Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 26. marraskuuta 2018

Vinkkejä tavallisiin arkiruokiin


Tultiin taas kerran Miehen kanssa kohtuullisen nälkäisinä ja väsyneinä urheiluharrastuksen jälkeen "kotiin". "Pitäiskö ostaa valmiit pitsat?" kysyi Mies. Hmm.. Ehkä minä hetkisen palautumisen jälkeen jaksan jotakin kyhätä, vastasin. Kalafileet ja broileri ovat kerta toisensa jälkeen osoittautuneet mieluisiksi raaka-aineiksi nopean ja helpon ruoan valmistamisessa, niin tälläkin kertaa. Kasviksia on yritettävä ujuttaa jokaiselle aterialle protskun ja hiilareiden lisäksi. Rasva tulee täällä Espanjassa yleensä hyvän ja laadukkaan oliiviöljyn mukana.


Reilut palat broilerin rintafileitä saivat kauniin 'rusketuksen' voi-öljyseoksessa. Suolaa ja pippuria pinnalle ja lihapalat ovat valmiina ruokalautasille. Kuivatut suppikset annospusseissa lensivät matkalaukussani kevyesti Espanjaan. Niistä on helppo tekaista kastike sekä riisi- ,pasta- että perunaruokiin.


Toinen mieluinen broiskuruoka eli ihanasti kookokselle maistuva keitto riittää pariksi päiväksi.  Runsaasti kasviksia sisältävä keitto on sekä helppotekoista että terveellistä arkiruokaa, jota syömme kotonakin. Etenkin kylmällä ja sateisella säällä kuuma keitto tuntuu ihan lohturuoalle. Juustovoikkari ja kulhollinen hyvää, kotitekoista keittoa  parantaa hetkessä mielialaa.


Olemme kuukauden golflomalla Espanjassa ja teen kotiruokaa lähes joka päivä. Välillä tuntuu, että mielikuvitus ei riitä keksimään mitään hyvää tarjottavaa. Mies ei meidän taloudessa usein 'tartu kauhan varteen', joten kokkamisen ilo jää minulle. Kokkaaminen sinänsä ei ole ongelma vaan maistuvan ruoan keksiminen. 


Bataatit, porkkanat. myskikurpitsa ja sipulit on kätevä kuullottaa kypsiksi uunissa. Hieman öljyä, suolaa, pippuria ja kuivattuja yrttejä pintaan ja uunin lämpö hoitaa loput. Helppoa!


Aika usein teen niin, että valmistan suuren annoksen esim juureksia ja hyödynnän niitä seuraavassa ruoassa. Uunikypsennykseen kannattaakin varata reilusti raaka-aineita ja pakastaa tai säilyttää jääkaapissa ylimääräiset ruoat. Helpottaa paljon, kun  seuraavan päivän ruokavalmistelut ovat jo aluillaan. 

Syömme herkkusieniä Espanjassa paljon useammin kuin kotona. Toin mukanani muutaman pussukan kuivattuja suppiksia, jotka ovat hyvä lisä kastikkeisiin. 

Sipuleista, tonnikalapurkeista, simpukoista ja oliiveista syntyy hyvä pastakastike tomaattimurskan kanssa.

Nämä naatteineen myytävänä olleet porkkanat olivat niin maukkaita, että narskuteltiin sellaisenaan.
Herkkusienet, simpukat ja tonnikalat purkissa sekä tuoreet tai pakastetut kasvikset maistuvat meille silloin, kun pitää kaivella kaappien kätköistä viimeisiä raaka-aineita. Kananmunia, sipulia, valkosipulia, pastaa, riisiä, perunoita ja ruokakermaa tai juustoa löytyy ainan sen verran, että  välitön nälkäkuolema ei uhkaa. Aina niistä jotakin voi kehitellä, jos kaapissa on lisäksi tomaattisurvosta tai peräti valmista pastakastiketta. 

Spagettia, tomaattista sekä merellistä kastiketta ja runsaasti parmesanraastetta. Tätä voisi syödä useamminkin. Hyvää!
Kirjoittaessani tämän postauksen pidin vapaapäivää sekä golfista että Miehestä 😉. Hän lähti kierrokselle ja minulla oli aikaa päivittää puhelimeeni kertyneitä ruokakuvia. Huomaan usein skippaavani ns. tavallisista ruoista aikomani postaukset. Tällä kertaa kuvia oli kertynyt sen verran runsaasti, että päätin kirjoittaa muutaman perusruokavinkkini. Ehkä siellä ruudun takana on joku, joka kaipaa ideoita arkiruokiin ilman mitään sen kummempaa "gurmeeta". Sitähän suurin osa ruoanlaitostamme joka tapauksessa on. Helppoja, nopeita ja maukkaita perusruokia.

Porkkana-sipulilisäkettä, kalafileitä ja keitettyä perunaa. Maistuu urheilusuorituksen jälkeen herkulle!
Kotona emme syö perunaa edes viikottain, poikkeuksena uusien perunoiden aika. Täällä Espanjassa myytävät isot, puhtaat perunat maistuvat niin hyville, että niitä voisi syödä sellaisenaan. Keitetyt perunat, valkosipuliperunat, ranskikset ja kaikki muutkin perunaruoat ovat herkkua sellaisenaan tai hyvien lisäkkeiden kanssa. Vaaleista kalafileistä paistettu ruoka on vakioherkkuamme. Merluza-niminen kala on ruodotonta ja helppotekosta, joten suosimme sitä molemmat. Lubina eli meribassi on uusin kalalöytömme. Siitä valmistamastani ateriasta ajattelin kirjoittaa erillisen postauksen lähipäivinä.

Tummaa kokojyväriisiä, sienikastiketta ja kala- tai broilerifileitä. Helppoa ja hyvää perusruokaa!
Luulen, että aika monet ruokailevat 'ulkona' lomiensa aikana ja maistuuhan toisen tekemä ruoka meillekin. Tällä lomalla olemme syöneet vain kolme ravintola-ateriaa. Olen kerrankin malttanut olla kuvaamatta ruokiamme ja pelkästään nautiskellut valmiista annoksista. Oikein maistuvia annoksia ovat nekin olleet!



Viimeisenä vinkkinä helppotekoiset tortillaveneet. Kasviksia, jauhelihapihvit, tomaattikastiketta, mausteita ja sipulia sekä valkosipulia 'vene' täyteen. Creme fraichea, chilikastiketta ja runsaasti erilaisia juustoraasteita pinnalle ja n. 15 min uuniin kypsymään. Ihanan kätevää ja nopeaa ruokaa, joka tuskin jää syömättä. Jääkaapista löytyvää guacamolea ym kastikkeita pinnalle ja kohta on taas kylläinen olo.



Auringonnousuja, auringonlaskuja ja kaikkia mahdollisia säitä on seurailtu kuluneen kolmen lomaviikon aikana. Joulun lähestyminen näkyy kauppakeskuksissa. Runsaat joulukoristeet ja upeaakin upeammat jouluseimet ilmestyivät viime viikonloppuna ihmisten ihailtaviksi. Ostohysteria ei ole vallannut meitä, mutta ruokaa on pakko käydä välillä hankkimassa.





Muutama päivä enää ja lapset pääsevät availemaan joulukalentereitaan. Mukavaa jännitystä alkaa näkyä lasten silmissä sekä siellä Suomessa että täällä Espanjassa. Mitähän ihanaa tämä joulu tuo tullessaan? Miten minä voisin ilahduttaa toisia? ❤

Kiitos sinulle, kun tulit lukemaan tämän postaukseni! Oikein hyvää marraskuun viimeistä viikkoa sinulle! 😘

4 kommenttia:

  1. Kyllä sinä jaksat ahkeroida keittiössä ja sen lisäksi vielä kuvata ja kirjoittaa. Huhp heijaa ahkera Leena 🌹 Hyvä ,että olet nyt huomannut miten paljon parempi kala meribasasi on tuskaan verrattuna. Me olemme tällä Espanjan reissulla ihastuneet taimen een eli la trucha. Kokeilepa suosittelen. Ensi viikolla me sitten kokkailemme jo kotikeittiössä. Milloin teidän paluu arkeen ✈️ on? Ennen sitä nauttikaa kaikilla aisteilla 🌞🌺♥️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa saada uusia kalavinkkejä. La trucha on uusi meille, tosin useat vaaleat kalalajit maittavat. On se pakko jaksaa kokata, kun ei jaksa laittautua ravintolaan syömään. 😂 Ja aikaahan eläkeläisellä tunnetusti riittää. Harrastus se on tämäkin! 😋🙄
      Kotona mekin viikon päästä kokkaillaan. Ihanaa aloittaa jouluun valmistautuminen! 🎁
      Turvallista kotimatkaa teille! ✈💕

      Poista
  2. Voi näitä sinun kuvia ja ohjeita, ovat kyllä aina niin herkullisia♥ Sinun pitäisi kyllä kasata vaikkapa keittokirja, varmasti saisi suosiota! Herkullisia joulun odottelu päiviä♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että sanoit taas niin kannustavasti! 😊 Kiitos Päde! Tiedätkö, että jäädessäni pois työelämästä lupasin tehdä vielä joskus keittokirjan teemalla 'Vuodenajat keittiössäni'. 😋 Nyt se idea oli jo unohtunut. Toisaalta kokkikirjoja taitaa olla jo joka lähtöön..🍱
      Joulun iloa jo odotukseen sinulle! 😀🌲

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.