Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 31. elokuuta 2018

Ihana aamiainen kotona ja blogini 50 000 katselukertaa


Tänään teki mieli juhlistaa elokuun viimeistä aamua. Kesä 2018 on ollut Suomessa upein miesmuistiin heille, jotka rakastavat lämpöä ja aurinkoa. Lapset saivat nauttia täysin siemauksen luonnonvesissä uimisesta. En voinut olla muistelematta omia lapsuuden kesiäni. Me pulikoimme sisarusten kanssa lähellä sijaitsevassa lammessa päivästä toiseen. Nyt on haikea olo, vaikka syksyn kuulaus ja ruskan kauneus ilahduttaa sekin. Kiitosmieli kuluneesta kesästä tuntuu hyvälle! 😘


Aamupalalla voi olla ihmeellinen vaikutus päivän kulkuun. Työelämässä ollessani viikonlopun rauhalliset, viipyilevät aamut innostivat itseäni loihtimaan pöytään tavallisesta arkiaamusta poikkeavaa ruokaa. Kaipaan välillä niitä aamuja ja satsaan hyvään aamiaiseen. Aika puskista  tänä aamuna tapahtui niin. Heräsin hyvin nukutun yön jälkeen ja aloin muistella kesällä Jyväskylän ystäväni tekemää herkullista aamiaista. Huomenna alkaa syys kalenterin mukaan, joten onhan siinä riittävästi syytä kesämuisteluun.



Mies oli lähdössä golfkierrokselleen ja itselläni aikomus aloittaa uimahalliharrastus. Kuinkas sitten kävikään? Aamiainen voi muuttaa päivän jännällä tavalla. Jo katsaus jääkaapin sisältöön ja oivallus muisteluaamiaisen onnistumisesta sai energiat virtaamaan. Oletkohan joskus kokenut saman ilmiön? Suosittelen testaamaan!


Lettupannukananmunat ovat ihanan pikkusiskoni mainio vinkki.
Pidemmittä puheitta yritän muistella tämän aamun herkkuja kuvieni avulla. Sinä voit tehdä samantyyppisen ratkaisun oman jääkaappisi raaka-aineiden mukaan. Sieltä löytyy juuri niitä ruokia, jotka miellyttävät sinua. Tai onhan joku toinen perheesi jäsen voinut käydä kauppaostoksilla, mutta toivottavasti sinun ostoslistasi mukaan😉.
Puuro ja tuoreet marjat ovat edelleen aamiaisen 'eliittiä', mutta vaihtelu virkistää! 


"Mene munalla töihin!" mainostettiin aikoinaan tv:ssä. Nauratti ja joinakin aamuina ärsytti tuo mainos. Kuka ihme ehtii arkiaamuna väsäämään unenpöpperössä munakkaita  lisukkeineen? Voileipä ja iso mukillinen kahvia oli helppo ja nopea aamupala silloin, kun oikeasti olisi pitänyt panostaa aamiaiseen. Lounasruoka oli itselläni usein aikaisin, joten tuo huono tapa toistui aamusta toiseen. Viikonloppuisin otin vahingon takaisin ja oikein nautiskelin ja pitkitin syömistäni sanomalehteä lukien ja tv:n aamulähetyksiä seuraten. Mutta tänä aamuna ei ollut kiire töihin, joten valmistin herkullisen aamiaisen sekä Miehelle että itselleni.


Aamiainen kahdelle (eläkeläiselle) tavallisena arkiaamuna tai viikonloppuna

1 keskikokoinen bataatti
n. 1 rkl hyvää oliiviöljyä
suolaa ja mausteita (Sumac minulla)

4 viipaletta hyvää leipää  (Kemiön limppua meillä)
vähän voita

3 kananmunaa

1 kypsä avokado (+sitruunamehua ja rouhaisu sitruunapippuria)
muutama viipale vuohenjuustoa
korianteri- tms pestoa (tai yrttiöljyä tms)
salaattia, tomaattia, kurkkua, paprikaa tms tuoreita kasviksia
pari rkl pestoa / korianteripestoa tms yrttiöljyä 

kahvia ja esim iKaffe kauramaitoa, jos pidät maitokahvista

Jogurttia (maustoin vaniljapastalla) ja marjoja
vaahterasiirappia tai hunajaa, jos kaipaat hieman makeutusta

Terveellisen aamiaisen voi lopetella pienellä makealla herkulla. 
  • Lämmitä uuni 200 ast ja leivinpaperoi uunipelti.
  • Kuori ja viipaloi bataatti n. ½ cm paksuisiksi viipaleiksi.
  • Asettele viipaleet uunipellille ja pirskottele öljyä ja mausteita niiden päälle.
  • Paahda viipaleita n. 10-15 min uunin keskitasolla. Voit lämmittää samalla pellillä voilla sivellyt leipäviipaleet. (Otin itse ne pakastimesta aiemmin sulamaan)
  • Vispaa kananmunien rakenne rikki, mausta suolalla ja paista ne voidellulla pannulla oman makusi mukaiseen kypsyyteen. (me pidämme lettupannulla hyvin paistetuista kananmunista)
  • Viipaloi vuohenjuusto ja paista halutessasi pinta rapean ruskeaksi. (on hyvää ilman paistoakin)
  • Kokoa aamiaiset lautasille ja lisää siihen niitä kasviksia, jotka maistuvat.
  • Tuore (appelsiini)mehu kuuluisi tähän aamiaiseen, mutta meiltä se puuttui.
  • Keitä kahvia tai teetä riittävästi ja varaa ainakin ½ h aamiaisen nauttimiseen.  

Vielä on yrttejä jäljellä, vaikka kesä alkaa olla ohi.
Kerroin alkukesällä innostuneeni kasvattamaan yrttejä omalla terassillani. Ostin altakastelevan yrttilaatikon ja kävin ostamassa muutamia yrttejä taimina Katinalan Puutarhamyymälästä. Enpä arvannut tuossa vaiheessa, kuinka täydellisen kesän valitsin  kasvatustouhuuni. Yrtit ovat kasvaneet upeasti ja riittäneet koko kesäksi. Viime aikoina olen tehnyt omia yrttiöljysekoituksia, joiden avulla saan tuoreyrtin makua ruokiini pitkälle syksyyn. Tämän aamun lautasille yrttiöljyni antoi 'viimeisen silauksen".

Tawast Golf kentän kukkaset ilahduttavat pelaajia edelleen, vaikka syksy tekee tuloaan.
Ai että kuinka aamiainen muutti päivän kulun?  Lähdin kuin lähdinkin Miehen mukaan golfkierrokselle kipeistä polvistani huolimatta. Peli sujui huonommin kuin koskaan. Seura oli kuitenkin niin mukavaa, että ei harmittanut yhtään, tai totta puhuakseni ihan vähän!

Pientä jännitystä tähän elokuun viimeiseen päivään saan seuraamalla blogini klikkausten määrää. Enää puuttuu hieman yli sata klikkausta 50 000:sta. On se aivan uskomatonta! Luulin alussa jaksavani jatkaa blogini kirjoittamista vain muutaman kuukauden. Tiesin meneväni polven tekonivelleikkaukseen ja kaipasin pientä puuhastelua toipumisajaksi, kun liikuntaharrastukseen tuli tauko. Tässä sitä nyt ollaan! 


Mansikkaheinä haluaa lähettää kaikkein lämpöisimmät kiitokset sinulle, joka olet käynyt klikkaamassa blogiani ja ehkä jopa saanut vinkkiä omaan kokkailuusi! Reseptejä loistaviin ruoka-annoksiin ja herkullisiin leipomuksiin tulvii joka puolelta, joten maailma pärjää varmasti ilman ohjeitani. Tämä postaus piti olla vinkki siitä, että aika pienellä panostuksella voit vaikuttaa omaan ja läheistesi ruokakokemuksiin. Hyvä ruoka, parempi mieli! on niin totta.

P.S. Tänään lauantaina 1.9.2018 avasin blogini klo 19 ja huomasin, että tasan 50 000 lukukertaa oli tullut täyteen. Onnittelut sinulle, joka satuit avaamaan blogini juuri noihin aikoihin. Olisipa hienoa, jos laittaisit siitä kommentin! Haluaisin muistaa sinua henkilökohtaisesti jollakin tavalla!


P.P.S Ihan uskomatonta, että kirjoittaessani yllä olevaa tekstiä blogini uskollinen lukija oli lähettänyt kommentin blogiini. Olipas todella hieno kokemus ja ihana tunne. Kiitos Päde vielä kerran sinulle! Olet ollut tärkeä kannustaja koko blogihistoriani ajan, mistä olen sinulle tavattoman kiitollinen. Kaikkea hyvää sinulle!

15 kommenttia:

  1. Voi kiitos Mansikkaheinä blogille ja lämmin halaus bogin kirjoittajalle :)
    Nämä ohjeet ovat pelastaneet monta arki ja juhlapäivää. Joillakin on tällainen lahja ja on hieno asia että jaat sen muiden iloksi ja avuksi. Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi sentään, kuinka mieltäni koskettava kommentti! 💖 Juuri tämänlaisen palautteen takia en malta lopettaa blogiani. Lämmin kiitos sinulle!
      Toivotan sinulle ihanaa viikonloppua ja lähetän ajatuksin lämpöisen halauksen!😚

      Poista
  2. Oijoi kun tuo aamupala näytti herkulliselta♥ Minä olen saanut sinulta niin monta ihanaa vinkkiä etten kyllä ole enää yhtään laskuissa mukana:) Mutta kiitos ihanasta blogista jossa on aina ilo vierailla! Leppoisaa alkanutta syyskuuta♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hip hei ja huraa Päivikki! Lämpöiset onnitteluni juuri sinulle, sillä olit varmaankin blogini 50000. lukija! Ihan huikeaa! Samalla hetkellä, kun kirjoitin tuosta asiasta aamiaispostaukseeni jälkikirjoitusta, huomasin uuden kommentin. Otan sinuun yhteyttä myöhemmin blogisi spostin kautta! Kiitos oikein oikein paljon sinulle ja ihanan leppoisaa illanjatkoa sekä huomista päivää!

      Poista
  3. Onnittelut 50000 lukukerran täyttymisestä! En ihan ehtinyt tuohon klo 19 tienoille, ehdin lukemaan vasta nyt. Ei ihme, että lukijoita riittää, blogisi on antoisaa luettavaa.
    Onpas teillä ollut varsinainen aamiainen 😋 Mekin täällä mökillä viikonloppuja viettäessämme olemme lanseeranneet "Pyhän paremman aamiaisen". Sillä lailla päivä lähtee mukavasti ja kiireettömästi käyntiin 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos Päivi onnitteluista! Aika tavalla vaivihkaa tuo katsojaluku oli kivunnut noin korkeaksi. Ihan mukavasti lämmittää, että blogini kiinnostaa ja antaa siten motivaation jatkaa.
      "Pyhän parempi aamiainen" alkoi kiinnostaa. 😉 Onkohan tarjolla poroa, lohta ja lakkoja? Jään kuulolle. Marjastusonnea ja hyviä, kuulaita syyspäiviä teille!🍁🍃

      Poista
  4. Hei Leena!

    Terveisiä Pariisista! Tapasimme 5.8. junassa ja vietimme mukavan juttutuokion Tampereen ja Hämeenlinnan välillä. Aion lähiaikoina kokeilla herkulliselta vaikuttavia reseptejäsi. Onnittelut blogisi suosiosta ja mukavaa syksyn alkua!

    Kati

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Kati! Hyvin muistan teidät 💞 ja hyvän fiiliksen, joka huokui seurastanne! 💑 Tämä oli tosi kiva yllätys. Kiitän sydämestäni ja toivon teille edelleen kaikkea hyvää! 👍
      Tosi mukavaa, jos löytyi kelvollisia reseptejä. 🎶 elämä on ihanaa ja kivat kohtaamiset timantteja! 💖

      Poista
    2. Kyllä! Oli tosi kiva kohtaaminen, josta jäi hyvä mieli :)

      Selailin reseptejäsi, ja ensimmäisenä taidan kokeilla falafelejasi! Ihanaa löytää uunissa kypsennettävä versio, joka näyttää suussa sulavalta! :) Kerron sitten, miten onnistui!

      Lämpimät terkut minulta ja Paul-mieheltäni myös!

      Kati

      Poista
    3. 👋 Kiitos paljon vielä uudelleen! Falafelit olivat oikein onnistuneita ja yllättäen pysyivät koossa, vaikka epäilin sitä. Pistaaseja tuli aika paljon, joten määrää voi hyvin vähentää.
      Golfkierrokseni sujui mainiosti sinun ansiostasi. 🏌Luin kommenttisi juuri ennen lähtöä ja hyvä mieli viipyili pitkään! 😁
      Mielelläni lukisin kommenttejasi myöhemminkin.
      Sinulle ja Paulille hyvää syksyä!🍃🍁🍂

      Poista
    4. Kiitos Leena, terkut menivät perille :). Oi kiva, jos pääsin osallistumaan golf-menestykseesi etänä :D

      Kiitos pistaasivinkistä! Kirjoittelemisiin viimeistään ekan kokeiluni jälkeen!

      Kati

      Poista
  5. Hyvältä näyttää aamupala! On niin monenlaista, että sillähän jaksaa vaikka koko päivän. Pitänee antaa vapaata joku aamu puurospesialistille! Jollei se onnistu, niin kyllähän tuo käy tällaisille vanhuksille lounaaksikin! Siihen aikaan ei keittiössä ole tungosta. Syystuulosin, lämpöisin terveisin kairalta kotiutunut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sillä muuten pärjäsi kauan. 👍Syötiin lounas vasta myöhään iltapäivällä. Puuro on hyvää, mutta vaihtelua vanhakin välillä arvostaa! 😉
      Hyvä, että pääsitte turvallisesti kotiin pesemään pyykit! 💟 Kohta 'suunnistatte' uuteen ilmansuuntaan. Tsemmppiä ja lämpöisiä terkkuja molemmille!

      Poista
  6. Myöhästyneet halaus onnittelut 💑. Voi kuinka monta vinkkiä ja ohjetta olen kokeillut, välillä jopa onnistuen. Blogisi on mahtava🙌👍

    VastaaPoista
  7. Aina on hyvä aika ilahduttaa isosiskoa! Kiitos ihan valtavasti ihanainen! 💖🌞

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.