Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Suolaisia ja makeita vohveleita välipäivinä, Vöner-viipaleet

Marinoidut sipulit ja kasvikset, porkkanalohi, rucola, feta ja maukas kastike vohvelilla ovat täyttä ruokaa. 
Suolaiset vohvelit kuulostavat oudolle. Vohvelin tuoksu ja maku yhdistetään yleensä makeaan mansikkahilloon ja kermavaahtoon. Pääsin tutustumaan reilu vuosi sitten Hämeenlinnan Tiirinkosken suolaisiin vohveleihin ja ihastuin kertaheitolla. Vohvelit maistuvat parhaimmille suoraan vohveliraudasta irrottamisen jälkeen, joten täytteiden valmistaminen ja esillepano kannattaa tehdä ennen raudan kuumentamista. Perusteelliset ohjeet suolaisiin vohveleihin löytyvät tästä linkistä, samoin aivan ihana guacamolen ohje. Useiden kastikevaihtoehtojen joukosta se taisi olla suosikki. 

Kastikkeissa maistuivat myös vuohenjuusto ja sinihomejuusto.
Söimme joulun ja uudenvuoden välipäivinä vohveleita kahteen otteeseen vieraiden kanssa. Hyvin tekivät kauppansa sekä suolaisin että makein täyttein! Vohvelien paistaminen on vaivatonta ja mukavaa puuhaa. Lapsiakaan ei tarvitse houkutella syömään, kun herkullinen tuoksu suorastaan yllyttää kiirehtimään ruokapöytään. 


Uunipaahdetut kikherneet maistuvat sekä lämpöisinä että jäähtyneinä. Valmiiksi keitetyt ja suolaliemeen säilötyt herneet valmistuvat tosi nopsaan ja helposti.
Linkki ohjeeseen tässä.

Kannatti testata meidän nuorten vinkkaamaa kasvisruokaa. Nam! 
Tein tänään vohveleiden päälle kahta kasvisruokauutuutta. Uunipaahdetut kikherneet ovat olleet suunnitelmissani pitkään ja Vöner-viipaleet jo jonkun aikaa. Olin varannut Vönereille myös pitaleipiä, mutta kaikki halusivat maistella tätä uutuutta vohveleiden kanssa. Hyvin maistui näinkin, kun mukaan tuli makoisat kastikkeet. Viipaleet paistuivat rapeaksi pienessä öljyssä paistinpannulla. Paketin ohje paistoajasta (2 min) oli mielestäni liian lyhyt, noin 5 min keskilämmöllä oli sopiva.


Tomaattikastikkeessa muutaman tunnin maustuneet Vöner-viipaleet olivat supermaukkaita, kun söimme niitä pitaleipien täytteenä iltapalalla. Ranskikset sopisivat myös hyvin tähän seuraan!

Tomaattikastike Vöner-viipaleille

2 rkl öljyä
1 salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
2-3 rkl tomaattipyrettä
1 prk (400 g) tomaattisurvosta (Mutti)
½ tl suolaa
1 tl sokeria
(sitruunamehua halutessasi)
1 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta (dulce)
pippuria myllystä oman maun mukaan
chiliä oman maun mukaan

  • Kuullota pilkotut sipulit ja valkosipulit öljyssä kasarissa miedolla lämmöllä.
  • Lisää tomaattipyre ja -survos sekä mausteet.
  • Kiehuttele muutaman min ajan, kunnes maut ovat pyöristyneet.
Kermaviili-majoneesikastike (yhdistä aineet keskenään)

Purkillinen kermaviiliä
n. 1 dl majoneesia (Hellmann's)
1 tl sinappia
½ tl suolaa
hiukan mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
½-1 dl ruohosipulia tai persiljaa

Makea kinuski ja suolaiset pistaasipähkinät ovat aika mielenkiintoinen makukokemus, hyvää!
Makeat vohvelit kruunasivat tietenkin aterian. Täytteeksi sai valita mansikkahilloa, kermavaahtoa, vaniljajäätelöä, itsetehtyä kinuskia, tuoreita mustikoita, viinirypäleitä tai pistaasipähkinöitä. Kuvia ei tullut enää juuri otettua, mutta voin vakuuttaa, että herkullisia täytevaihtoehtoja näkyi sekä lasten että aikuisten lautasilla.


Reilu vuorokausi on jäljellä vuodesta 2018 päästessäni tämän postauksen loppusanoihin. Mieleeni hiipii pieni haikeus menneiden kuukausien kuvia katsellessa ja tapahtumia muistellessa. Monissa ruokablogeissa on näkynyt hienoja kuvia vuoden jokaiselta kuukaudelta. Uskomattoman paljon ja monenlaista ruokaa sekä leivonnaisia olen itsekin kokkaillut. Huh huh! Onneksi en etukäteen tiennyt ahertavani noin paljon keittiössä ja blogini parissa. Jokainen hetki tämän harrastuksen parissa on joka tapauksessa ollut mieluista ja vapaaehtoista.


Tuon mansikkaheinän kuvan kautta haluaisin viestittää sinulle, että olet valtavan tärkeä minulle. Ilman sinua olisin lopettanut ruokablogini kirjoittamisen jo aikaa sitten. Sydänlämpöinen kiitokseni sinulle, että käyt lukemassa blogiani! Toivon sinulle mahdollisimman hyvää seuraavaa vuotta! Toivon sinulle paljon onnellisia ja iloisia hetkiä vuoden jokaisena päivänä! Elämään kuuluvat myös vaikeat hetket, sairaudet ja muut harmit. Voimia, kärsivällisyyttä ja uskoa parempaan noina päivinä!  ❤:lla Leena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.