Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 14. joulukuuta 2018

Uunissa gratinoitua bataattiherkkua

Uunigratinoitu bataatinpuolikas, salaatti ja mandariiniviipaleet maistuvat sekä illalla että lounaalla.
Lucian-päivän ruokana söimme aivan ihanan makuista ja helppotekoista ruokaa. Jouluvalojen, -liinojen ja muiden koristeiden ripustelu sopi oikein hyvin pimeän päivän piristäjäksi. Sekä Miehen että oma flunssani on siinä vaiheessa, että isommat aherrukset oli viisainta jättää tuonnemmaksi. Takkatulen lämmössä ja valossa oli kiva puuhastella pieniä askareita. Mies hoiteli tapansa mukaan takkahommelit.


Ostin pari päivää sitten bataatteja aikomuksena valmistaa jouluksi bataattilaatikkoa. Netin ruokavinkkejä selaillessani löysinkin mainion tuntuisia bataattireseptejä. Jouluksi ehtii ostaa uusia juureksia tai valmista sosetta laatikkoruokia varten!


Illemmalla tekemäni bataattipallerot menivät pakkaseen ja saattavat säilyä joulun kasvisruokatarjoiluun. Maistiaiset ilman kastiketta eivät antaneet koko kuvaa ruoasta, mutta postaan seuraavaksi tämänkin ohjeen. Saattaahan olla, että joku teistä blogini lukijoista kaipaa juuri tämäntyyppistä ohjetta. Guacamole tai fetamurulla rikastettu kermaviilikastike voisi sopia hyvin näiden lempeämakuisten palleroiden kanssa.


Ainekset ja ohjeita täytettyihin bataatinpuolikkaisiin

1 keskikokoinen bataatti (n. ½ kg)
öljyä, (sormi) suolaa ja ripaus pippuria

Täyte
400 g broilerin jauhelihaa (kasvisruokailijoille esim Kaurajauhista tms)
tilkka öljyä
2 salotti- tms sipulia
valkosipulia oman maun mukaan (minulla 5 kynttä)
1 tl suolaa
2 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl paprikajauhetta (dulce)
1 tl Garam masalaa
1 tl Jerk-maustetta (mausteiksi voit valita omia suosikkejasi)
n. 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 keskitulinen chili siemenet poistettuna
½ suippopaprikaa
n. 150 g Cheddar (tms) juustoraastetta

  1. Pese bataatti todella huolellisesti, jos aikomus on syödä se kuorineen kuten me.
  2. Halkaise bataatti tukevalla veitsellä ja kuivaa pinta talouspaperilla.
  3. Leikkaa puolikkaiden pohjat tasaiseksi, jos ne eivät pysy vuoassa tasaisesti.
  4. Aseta bataatit vuokaan ja valuta pinnalle öljyä. Mausta suolalla ja ripauksella pippuria. 
  5. Kuullota bataatteja n. 200 ast / n. 30-40 min uunin keskitasolla. (kunnes bataatit ovat niin kypsiä, että niitä voi kaapia lusikalla)
  6. Ota broilerin jauheliha huoneenlämpöön siinä vaiheessa, kun alat käsitellä bataatteja. Kylmää broilerin jauhelihaa on vaikea ruskistaa!
  7. Kuumenna paistinpannua riittävästi ennen ruskistuksen aloittamista. Kaada hieman öljyä pannulle ja lisää siihen jauheliha. Anna paistua kaikessa rauhassa.
  8. Käsittele ja pilko haluamasi määrä sipulia. Broilerin jauhelihan murentelu onnistuu hyvin pienellä pallovispilällä. (Kapen vinkki!)
  9. Lisää sipulit ja mausteet jauhelihan joukkoon ja kääntele seosta. Pese ja pilko chili ja paprika. Lisää ne pannulle.
  10. Lisää n. puolet juustoraasteesta jauhelihaseoksen sekaan. Maistele ja mausta lisää, jos niin tykkäät. Oma seokseni tuntui liiankin mausteiselle tässä vaiheessa, mutta juuri sopivalle, kun lisäsin sekaan kuullottunutta bataattia.
Ei haittaa, vaikka täyte valmistuu ennen bataattien pehmenemistä. Sen maku ehtii tasoittua ja seos kuumenee uudelleen, kun bataatit gratinoidaan uunissa.

Käännä uunin lämpötila 220 asteeseen gratinointivaihetta varten!

  • Kaavi lusikalla kypsiin bataatin puolikkaisiin reilun kokoinen kolo. Muussaa ja sekoita kaavittu massa jauhelihaseoksen joukkoon.
  • Täytä kolot seoksella ja ripottele pinnalle juustoraasteen loput. (meillä jauhelihaseoksesta jäi n. 1/3 tähteeksi)
  • Gratinoi bataatit uunin ylätasolla (n.5 min), kunnes pinta on kauniin ruskea.
  • Tarjoile ruoka hyvän salaatin kanssa tai nautiskele sellaisenaan. Oli muuten ihan hillittömän hyvän makuista!  

Tällä kertaa kävi niin, että Mies ei tunnistanut kaikkia ihania mausteita tästä ruoasta nuhansa johdosta. Oma flunssani on pelkästään yskää ja pientä lämpöä, joten pääsin nauttimaan täysillä tulisenlempeästä makusinfoniasta. Tykkäsin, tykkäsin! 😋👌



Viikonloppu on taas ihan lähellä. Pieniä muistamisia ehtii viikonloppuna tehdä tai ostaa vaikka myyjäisistä, jos sille tuntuu. On kiva muistaa läheisiä, ihania ystäviä pienellä ruokalahjalla. Kemiön limppu on ollut vuosia oma  bravuurini, mutta tänä jouluna ajattelin testata sinapintekotaitojani. Netissä näytti olevan paljon hyviä ohjeita ja vinkkejä sinappiin, joka kuuluu joulupöytään. 

2 kommenttia:

  1. Kauniita, jouluisia sisustuksellisia yksityiskohtia 😍 Bataattiherkkukin näyttää suussasulavan hyvältä 😋 Pikaista toipumista! Ja kannattaa muistaa se hyvä puoli, että kun sairastatte flunssan nyt alta pois, niin saatte varmaan nauttia joulusta hyvissä voimissa 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulun värit, tuoksut, valot, musiikki yms innostavat vuodesta toiseen! Kunpa pääsisimme vielä joskus aistimaan Lapin joulun! 🤶🎅 Flunssa on voiton puolella!
      Kiitos Pätsy! Viettäkää virkistävä viikonloppu! ☕🍷🥘

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.