Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 23. lokakuuta 2018

Maistuuko sinulle uuniohrapuuro ja otatko ohraleipää?


"Nyt otti ohraleipä!" on tuttu sanonta. Tiedätkö mitä se tarkoittaa? Lause pyöri mielessäni leipoessani pari viikkoa sitten juureen tehtyä ohraleipää. Huomasin unohtaneeni ison ohrajauhopussin kaappiini innostuttuani juureen tehdystä leivästä. Tällä kertaa ei "ottanut ohraleipä" vaan leivät onnistuivat erinomaisesti ilman hiivaa. Ohran maku vaatii ehkä pientä opettelua. Itse totuin jo lapsena syömään ohraleipää, mutta leivon useimmiten muilla jauhoilla. Ohrajauhoista puuttuu sitko, joten leipä on 'haurasta' ja mureaa, mutta oikein maukasta.




Tähän leipään yhdistelin hieman kesällä leipomani Joutsenolaisen höpsytysrieskan ja Leipävallankumous-kirjan ohjeita. Hiivattomuus vaikutti niin, että leivästä tuli jonkin verran tiiviimpää kuin höpsytysrieskasta. Itsetehty leipä on joka tapauksessa ihanaa syötävää ja maistuu meille. Ohraleivän ohjeita löytyy googlaamalla. 


Kaurajuoma oli ollut avattuna jo 5 vrk jääkaapissa ja ohrasuurimoiden 'parasta ennen' aika oli kulumassa loppuun. Ei tullut hävikkiä näistä, vaan todella hyvää ohrapuuroa. Ehdin käyttää kaurajuomaa vain pari kertaa aamukahviini, sillä  en huomannut aiemmin tarkistaa avatun tölkin säilyvyysaikaa. (kestää n. 5 vrk avattuna jääkaapissa) Toivottavasti tätä löytyy pienemmässä tölkissä, sillä pidin mausta ja tämä on suomalaista. Onneksi tölkissä luki, että juoma kestää kuumennusta.


Mutta sitten varsinaiseen asiaan eli uunissa itsestään valmistuneeseen ohrapuuroon. Miksi ja vielä kerran miksi tätä tulee tehtyä niin harvoin? Ei voi olla helpompaa tapaa valmistaa herkullista aamu-, ilta-, tai välipalaa. Marjat, hillot, mehukeitto, vaniljakastike tms lisäkkeet tekevät puurosta vieläkin maukkaampaa. Itse söin tätä lapsena maidon, sokerin ja kanelin kanssa. Tarjotaankohan tätä puuroa enää koulussa? Puuroruoat ovat kuulema nykyäänkin lasten suosikkiruokia koululounaalla, joten maistuisivat ne varmaan kotonakin.


Uunipuuro kokonaisista ohrasuurimoista 

2 dl kokonaisia ohrasuurimoita
n. 1,2 l kokomaitoa (minulla kaurajuomaa+maitoa) 
n. 1 tl suolaa
nokare voita vuoan voiteluun ja pinnalle
  • Voitele uunivuoka ja laita uuni kuumenemaan 200 ast.
  • Huuhtele ohrasuurimot lävikössä kylmällä vedellä. Kaada varmuuden vuoksi vedellä täytettyyn kulhoon ja poista pinnalle nousseet kuoriainekset tms.
  • Kaada vesi pois lävikön kautta ja laita suurimot voideltuun kulhoon.
  • Kaada maito ja suola suurimoiden sekaan ja muutama nokare voita pinnalle.
  • Paista n. ½ tuntia 200 asteessa, pienennä uunin lämpö 150 ast, sekoita ja jatka paistoa n. tunnin ajan. (Lisää maitoa vuokaan, jos näyttää liian kuivalle.)
  • Sammuta uunin lämpö ja jätä puuro vielä hautumaan n. 15 min uuniin.
  • Kokoa haluamiasi lisäkkeitä valmiiksi pöytään ja kutsu perhe syömään. Tai herkuttele puurolla itseksesi seuraavanakin päivänä lisäkkeitä vaihdellen!
Tein tällä kertaa pienen annoksen puuroa, koska olin epävarma kaurajuoman sopivuudesta nesteeksi. Minä tykkäsin ja Mies vielä enemmän tästä lounaspuurosta, joten uskallan suositella muillekin!



Meillä oli niin ihana ja mielenkiintoinen pidennetty viikonloppu pääkaupunkiseudulla, että unohdin blogin kokonaan. Onneksi napsin kuvia meidän nuorten luona syömästämme herkullisesta ateriasta. Perehdyin (sivusta katsoen) sushin tekemisen saloihin. Saattaapa olla, että blogissani opetellaan kohtapuoliin valmistamaan sushia. Mies tykkäsi niin paljon, että pyysi niitä jo tänään!  


Lisäksi saimme olla paikan päällä seuraamassa "Tanssi tähtien kanssa" ohjelmaa. Pääsimme seuraamaan tuomarien työskentelyä "takaviistosta" ja taputtamaan kätemme helliksi loistaville tanssipareille. Vappu ja Mikko osaavat hommansa juontajina, joten ei ihme, että ohjelma saa paljon katsojia su-iltaisin tv:n ääreen. 

Ihana oli nähdä myös Taikaa ja Loitsua! 💕 He nauttivat toistensa seurasta ja lämpöisestä paikasta.


Näihin kuviin ja tunnelmiin tällä kertaa! Hurja syysmyrsky ei osunut kohdallemme, vaikka raskaat ja tumman näköiset pilvet näkyivät olohuoneemme ikkunoista. 
Kiitos paljon sinulle, joka satuit kurkistamaan blogini kuulumisia! Hyvää syysviikon jatkoa sinulle kylmenevistä säistä huolimatta! Onneksi Mies kävi vaihdattamassa autoomme tänään talvirenkaat, sillä viikonloppuna saattaa tulla lunta täälläkin.


"Nyt otti ohraleipä!" sanonta tarkoittaa, että asiat eivät menneet ihan nappiin. Outoa!

4 kommenttia:

  1. Nää sun leivät on niiiiiin herkullisen näköisiä aina!
    Ja kiitos kun muistutit uunipuuron olemassaolosta. Nyt kun on lämmityskausi taas jo alkanut, saa leivinuunissa näppärästi yön aikana puuron haudutettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos paljon! 😊
      Nämä molemmat olivat lapsuuteni perussyömisiä, joita en silloin osannut arvostaa. Tykkäsin toki!
      Olisipa itselläkin leivinuuni! Siellä tulee ihan paras puuro, kun saa hautua yön yli. 😋
      Oikein hyvää viikonjatkoa sinne!🍝❤

      Poista
  2. Kyllä maistuu, niin puuro kuin leipä 👍 Te olette siis olleet vallan tähtiloisteessa, wau! Vilahditteko televisiossa? Kaunis kanerva-asetelma 😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin maistuu meillekin ja on pelastanut usein 'nääntymästä nälkään'.
      Tähtiä nähtiin ja vilahdettiin mekin, kun osattiin katsoa oikeasta paikasta. Nähtiin tänään nauhoitus! 🙄🤗
      Kiitos Päde! Tykkään syysistutuksista, kun ei tarvitse kyykistellä maan tasalla kipeillä polvilla.
      Mukavia syyskelejä sinnekin! 🌂🎃

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.