Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 9. heinäkuuta 2018

Överimakea gl Marianne 'jättikeksikakku' mansikoilla ja jäätelöllä


Tämänkertainen leipomukseni tuli aika puskista. Olen vähentänyt makeiden leipomista minimiin ja nyt taas sorruin. Silmiini sattui instagramista niin mielenkiintoiselle kuulostava kesäleipuri 2018 kilpailu, että heti alkoi kiinnostaa. En ole yleensä ryhtynyt kokkailemaan kilpailumielessä. Ajatus Marianne-minttukarkeilla herkullistetusta kakusta mansikoiden ja vaniljajäätelön kanssa ei jättänyt minulle rauhaa. Ostin 'ihan vain varuiksi' pari pussia Marianne karkkeja lauantaina. Tiesin jo kotiin saapuessani, miten tässä käy.


Kankaisten mansikat ja luomukananmunat ovat superlaadukkaita. Mies 'pääsi' ostoksille heti aamusta.
Leipominen poltteli niin paljon mieltäni, että sanoin Miehelle lauantai-iltana kesken jalkapallokisojen seuraamisen alkavani ryhtyä leipomaan. Mutta huh helpotusta! Olin unohtanut ostaa kananmunia, joten oli pakko malttaa aamuun saakka.


Jättikeksin tai ison keksikakun ohje oli vuosi sitten aika monessa leivontablogissa. Asia unohtui itseltäni sillä kertaa. Nyt oli juuri oikea aika testata helppoa ja herkullista isoa keksiä tai kakkua.







Googlasin muutamia herkulliselle näyttäviä ohjeita. Oma ajatukseni oli kuitenkin pehmoisempi, enemmän mudcaken tyyppinen valurautapannussa paistettu 'keksi'. Voikohan sitä kutsua enää keksiksi? Tuskin nimi kuitenkaan tätä leipomusta pahentaa. Nopeatekoisempaa ja helpompaa jälkiruokaa tai kahvileipää en keksinyt.


Aineet ja ohjeet Marianne-minttukarkeilla makeutettuun jättikeksiin (vuoka 20 cm)

n. 150 g Marianne-karamelleja (34 kpl)
1 dl tummaa sokeria (minulla kookossokeria)
½ dl tavallista sokeria
½ tl suolaa (ei pakollinen)
2 tl vaniljapastaa tms vaniljaa
100 g pehmeää voita
1 dl mantelijauhoja
1 dl Myllärin gl kaurajauhoja
½ dl Sunnuntai gl jauhoseosta
½ dl tummaa kaakaojauhetta
2 kananmuna

(Mikäli haluat tehdä kovemman ja rapeamman kakun, laita voita 60 g ja vain 1 kananmunan, lisää myös jauhojen määrää hieman. Onnistuu varmaankin tavallisilla jauhoilla suurin piirtein samoilla jauhomäärillä.)

Voitele valurautapannu voilla tai öljyllä ja lisää pohjalle pyöreä leivinpaperikiekko.

  • Pehmitä voi kulhossa ja sekoita siihen sokerit, suola ja vanilja puuhaarukalla.
  • Murskaa karamellit karkeaksi rouheeksi. (karkit minigrippussiin ja esim lihanuijalla paukutellen)
  • Lisää kulhoon nopsaan sekoitellen jauhot, leivinjauhe, kananmuna ja Marianne-rouhe. 
  • Kaada taikina paistinpannulle ja tasoittele pinta lastalla.
  • Paista leivonnaista n. 180 ast / n. 20 - 25 min. (jos haluat sisältä pehmoisen, paista vain n. 20 min)
Anna keksikakun hieman jäähtyä pannulla ennen kumoamista tarjoilualustalle. Pyöräytä reunat irti veitsellä, jotta laivonnainen irtoaa helpommin.

Tekemästäni 'jättikeksikakusta' tuli aika mehevä ja sisältä pehmoinen.  



Leipomiseni osui hyvään aikaan, sillä tänään meille tuli yllätysvieraita. Onneksi emme syöneet illalla koko kakkua, minulla taisi olla 'etiäinen' mieluisista vieraista.



Pinta kannattaa suojata leivinpaperilla, jos uhkaa tummua liikaa. Tämä oli uunissa 22 min.
Testasin tänään saman jättikeksikakun pienemmällä määrällä (60 g) voita ja yhdellä kananmunalla.  Suurin osa karkeista (30 kpl) oli toffeetäytteisiä. Tällä kertaa kakku ei onnistunut yhtä hyvin, vaikkakin irtosi pannulta paremmin. Laitoin leivinpaperin koko paistinpannun alueelle.

Leipurin paras apu eli tomusokeri pelasti tämänkin kakun ulkonäön.
Tässäpä sinulle pikku vinkkejä, jos haluat uhrata ihanat Marianne-karkit tämäntyyppiseen leivonnaiseen. Onnistuisikohan tämän paistaminen muuten grillissä? Testataanko joskus?

Ups! Olihan makeaa, sitkeää ja samalla pehmeää. Mansikat tasapainottavat hieman makeutta.
Kesä on hehkeimmillään täällä ja toivottavasti myös siellä, missä sinä luet tätä postaustani! Ihanaa ja herkullista keskikesän viikkoa teille kaikille blogini lukijoille! Nautitaan tästä lämmöstä ja kaikista kesäherkuista.

Kala ei ollut syönnillään tänään iltapäivällä. Kunnon nykyjä silti nähtiin! 

2 kommenttia:

  1. Voi hyvänen aika mikä herkku♥ Minä täällä taas söin silmin:) Että voikin olla taivaallisen hyvännäköistä ja varmasti maistuu myös:) Tämä ohje on otettava ehdottomasti ylös..nyt kesäisin tulee kyllä herkuteltua ihan liikaakin:) Kauniita kesäpäiviä sinne teille ystävä kallis♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä herkku on tosiaankin herkkujen herkkkua. Suurin työ oli karkkipapereiden purkaminen ja sen mies tai lapset tekee mielellään. 😄
      Tätä ei auta usein tehdä, mutta tuoreiden mansikoiden aikaa lähes 'must' jatkossakin.
      Kesä on ihanaa aikaa! Iloa sinulle Päde-blogiystäväni! 🤗💖

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.