Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 2. heinäkuuta 2018

Keventävä ratatouille


Ostin joskus aikoinaan kaupasta ruokaa, jonka nimi kuulosti hienosti ranskalaiselle. Ruoka oli etiketin mukaan herkullista ja terveellistä kasvisruokaa. En ostanut koskaan toista purkkia ratatouillea.

Annos (n. 300g) ratatouillea sisältää alle 100 kcal.
Vihdoin ja viimein sain itseni pakotettua valmistamaan tuota kuuluisaa ranskalaista kasvisruokaa. Olin hieman varauksellinen vuosikymmeniä sitten saamani purkkiratatouillen perusteella. Nyt olen oikein tyytyväinen, että pystyin selättämään ennakkoluuloni. 

Meillä oli 2 punaista, mutta ei yhtään keltaista paprikaa.
Munakoiso odotteli jääkaapissa pääsyään grilliin ja siitä baba ganoush-tahnaan. Valmistin sitä viime kesänä ja totesin yhdeksi herkullisimmista tahnoista. Tällä kertaa päädyin kuitenkin ratatouilleen, koska halusin hyvänmakuista ja kevyttä ruokaa. Samalla toivoin pääseväni epäluulostani yhtä herkullisimmaksi kehuttua kasvisruokaa kohtaan. Täydensin reseptiä omin maustein ja protskulisällä. 


Tapani mukaan 'itketän' munakoison varmuuden vuoksi, koska suolakäsittelyn pitäisi poistaa mahdollinen kitkeryys tuosta mahtavasta tummasta kasviksesta. Aika pieni vaiva siitä on ja viipaleiden itkiessä ehdin käsitellä muut ruokaan tulevat kasvikset.


Soijapapu on 'uiskennellut' pikku hiljaa moniin ruokiimme runsaan proteiinimäärän ansiosta. Maku on ihan hyvä ja purutuntuma mieluinen, jos niitä ei keitetä liian pehmeiksi. 



Tomaatit kannattaa kaltata ennen lohkomista. (ristiviilto yläosaan, kuumaa vettä päälle ja kuoret vetämällä pois)


Aineet ja ohjeet ratatouilleen (riittää ainakin 6 ruokailijalle)

(halutessasi pussillinen soijapapuja + keitinvettä ja suolaa)
2-3 rkl öljyä kasvisten kuullottamiseen
1 iso munakoiso
nippu varhaissipulia tms sipulia
runsaasti valkosipulia
1-2 keskitulista chiliä
pätkä kesäkurpitsaa
1 keltainen ja punainen paprika
muutama tomaatti
2-3 dl tölkkitomaatteja (minulla oli kirsikkatomaatteja tölkissä)
½ l hyvää kasvislientä
(1-2 tl suolaa, jos kasvisliemi suolatonta, munakoisoista tulee myös suolaa)

mustapippuria ja muita lempimausteitasi

hapokkuutta ruokaan saat sitruunan mehulla, balsami- tai worcesterkastikkeen maku sopii myös tähän ruokaan

lisää pari rkl tummaa sokeria, jos ruoka tuntuu kaipaavan aavistuksen makeutta

pinnalle pari dl pilkottua ruohosipulia ja muita yrttejä

  1. Varaa haluamasi kasvikset ja huuhtele sekä pilko sopiviksi paloiksi. (Itketä munakoisoviipaleet halutessasi ripottelemalla merisuolaa viipaleille.)
  2. Keitä soijapavut pussin ohjeen mukaan, mutta ei liian pehmeiksi.
  3. Pilko munakoisot kuutioiksi ja kuullottele ensimmäisenä kuumassa öljyssä.
  4. Lisää pilkotut chilit, sipulit ja valkosipulit sekaan ja jatka kuullottelua.
  5. Pilko seuraavaksi kesäkurpitsa ja paprika kasariin (tai pataan) ja jatka kuullottelua.
  6.  Lisää vielä lohkotut tomaatit, tölkkitomaatit sekä kasvisliemi mukaan.
  7. Viimeksi kippaa keitetyt soijapavut ja mausteet annokseen ja maistele ruokaa.
  8.  Kiehuttele ruokaa varovaisesti, etteivät kasvikset pehmene liikaa. 
Ratatouille on erinomaisen maistuvaa ruokaa sellaisenaan, mutta pienen makulisän saa esim feta- tai raejuustosta sekä paksusta balsamicosta. Omat lempiyrtit kuuluvat ilman muuta tähän ruokaan. Meillä siihen sujahti basilikaa ja persiljaa sekä itselleni korianteria. Mies ei ole vielä täysin vakuuttunut korianterin sopivuudesta omaan ruokaansa.


Rehellisyyden nimissä on pakko tunnustaa, että tämä omasta mielestäni maukas ruoka ei lukeudu vieläkään Miehen lempiruokiin. Kehuja tuli silti, mutta osaan lukea jo jotain 'rivien väleistä'.  Kevyt keitto viikonlopun herkuttelun jälkeen on itsekullekin tervetullut vaihtoehto. Eikö totta?


Eletään keskikesän vilkkainta aikaa. Viikonlopun tapahtumia on niin paljon, että meinaa aika loppua kesken. Tiedätkö tai  arvaatko, mistä Suomen kaupungista  löytyy kuvissa näkyvä taideteos?


7 kommenttia:

  1. Kiitos taas hyvästä ohjeesta. Pari viikkoa sitten söin laivalla parasta ikinä maistamaani ratatoullea. Eilen ostin samoja soijapapuja, käytin ne täytettyihin paprikoihin (vihannes), sopivat niihin myös oikein hyvin. Nyt myös minä uskallan kokeilla tehdä ratoullea itse, kiitos. Hyvää ja toivottavasti aurinkoista viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa kiva kuulla, että tykkäsit ratatoullesta! 👍Haaveilen itsekin syöväni hyvässä ravintolassa hyvän kokin valmistamaa ratatoullea.
      Omia lempiyrttejä ja -mausteita mukaan, niin varmasti maistuu.
      Kiitos ihanasta kommentista! 💖

      Poista
  2. Hei vaan ystäväiseni, kylläpä vaan näyttääkin hyvältä tuo ratatouiĺle:) Miten tuo itkettäminen muuten tapahtuu? se oli mknulle ihan uusi juttu:) Arvaisin että nuo upeat hiekkateokset voisivat löytyä Lappeenrannasta:) Mukavaa alkanutta viikkoa ja ihanaa heinäkuuta❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itkettäminen onnistuu munakoisoille ripottamalla suolaa viipaleiden pinnalle. Neste tihkuu n. puolessa ja sen voi taputella talouspaperilla pois.
      Hienoa Päde! 👏 Lappeenrannassa on nyt upeita hiekkalinnoja sataman tuntumassa.
      Ihanaa viikkoa kotisuomessa myös teille! 😊

      Poista
    2. Olen kotona taas, netti ja ajatukseni toimivat taas kunnolla. Jäi näköjään hieman puutteelliseksi tuo ohjeeni 'itkettämisestä'. Neste tihkuu siis noin puolessa tunnissa.

      Poista
  3. Minun lempiruokiin tuo voisi kuulua,mutta tiedän jo ettei mieheni. Hiekkarakennukset luulisin kuuluvan Lappeenrantaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri noinhan se menee useissa perheissä. Välillä on kiva tehdä ruokaa "itsekkäästi" juuri omaan makuun ja mies grillaa sitten makkaraa itselleen! 😋 Jokainen saa omaa herkkuaan. 👍
      Tultiin äsken kotiin Savosta ja muikkukko muhii uunissa. Käyhän kurkkaamassa lähipäivinä. 👋
      Lappeenrannastahan ne hiekkalinnat löytyy! 👏

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.