Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 23. marraskuuta 2018

Muhkeanmaukas munakoisopiiras


On hieno tunne, kun onnistuu! Eilinen leipomukseni ylitti kaikki odotukseni sekä maullaan että koostumuksellaan. Ostin pari päivää sitten Spar-kaupastamme taikinarullan, jota luulin voitaikinaksi. Ajattelin tehdä pikaisia suolaisia ja makeita torttuja viikonlopun herkutteluun. 


Tein leivontaan tarvittavat valmistelut hyvissä ajoin. Päätin yllättää golfkierrokselta nälkäisenä palaavan Miehen. Hieman nikottelin avatessani taikinarullan, jota riitti ja riitti. Sitä oli yhteensä 3 metriä! 😮 Espanjankielen vaatimattomalla taidollani ymmärsin taikinan sisältävän vehnäjauhoja, vettä, suolaa, öljyä sekä säilöntäaineita. Koostumukseltaan taikina muistutti filotaikinaa, mutta ei ollut niin haurasta. Sitä oli helppo käsitellä. Alkuperäinen suunnitelmani pienistä tortuista muuttui yhdeksi isoksi leivonnaiseksi. Luulen sen olleen ihan viisas päätös!




Piiraan täytteeseen tulevat aineet valikoituivat hieman sen mukaan, mitä omasta jääkaapistani löytyi. Kananmunien lisäämistä täytteen kiinteyttäjäksi harkitsin aika pitkään, mutta jätin sitten kuitenkin pois. Täyte oli juuri sopivan mehevää käyttämilläni aineilla! Vuohenjuusto sopisi varmaan aika hyvin munakoisoa sisältävään ruokaan, mutta meillä ei sitä tällä kertaa ollut.


Piiraan aineet tuntuivat aika voimakkaan makuisille, koska käytin runsaasti valkosipulia. Tein vastapainoksi raikkaan makuisen salaatin. Maut sopivat yhteen paremmin kuin hyvin!  



Salaattipohjalle kipatut papaija-, persimon- ja avokadopalat saivat seurakseen maukkaita viinirypäleitä ja mandariinin paloja. Kastikkeeksi riitti limen mehu ja tilkka hyvää oliiviöljyä. Piiraassa oli riittävästi ytyä salaatinkin maustajaksi.


Lupasin siskolleni laittaa pikimmiten ohjeen blogiini. Hänen mielestään se kuulosti niin herkulliselle. Suurin piirtein näin meni leipomukseni!

Aineeet ja ohjeita munakoisopiiraaseen (paistovuoka n. 20 x 30 cm)

1 rulla filotyyppistä taikinaa
oliiviöljyä vuoan ja taikinan voiteluun

1 munakoiso (aika isokokoinen)
(½ limen mehu uunipaahdon jälkeen)
n. 25 kpl minitomaatteja
(n. 5 kpl öljyyn säilöttyjä artisokan sydämiä)
n. ½ valkosipulia (oman maun mukaan)
n. 1 tl suolaa
n. ½ dl oliiviöljyä kasvisten uunipaahtoon
hieman mustapippuria ja kuivattua yrttimausteseosta

viipaloitu iso punasipuli (ei kypsennetä etukäteen)

Täyte

2 dl kermaa tai creme fraichea
1 prk (2 dl) raejuustoa (Cottage Cheese Espanjassa)
2 dl parmesanraastetta (vuohenjuusto tai feta sopii varmaan loistavasti)
2-3 dl mozzarella tms juustoraastetta
½ dl majoneesia (Hellmans parasta)
ripaus mustapippuria ja suolaa 
(paahdettujen tomaattien liemi)
  • Huuhtele ja paloittele munakoiso voideltuun uunivuokaan. Lisää suola, reilusti öljyä, pilkotut valkosipulinkynnet ja hieman pippuria sekaan. Sekoittele!
  • Huuhtele tomaatit ja kippaa ne voideltuun vuokaan. Mausta suolalla, öljyllä ja yrtttimausteilla. 
  • Paahda munakoisopaloja ja minitomaatteja uunissa n. 180 ast / n. 40 min. Kääntele munakoisopaloja välillä, että paahtuvat tasaisesti joka puolelta. (Minitomaateista kertynyt liemi kannatta lisätä täytteen aineisiin.)
  • Yhdistä kaikki täytteen aineet. (lisää kananmuna halutessasi)
  • Voitele sopivan kokoinen uunivuoka ja rullaa taikina auki. (käyttäessäsi filotaikinaa, joudut voitelemaan jokaisen arkin voisulalla tai öljyllä)
  • Asettele hieman uunivuoan kokoa isompia taikinapaloja vuokaan pitkittäin ja poikittain. Voitelin itse ohuelti oliiviöljyllä, mutta en ole varma, oliko se tarpeen.
  • Jätä taikinasta n. 1/4 osa päälle tulevaksi 'kanneksi'.
  • Asettele paahdetut kasvikset ym aineet taikinan päälle. 
  • Kaada täyte kasvisten päälle tasoitellen. 
  • Lisää täytteen päälle viipaloitua (puna)sipulia halutessasi.
  • Leikkaa, revi, rutistele loput taikinasta päällimmäiseksi. 
  • Paista uunin alimmalla tasolla n. 180 ast, kunnes täyte tuntuu hyytyneen. Pidin piirasta uunissa n. 35 min niin, että otin ylälämmön pois päältä siinä vaiheessa, kun päällä oleva taikina alkoi ruskistua. (meni n. 5 min ja osa reunoista ruskistui liikaakin.)
  • Peitä vuoka halutessasi leivinpaperilla. (en ole varma, säilyykö taikina yhtä rapeana silloin)
  • Tarjoa piirasta raikkaan salaatin kanssa. 
Mikäli pikkujoulut tms juhlat olisivat näköpiirissä, leipoisin aika varmasti juuri tätä piirasta suolaiseksi tarjottavaksi. Uudentyyppiset maut saattavat kiinnostaa muitakin kuin meitä.




Söimme tätä sekä heti uunista oton jälkeen että myöhemmin illalla lämmitettynä. Molemmat olimme samaa mieltä, että lämmitettynä maut olivat tasoittuneet paremmin. Eli piiraan hyvä puoli on se, että sen voi leipoa hyvissä ajoin vetäytymään. Pienet palat jätettiin vielä tälle päivälle ja aiotaan herkutella iltapalana.


Kiitoskukkaseni sinulle, joka halusit tulla käymään blogissani! ❤ Toivottavasti löysit tästä piiraasta jotakin vinkkiä viikonlopun leivontaasi!


Ihanan aurinkoista ja kaunista viikonloppua sekä sinne Suomeen että toivottavasti tänne Espanjaankin! Sade ei ole onneksi häirinnyt viime päivinä. Harmi vaan, että aurinko pysyttelee aika tiiviisti pilvien takana! 


8 kommenttia:

  1. Kiitos kaunis siskoseni 💓. Olipas taas niin selkeä ja tarkka ohje, tätä tulen tekemään, kiitos, nam. Täytyy tänään käydä Mercadonassa katsomassa jos siellä olisi vastaavaa taikinaa.Tänään pilvet rakoilevat ⛅, huomiseksi luvassa aurinkoista ☀. Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua teille

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli ihan sinua ajatellen postaus 'pikalähetyksenä'! 😙
      Sinun espanjantaidoillasi tuo taikinan koostumus selviää varmasti. Hyvää se joka tapauksessa oli! 😋
      Aurinkoa teille ja toivon mukaan myös meille! Ihanaa, kun Suomi on saanut oman osuutensa valoisista päivistä.☉
      Ai niin, munakoiso on meidän herkkua, mutta voihan piiraan sisuksiin ujuttaa muitakin aineita! Maukasta viikonloppua!💕🍛

      Poista
  2. Kiitos kukkasista ja myös ruokakuvat maistuvat, ne toivat kesän mieleen ja veden kieleen! t K&P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos ihanasta kommentista! ❤
      Olisipa mukavaa, jos herkuttelisimme joulukuussa tämäntyyppisen piiraan kanssa saman pöydän ääressä. Sitä odottaen ja teiĺle kivaa viikonloppua toivottaen! 😊🌹🌷

      Poista
  3. Näyttääpä herkulliselta...ihailen aina ihmisiä, jotka tekevät kaikkea kaunista ja maistuvaa. Silmänruokaakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 💖 Oi että oli mukava löytää kommentti sinulta! Lämmin kiitos! Ja tiedätkö mitä? Minä puolestani ihailen heitä, jotka ilahduttavat bloginkirjoittajaa kommentillaan. 💓 Aiemmin en itsekään hiffannut, kuinka sillä voi ilahduttaa! 🤗
      Oikein hyvää viikonlopun jatkoa sinulle!

      Poista
  4. On kyllä herkullisen näköistä ja niin kaunis annoskin! Kiitos ohjeesta! Minä tuossa yritin miettiä, olenko ensinkään maistanut filotaikina leivonnaisia, mutta en muistanut;) Kiva kun tulee välillä yllätyksiä vastaan joista sitten luovalla mielellä ja taidolla saa loihdittua vaikka mitä ihanaa♥ Täällä herättiin tänä aamuna pikkuisen pakkaseen -8 astetta..hyrrr:) Minä kun olen sellainen vilukissa että heti pienikin pakkanen tuntuu luissa ja ytimissä;) Kaunista alkanutta viikkoa ja mukavaa marraskuun loppua sinne teille♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vaan paljon lämpöistä päälle! Yllättävän pian keho tottuu kylmään! ❄☃
      Oli tosiaan yllätys itsellekin tuo leipomus! Täällä kun ei ehdi /ole mahdollista panostaa ruokaan. Ihanaa päästä kohta kotiin tuttujen patojen ja kattiloiden ääreen! 😚
      Kiitos paljon Päde ihanasta kommentista! ❤

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.