Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 17. marraskuuta 2018

Sinisimpukka- ja salaattiaterian hehkutusta


Eilinen oli merkittävä päivä erään ruokaan liittyvän pelkoni voittamisessa. Vuosi sitten tein ruokaa tuoreista katkaravuista, vaikka ajatukseni oli ostaa kaupasta tuoreita sinisimpukoita. Rohkeuteni petti! Katkikset tuntuivat turvallisemmille ja täytyy sanoa, että ne olivat älyttömän herkullisia. Ohjeeni tuoreiden katkarapujen käsittelyyn löytyy  tästä linkistä !



Kävimme eilen Miehen kanssa fiilistelemässä meren tunnelmia ja lähikaupungin  Los Alc'azaresin upeaa (ja hiljaista) hiekkarantaa. Seurailimme kalastajien paluuta aamuiselta pyyntireissultaan. Silloin heräsi hillitön into ostaa vihdoin ja viimein juuri merestä nostettuja sinisimpukoita. Merkadona-nimisessä kaupassa on todella monipuolinen ja hyvä kalatiski, joten suunnistimme sinne.

Extra isoja sinisimpukoita eli Mejillones extra grande 1 kg verkkopussillinen.
Kerroin aiemmassa postauksessani täällä Mar Menorissa riehuneesta ukonilmasta. Pelkoni ei ollut aivan turhaa, sillä salama oli iskenyt muutaman sadan metrin päässä asunnoltamme sijaitsevaan buggy (=golfauto) varastoon ja tuhonnut n. 20 autoa. Mies lähti golfaamaan, joten minulla oli monta tuntia aikaa etsiä reseptejä ja tehdä valmisteluja lupaamalleni kaikkien aikojen herkullisimmalle ilta-aterialle. Golfautojen käyttäminen on nyt kiellossa muillakin kentillä, koska ukonilman mukanaan tuomat rankkasateet ovat pehmittäneet kenttien väylät. Näin ne vuodet vaihtelevat, viime marraskuussa ensimmäinen sade tuli poislähtöä edeltäneenä päivänä. 

Parran poistamiseen tarvittiin napakkaa otetta ja näppivoimaa. Parta löytyi kaikista simpukoista.

Kylmävesihuuhtelu on ensimmäinen toimenpide simpukoiden puhdistamisessa.

Tanakka juuresharja ei riittänyt irrottamaan kaikkea hiekkaa ja roskia, tarvittiin järeämpiä 'aseita' eli veistä.

Aitoja meressä kasvaneita simpukoita halusimme ja niitä myös ostimme. 
Tuoreiden sinisimpukoiden valmistelu käyttökuntoon tuntui etukäteen haastavalle. Itse ruoan valmistaminen ei huolestuttanut, koska olemme nauttineet useinkin pakasteen vastaavia herkkuja. Oikeastaan oli aika jännittävää ja mielenkiintoista etsiä simpukoiden pinnoilta löytyviä meren 'viestejä'. Pelkäsin etukäteen simpukoiden epämiellyttävää tuoksua, ihan turhaan! Tuoreet simpukat tuoksuivat vain raikkaalle merivedelle ja olivat oikeastaan aika miellyttäviä käsiteltäviä. Täältä löytyy mainio postaus sinisimpukoiden valmistamisesta!


Joissakin ohjeissa opastettiin säilyttämään puhdistettuja sinisimpukoita jääkaapissa merisuolalla maustetussa kylmässä vedessä parin tunnin ajan. Olin tyytyväinen tästä vinkistä, sillä puhdistin ilta-ateriamme herkut liiankin hyvissä ajoin ennen Miehen palaamista kierrokseltaan. Ruoan valmistaminen vei vain 15 min, joten salaatin tekoon jäi reilusti aikaa. Teen siitä erillisen postauksen, sillä salaatti osoittautui uskomattoman herkulliseksi. Persimonit ja Roguefort-juusto sekä dukkah-tyyppinen mauste ja itsetehty salaatinkastike muodostivat uskomattoman herkullisen kombon.


Muutama simpukka ei auennut keitettäessä, joten ne päätyivät roskikseen. Ne olivat pilaantuneita.
Sinisimpukoiden valmistaminen herkuksi (2 - 4 hengelle)

n. 1 kg pussillinen huolella puhdistettuja sinisimpukoita
1 - 2 rkl voi-öljyseosta
1 - 2 salottisipulia tai varhaissipulia varsineen
pari valkosipulinkynttä
(kermaa tai creme fraichea halutessasi)
2 - 4 dl valkoviiniä (myös siideri tms juoma sopii)
1 sitruunan mehu + hieman kuoriraastetta
(fondia halutessasi)
ruohosipulia, fenkolin varsia tms vihreää
(suolaa ei tarvita)
  • Huuhtele simpukat huolella juoksevan kylmän veden alla. Harjaa simpukoiden kuoret huolella. Poista parrat yms!
  • Kopauta auenneita simpukoita ja heitä pois, ellei kuori sulkeudu saman tien. (=eivät ole käyttökelpoisia)
  • Säilytä puhdistettuja simpukoita kylmässä siihen saakka, kunnes valmistat ruoan. Kaada vesi pois, kun aloitat keittämisen. (säilytin itse suolavedessä jääkaapissa)
  • Valitse isokokoinen kattila tms astia ja sulata voi pitäen lämpö aika pienellä. Pilko sipulit ja kippaa ne kattilan pohjalle, kuullottele niitä muutama min, kunnes pehmenevät.
  • Lisää muut aineet kattilaan ja nosta lämpö kuumalle.
  • Kun neste kiehuu kunnolla, kippaa simpukat kattilaan. 
  • Laita kansi kattilan päälle ja anna simpukoiden kiehua n. 4 min ajan, kunnes ovat auenneet. (pienemmille voi riittää lyhyempi aika, pakastetuille pidempi keittoaika)
  • Heiluttele kattilaa muutaman kerran kiehumisen aikana. Simpukat kypsyvät kuumassa höyryssäkin, joten ei haittaa, vaikka kaikki eivät ole nesteessä.
  • Nyt tärkeä ohje!! Mikäli joku simpukka ei ole auennut, se on syömäkelvoton. Heitä kiinni pysyneet simpukat pois!
  • Kanna kattila liemineen pöytään ja tarjoile leipää sekä salaattia tms lisäkettä. Leivän dippaaminen simpukkaliemeen on myös suositeltavaa!
Joissakin ohjeissa neuvottiin kaivelemaan simpukat kuorestaan tyhjällä simpukankuorella. Meiltä se ei vielä onnistunut, vaan käytimme mieluummin haarukkaa ruokailuvälineenä.



Salaatti, leipä ja kuiva kuohuviini olivat onnistuneet lisäkkeet simpukka-ateriallemme. Nyt uskallan hehkuttaa sinisimpukoita, sillä kaikki sujui loistavasti. Mies oli toivonut jo aiemmin näitä itsetehtyjä simpukoita ja kiitteli vuolaasti makua. Simpukkaliemeen dipattu itsetehty leipä maistui parhaimmalle muutamasta vaihtoehdosta. Parasta kaikesta, että ruoka ei aiheuttanut pienintäkään vatsavaivaa! Kyllä voin valmistaa sinisimpukoita uudelleenkin ja tarjota jopa vieraillekin. 


Auringonnousu tänä aamuna näytti aika dramaattisen hienolle!
Näihin kuviin ja tunnelmiin päätän tämänkertaisen postaukseni. Nyt oli hyvää aikaa näpytellä konetta, sillä Alhamassa pelatut golfkisat jäivät meiltä kokematta. En uskaltanut lähteä aika vieraalle kentälle ilman golfautoa. Miehen into lähteä ilman minua lopahti myös. Yritämme viihtyä tämän päivän kotikentän tuntumassa ja keksiä vapaapäiväksi jotakin muuta tekemistä. Lämpöä on mukavasti ja sadepilvet näyttävät pikkuhiljaa väistyvän. Positiivista asennetta, kun kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan! 😌💓
Tsemppiä ja rakkaita terveisiä sinulle, joka päätit lukea tämän postaukseni! 😘
Kiitokseni siitä!

10 kommenttia:

  1. Hienoa! Sinä teit sen! 😀👍 Sinisimpukat tuolla lailla tehtynä ovat herkkua. Ja tuskin maltan odottaa salaattipostaustasi. Niin lupaavalta näyttää 😋 Luonto aina välillä näyttää hurjat voimansa. Hurjimmat ukkoset minäkin olen kokenut Espanjassa. Mukavaa vapaapäivää teille sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsemppari!💓 Eikä käynyt pahasti vaan selvittiin molemmat terveinä. 👌 Oli tosin tuoreen oloisia simpukoita. Sinun blogista löytyi venussimpukoiden ohje, jota voisi testata myös. Meidän 'vapaapäivän' ohjelmasta tuli hieno, siitä myöhemmin! 😁
      Leppoisaa viikonlopun jatkoa sinne! Taitaa tulla talvi! 🌬⛄

      Poista
  2. Vau, kyllä sinä osaat, itse en osaisi enkä uskaltaisi.🙌 Maravilloso Leena. Toivottavasti sateet kääntyvät toiseen suuntaan jotta kentät kuivuvat ja pääsette pelaamaan. Mukavaa viikonloppua teille, halit 😘

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kiitti! Taidan olla välillä liiankin innokas uusiin makunautintoihin. Meren 'ruoka' houkuttelee tuoreudellaan testaamaan, kun hintakaan ei päätä huimaa. 😋
      Tänään näyttää jo kuivalle ja aurinko paistoi koko iltapäivän. 🌞
      Halit 😙 ja oikein kivaa viikonlopun jatkoa teille! 👋😄

      Poista
  3. Unohdin äsken mainita, laitoin äsken sinun ohjeellasi hedelmäistä broileripataa, olipas hyvää. Laitoin siihen cookoskermaa, sopi siihen tosi hyvin. Kiitos taas hyvästä ja helposta ohjeesta, nam.👌😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkistä Sisko! Se sopii varmaan tosi hyvin siihen ruokaan. Pitääkin käydä lisäämässä ohjeeseen. 👍 Minulla ei sitä ollut, joten en tullut ajatelleeksi. Se ruoka oli niin hyvää ja helppoa, että jää varmaankin usein toistuviin ruokiimme. Ja hedelmiä voi vaihdella omien varastojen mukaan! 🍇🍊🍋🍍🍎🍏🍐🍑

      Poista
  4. Ooh simpukat on niin parasta herkkua, liian moni pelkää niitä valmistaa, vaikka niistä saa varsin helposti oikein herrojen herkkua. Kiitos linkin laittamisesta ja hyvää jatkoa sinulle ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kyllä kyllä..😋 Sinulle ( Sari/Saara 😂) kiitos houkuttelevasta postauksesta. Tiesin sen lukiessani, että teen niitä täällä. Aion valmistaa uudelleen ostettuani limejä ja fenkolia. Ne ovat merellisten kanssa niin täydellisen raikkaat! Hyvää viikkoa sinulle täältä erittäin sateisesta Espanjasta! 👋💖

      Poista
  5. Ou nou nuo espanjan sateet, nyt äkkiä puhalla ne pois, huomen aamulla lento Malagaan ja siitä sitten Puevlo Blanco on eli Mijakseen 😊🌞😊 me halutaan aurinkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ⛅uskon, että aurinkoisemmat säät vielä tulevat. Siellä suunnalla on ollut harvinaisen sateinen lokakuu, joten kai pian helpottaa! 💖 Ja loma on aina LOMA ARJESTA, satoi tai paistoi. Toivotan hyvää matkaa ja kiinnostavia elämyksiä sekä herkullisia ruokalöytöjä! 😋😙

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.