Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 19. lokakuuta 2018

Bagelit ovat parhautta

Maistuuko sinulle bageli kylmäsavulohella ja vuohenjuustolla vai jollakin muulla täytteellä?
Jo pidemmän aikaa on mielessäni pyörinyt ajatus juureenleivotuista bageleista. Tällä viikolla toteutin vihdoin aikeeni hyvällä menestyksellä. Harmittelin vain sitä, että leipäjuureni on joutunut odottelemaan virkeänä ja voimallisena kuukausikaupalla pääsyä tähän suosikkiherkkuuni! 😋  


Aiemmin tekemäni Bagelit maistuivat terveelliselle, mutta olivat hiivan avulla kohotettuja. Hiiva on hyvä kohotusaine, mutta en voi sanoa kaipaavani sitä enää. Leipäjuureni ei ole toistaiseksi pettänyt kertaakaan. Nyt pääsin testaamaan ensin keitettyjä ja sitten paistettuja leipomuksia. Vaatimustasoni leipäjuurelle kasvaa ja kasvaa..




"Yrittänyttä ei laiteta" -motolla mentiin taas. Edellisellä kerralla kehuskelin bagelien tekemisen nopeutta. Tällä kertaa jouduin aloittamaan 'urakan' jo edellisenä päivänä. Tosiasiassa pääsin jopa helpommalla, koska taikinan alustaminen ei rasittanut juurikaan. Ajoitin leivonnan niin, että Miehen tullessa kotiin golfkierrokseltaan vedin bagelipellin pois uunista. Arvatkaapa maistuivatko bagelit?



Söimme illan mittaan sekä kylmäsavulohi- että tomaatti-mozzarellabagelin, ihan noin vertailumielessä 😉 vaikka nälkä lähti jo yhden bagelin jälkeen.
Jos innostut leipomaan bageleita, löydät ohjeen (linkki aiemmin) hiivalla leivottuihin vuosi sitten tekemästäni postauksesta. Niille onnellisille, jotka ovat saaneet itselleen hapanleipäjuuren tulee tässä tämänkertainen reseptini.

Hyvin kohosivat bagelit ilman hiivaa, kuten kuvasta näkyy!
Juureenleivotut bagelit (9 isoa tai n. 12 pienempää)

150 g virkeää vehnäjuurta (edellisenä iltana tehty)
3 dl (300g)  kädenlämpöistä vettä 
n. 450-500 g jauhoja (1 dl härkäpapuj, 3 dl spelttij ja loput hiivaleipä- sekä vehnäj minulla)

n. 1 rkl suolaa (kuulostaa paljolle, mutta tämä taikina vaatii paljon suolaa)
1 rkl hunajaa
1 rkl öljyä

Keittämiseen n. 3 l vettä + pari tl suolaa

kohotusastian voiteluun n. 2 tl öljyä
  • Laita leipäjuuri tekeytymään edellisenä iltana emojuuren, veden ja vehnäjauhojen avulla. 
  • Sekoita taikina vehnäjuuren, veden ja jauhojen avulla. (säädä nesteen ja jauhojen määrää niin, että taikina on suht' kiinteää, mutta ei kovaa)
  • Lisää n.tunnin kuluttua suola, hunaja ja öljy. Alusta tasaiseksi ja siirrä kohotusastiaan.
  • Taittele ja kääntele 3-4 kertaa kohoamisen alkuvaiheessa. 
  • Jätä taikina kohoamaan muutamaksi tunniksi huoneenlämpöön.
  • Kaada taikina hyvin jauhotetulle leivinalustalle. Jaa osiin (paino n. 100 g minulla) ja pyöritä 'pulliksi'.
  • Jauhota leivinpaperoitu pelti hyvin ja peitä pullat leivinliinalla. Anna kohota pari tuntia.
  • Kiehuta isohkossa kattilassa vettä ja mausta suolalla.
  • Tee 'pullien' keskelle reikä (onnistuu hyvin tyllan avulla)  ja laita kiehumaan n. 1 min molemmilta puolilta. 
  • Nosta pois vedestä reikäkauhan avulla ja laita leivinpaperoidulle pellille odottamaan paistamista.
  • Voitele keitetyt bagelit kananmunan keltuaisella ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
  • Paista n. 220 ast / n. 15-20 min, kunnes pinta on kauniin ruskea. Herkuttele heti!
Suosittelen ajoittamaan paistamisen siihen kohtaan, kun nälkä alkaa kurnia vatsassa. Tuoreen bagelin tuoksu on huumaava. Paistumisen aikana ehdit hyvin valmistella täytteet. Tein marinoituja punasipulirenkaita ja paistoin vuohenjuustoa kylmäsavulohibageliin. Illemmalla nauttimamme mozzarella-bagelit maistuivat lähes yhtä makoisille. Loput bagelit odottavat pakkasessa sopivaa herkutteluhetkeä!

Tumma tai vaalea balsamicokastike maustaa bagelit riittävästi.
Viikonloppu on ihan lähellä ja syyslomalaiset saavat viettää vielä muutaman päivän virkeinä ja levänneinä. Nyt olisi ehkä hyvä hetki tehdä vaikka terveellisiä bageleita!




Meillä kukkasipulit ovat maan uumenissa odottamassa uutta kevättä. Ruskan kaunistamat lehdet ovat harventuneet puista ja pensaista. Aurinko paistaa tänään pilvettömältä taivaalta, joten ulkoilu saattaisi olla hyvä idea! Ihanaa viikonloppua sinulle ja kiitos käynnistäsi blogissani! 

2 kommenttia:

  1. Voi,voi kuinka näyttää hyvältä!Mullakin on jotkut kukkasipulit laitettuna. sen näkee sitten nouseeko niistä mitään:) Ruska on aivan ihana. Hyvää viikonlopun viettoa sulle sinne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Intsu! 💖 Laittaisin mielellään kukkasipuleita lisääkin, jos olis pehmoista multaa ja terveet jalat. Olin aiemmin innokas puutarhuri, mutta nykyisessä kodissa on vain nurmikkoa ja pari hedelmäpuuta. Ruska-aika oli värikylläinen, jota on kiva kuvien ansiosta muistella myöhemminkin! 🍁
      Hyvää viikonlopun jatkoa sinulle! 👋❤

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.