Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 10. joulukuuta 2018

Kaurajauhis ja uunipaahdetut viinirypäleet ovat uusia makututtavuuksia


Jauhelihapizzan monet variaatiot ovat pitäneet pintansa lukemattomien muiden pizzojen joukossa. Nopeaa, helppoa ja aina onnistuvaa ruokaa on ilo kokata. Eilen halusin testata uutuutta (itselleni), joka on tavallisen jauhelihan kasvisversio. Elovena on tullut tutuksi hyvien kaurahiutaleiden ansiosta. K-kaupan kasvisruokaosastoa tutkiessani osui silmiini Muru -kaurajauhis ja sehän pääsi saman tien ostoskärryyni.

Pastaa aioin itsekin ensin, mutta teinkin pizzaa. 
Suhtaudun joka kerta uutta raaka-ainetta testatessani aika kriittisesti tuotteeseen. Toisaalta en ole ensimmäisenä tyrmäämässä uusia innovaatioita. Tiedän tarvitsevani useamman maistelukerran, jotta makunystyräni hyväksyvät uudentyyppisen maun. Kaurajauhis tuntui ja näytti ulospäin jo valmiiksi ruskistetulle jauhelihalle eikä maistunut mielestäni sellaisenaan oikein millekään. Mausteiden ja muiden pizzaan tulevien aineiden kanssa se toimi jo ensimmäisellä kerralla. Uskallan suositella, jos haluat valmistaa kasvisruokaa.

Takana näkyvät jauhot ovat mielestäni erittäin toimivia pizzataikinassa. 

Pitkästä aikaa pizzapohjaa ilman leipäjuurta. (Olin kylässä ja leipäjuuri kotona.) Onnistui tämäkin! 
Aineet ja ohjeet yhteen pellinkokoiseen kasvispizzaan

Pohjataikina 
2 dl vettä (37 tai 42 ast riippuen hiivasta)
n. 1/5 paketti eli 10 g tuorehiivaa tai ½ pss kuivahiivaa
ripaus (1 tl) sokeria
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
n. 5 dl vehnäjauhoja (mieluiten 00-jauhoja)

  • Lämmitä vesi sopivaan lämpötilaan riippuen siitä, kumpaa hiivaa käytät. 37 ast tuorehiivalle ja 42 ast kuivahiivalle. (Omani oli viileämpää, koska kohotin taikinaa jääkaapissa muutaman tunnin ajan.)
  • Lisää sokeri ja hiiva ensimmäisenä veden sekaan, sitten öljy ja suola. Vispaa jauhoja nesteeseen aluksi vispilällä ja loput käsin alustaen. Alustamista  eli vaivaamista kannattaa jatkaa sen aikaa, että taikina alkaa irrota kulhon reunoilta. Taikina tuntuu kiinteälle, kun sitkoa on muodostunut riittävästi.
  • Jätä taikina kohoamaan liinalla peitettynä lämpöiseen paikkaan. Voit kylmäkohottaa taikinan jääkaapissa ja ottaa työpöydälle siinä vaiheessa, kun alat valmistella muita pitsaan tulevia aineita. 
Taikinaa ei tarvitse välttämättä kaulita vaan sen voi taputella ja pyöritellä sormenpäillä (vaatii vähän harjoittelua) riittävän isoksi pyöreäksi tai pitkulaiseksi 'lätyksi'. Taikinan hyvän sitkon ansiosta sitä on helppo käsitellä ja muokata.

Kaurajauhispizzaan tulevien aineiden valintaan vaikuttavat ovat makumieltymykset.

Meidän pizzaan valikoitui tällä kertaa


  • pohjalle kauttaaltaan tomaatti-pecorino kastiketta (Barilla 400 g purkista n. 2/3) 
  • valkosipulinkynsiä pieniksi pilkottuna
  • kaksi punasipulia viipaleina
  • 1 pss kaurajauhista pussin ohjeen mukaan paistettuna (lisäsin pari valk.sip. kynttä jauhiksen sekaan)
  • yksi makea suippopaprika
  • 1 mieto chili viipaloituna (poistin siemenet)
  • 1 nippu pilkottua basilikaa
  • n. 50 g raastettua Väterbotten juustoa (tms vahvaa juustoa)
  • n. 70 g Maatilan parhaat juustoraastetta
  • n. 100 g Emmental-Mozzarella juustoraastetta
Paistoin pizzan mahdollisimman kuuman uunin (250 ast) keskitasolla n. 15 min. Lopussa laitoin grillivastuksen päälle, jotta pinta sai hyvän värin.  Mies epäröi aluksi kaurasta tehtyä jauhista, mutta myönsi pizzan olevan oikein hyvää. Itselleni maku oli liiankin maukas, vaikka jauhelihapizzaa en ole syönyt aikoihin.

Rucolan ja babypinaatin lehdet viimeistelivät tämän pizzan. 
Lopuksi vielä kiva vinkkini joulunajan kasvistarjoiluun. Luin at maria's blogista, että viinirypäleitä voi paahtaa uunissa. Ihan uusi idea, jota halusin testata saman tien, mutta toteutin vasta tänä viikonloppuna.

Kasvismoussaka, monipuolinen salaatti sekä uunipaahdetut viinirypäleet ja tomaatit  olivat ihana kokonaisuus!
Valuttelin hieman oliiviöljyä ja ripottelin sormisuolaa näiden viinirypäleiden ja kirsikkatomaattien pinnalle. Kuullottelin sitten n. 20-30 min / 200 ast. Mehua tuli aika paljon, jota käytimme salaatinkastikkeena. Minä tykästyin näihin niin paljon, että teen varmaankin pian uudelleen. Maku tuskin voi näistä parantua, olivat ihania!


Poistin rypäleiden oksat ennen kuullottelua, jotta niitä on helppo lisätä salaattiin. En osaa sanoa, irtoaisiko nestettä vähemmän, jos olisin jättänyt oksat paahdon ajaksi paikoilleen.


Toivottelen hyvää joulukuun viikkoa sinulle, jolla oli aikaa käydä kurkkaamassa blogini kuulumisia. Kiitos että teit sen! 😘 Toivon tottakai, että sait jotakin vinkkiä omaan ruoanlaittoosi! Joulun aikaa lehdet ja blogit pursuavat toinen toistaan herkullisemman tuntuisia ruokia ja leivonnaisia. Omat suunnitelmani ovat vielä vaiheessa. Olisipa hienoa saada uusia ideoita ja vinkkejä maistuviin jouluruokiin. 😋😀

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.