Kuullotettua persimonia, juustoa, dukkah-mausteseosta, oliiveja, pistaaseja ja granaattiomenan siemeniä löytyy tästä salaatista. |
Pari päivää sitten nauttimamme salaatti pääsi heittämällä parhaaksi salaatiksi aikoihin. Pitkälle on tultu niistä päivistä, jolloin salaatti tarkoitti kiinankaali-kurkku-tomaattia. Vain mielikuvitus on tosiaan rajana salaattikokoonpanojen kirjolle. Uudet ja erilaiset makuyhdistelmät jaksavat ihastuttaa meitä, Miestä ja minua! Kuinka en tätäkään ennnen keksinyt! ihmettelen usein. Persimon, kaki vai sharon on tuo mehukkaan keltainen hedelmä, joka on rantautunut kunnolla Suomeen viimeisen 20 vuoden aikana.
Tästä ei persimonin väri ja koostumus juuri parane, oli täydellistä! |
Espanjassa nimi on persimon, Israelissa sharon ja Aasian maissa tätä hedelmää kutsutaan kakiksi. Rakkaalla lapsella on monta nimeä! 💞 Persimonit kasvavat täällä Espanjassa keltaisenaan teiden varsilla sijaitsevilla hedelmäviljelmillä. Hinta on juuri nyt huokea ja näitä saa kaikista kaupoista. Olemme syöneet niitä sellaisenaan viime viikkoina, joskus kuorittuina ja toisinaan vain hyvin huuhdeltuina. Hedelmälihan väri vaihtelee tummahkosta vaaleankeltaiseen sen mukaan, kuinka kypsä se on. Päältäpäin en osaa vieläkään aina valita täydellisen kypsyysasteen persimonia.
Roguefort-juusto on omaa suosikkiani, mutta tähän salaattiin sopivat monet muutkin juustot. |
Voissa ja ruokosokerissa muutaman min pyöritellyt persimonin palat ovat herkkua. |
Dukkah-mausteseoksen tekeminen onnistuu hyvin kotikeittiössä, linkki löytyy tästä.
"Hätä keinot keksii!" ja tuli ihan kelpo pistaasi-korianterimurskaa! |
Omaan salaattiannokseen sai lisätä näitä aineita mieltymyksen mukaan. |
Salaatin lopulliseen makuun vaikuttaa sittenkin eniten (?) onnistunut kastike. Jälleen kerran tein oman sekoitukseni makumieltymykseni mukaan, sekoittelin ja lisäsin lopuksi hieman hapokkuutta sitruunamehulla.
Salaattikastike kahteen salaattiin (määrät ovat arviolta, kannattaa maistella ja lisätä oman suutuntuman mukaan)
½ dl (extra virgin) oliiviöljyä
1½ rkl balsamicoa
ripaus paprikajauhetta (Pimentón dulce)
mustapippuria
2 rkl hunajaa
hiukan kuivattuja yrttejä
ripaus suolaa
(½ sitruunan mehu ja kuoriraaste halutessasi)
(ihan pieni aavistus valkosipulia)
Kokosimme salaatin lautasille, murustelimme päälle juustoa ja ripottelimme sekaan dukkah-mausteseosta. Persimonien pyörittäminen dukkahissa on toinen vaihtoehto. Salaatinkastiketta olisi saanut olla enemmänkin, koska sopi niin täydellisesti tähän.
Tunnelmallinen ilta, hyvä seura ja täydellinen iltapala! Se on siinä!
Wau, mikä salaatti! Varsinainen makujen aarreaitta. Kauniskin vielä. Kyllä maistuisi minullekin 😋
VastaaPoistaKiitti Päivi! Tiesin, että tykkäät persimoneista kuten minäkin. Salaatista saa kauniin annoksen, meillä taisi olla kiirus maistelemaan simpukoita.
PoistaVirkeää viikonalkua sinne! ☃ 🎀Täällä sataa.. 🌧🌨☔
Oijoi mikä salaatti, hyvää varmasti♥ Pistaasipähkinöitä tulee aina välillä ostettua, ne kun on keskimmäisen lemppareita ja pussi kyllä tyhjenee aina äkkiä:) Hyvältä kuulosti teidän ilta, Ihana tuo kynttiläkuva♥ Mukavaa alkanutta viikkoa♥
VastaaPoistaKiitti Päde! Oli herkkua ja helppotekoista, jos ostaa dukkahin valmiina. 😚
PoistaMiehelle maistui myös erityisen hyvin tämä salaattiannos. Pistaasit olivat tällä kertaa harvinaisen hyviä sekä salaatissa että sellaisenaan. 😋
Kivaa viikkoa sinulle! 💖🤗