksi:) Kivoja tuollaiset kesätapahtumat ja varsinkin nuo lettukestit kuulostaa ihanilta♥ Leppoisaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa hyvä, jos vinkistä on hyötyä. Tuontyyppisiä teen pitkin vuotta, usein suolaisena versiona tai jollakin juustolla ja kasviksilla. Toimii aina!
      Helle kohtuuden rajoissa on hyvä, mutta ainakin yöllä voi sataakin. 😉 Täytetyt letut ja makeat vohvelit olivat herkkua. Ihanaa sunnuntaipäivää sinulle Päde ja kiitos jälleen@ 💖

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.