Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 22. joulukuuta 2018

Reilusti parhaat ruusukaalit ja muuta kasvishyvää jouluksi


Hei! Pyörivätkö hetken innostuksessa ostamasi ruusukaalit jääkaapin kasvislokerossa, etkä tiedä mitä niistä tekisit? Nyt tuli niin mahtavan hyvää lisäkettä savulohiateriallemme, että ihan pakko tulla vinkkaamaan. En voi sietää vedessä löllöksi keitettyjä ruusukaaleja, mutta näitä olisin vedellyt enemmän kuin jaksoinkaan. Mies tykkäsi näin valmistetuista ruusukaaleista vähintään yhtä paljon kuin minäkin. Joten pakko olla herkullista!


Ostettiin sen verran reilusti lohta jouluksi, että yksi file riitti savustettavaksi jo tänään. Loppufileestä tulee hyvä lisä aikomaani lohimousseen. Lanttulaatikot kypsyivät uunissa ja siitä näiden ruusukaalien kypsentäminen lähtikin. Ei ollut aikaa niitä pannulla kuullottelemaan (Jamie Oliverin ohje), mutta uunikypsennys oli niin mainio, että tulee jatkossa ykkösvaihtoehdoksi. Tai saattoihan olla sattumaa, että tuli ihan vahingossa niin täydellinen kypsyys ja maku, kun ilman ennakkosuunnitelmia ja ohjeita  tekaisin puolihuolimattomasti tämän lisäkkeen. 😋


Uunipaahdetut, viipaloidut ruusukaalit

500 g ruusukaaleja (puhdistamattomia)
n. 2 rkl sitruunamaustettua oliiviöljyä
n. 1 rkl pistaasiöljyä
n. 15 cm pätkä purjon valkoista osaa
(valkosipulia hieman halutessasi)
n. 1 tl suolaa
n. 1 dl fetakuutioita öljyssä (+ fetapurkin oliiveja ja öljyä halutessasi)
loraus juoksevaa hunajaa tms makeutta  
  1. Huuhtele ruusukaalit ja leikkaa kantaosa pois. Poista uloimmat lehdet ja leikkaa ruusukaalit poikittain muutamaan osaan.
  2. Huuhtele purjo, halkaise ja leikkaa viipaleiksi.
  3. Kippaa kasvikset uunivuokaan ja valuttele öljyä perään. Kääntele!
  4. Lisää fetaa, suolaa ja n. 1 rkl hunajaa. Kääntele vielä kertaalleen.
  5. Paahda n. 220 ast uunin alatasolla n. 20 min. 
  6. Kääntele pari kertaa valmistumisen aikana ja seuraa, etteivät pääse paahtumaan liikaa!
Lopussa kannattaa kokeilla kypsyyttä maistamalla. Itselläni uunissa oli samaan aikaan muutakin, joten en ole varma, kuinka paljon se vaikutti paistoaikaan.


'Porkkanalohi' saa tällä kertaa kilpailijan 'palsternakkasiiasta'. Sen onnistuminen on tosin epävarmaa tätä kirjoittaessani. (tulen myöhemmin kommentoimaan..)
*Kyllä onnistui hyvin, väriä lukuunottamatta paremminkin. Palsternakka muuttui suolakuoren alla tummahkoksi, mutta se ei vaikuta makuun. Laitoin makuliemeen Poppamiehen jalosavua hieman vähemmän kuin porkkalaan. 

Vanha, lähes toimettomaksi jäänyt lihanuija oli oiva apu suolakerroksen rikkomisessa.
Viime joulun suosikki porkkanalohi eli porkkala pääsee taas joulupöytäämme. Tällä kertaa kalapuolella on sekä lohta että siikaa, joten kasvisruokailijat saavat myös molempia. Löysin niin mahtavan ison palsternakan, että uskon siitä tulevan hyvää 'savusiikaa'. Vuosi sitten testasin samaa, mutta ruipelo palsternakka nappasi liikaa suolaa. Siitä ei tullut hyvää.  Toivotaan tällä kertaa maltillisempaa suolan makua eli onnistumista. Tätä klikkaamalla pääset Chocochilin porkkanalohen ohjeeseen, jota olen itse noudattanut.


Keväällä ihastuin aika tavalla uunipaahdetuista porkkanoista tehtyyn levitteeseen. Porkkana on varmaankin lempijuurekseni nimenomaan monipuolisuutensa ansiosta, toki hyvän maun lisäksi. Alempaa löydät linkin paahdetun porkkanavoin ohjeeseen. Maustoin sen tälläkin kertaa hieman eri tavalla kuin alkuperäisessä ohjeessa. 


Kuvassa näkyvät palsternakka, fenkoli ja pari porkkanaa pehmenivät n. 10 min samalla pannulla kuin porkkanavoin aineet. Niistä on aikomus tehdä kasvispikkelsiä osittain tätä ohjetta noudattaen. Retikan ja kurkun tilalle laitan punasipulia, keltaista sekä punaista paprikaa ja ehkä pari valkosipulin kynttä. En halunnut kypsentää niitä etukäteen. Riisiviinietikkani on sokeroitua, joten sen suhteen tulee pientä säätöä. (maistellen suolan, sokerin ja etikan tasapaino löytyi)


Kasvispikkelsiä tuli litran purkki täyteen. Tämä säilyy onneksi hyvänä muutaman päivän jääkaapissa. 


Porkkanavoista (klikkaa, jos haluat ohjeen) tuli tällä kertaa pehmeämmän makuista, koska lisäsin purkillisen tuorejuustoa sekä runsaasti tuoreita yrttejä (basilikaa ja lehtipersiljaa) sekaan. Aikas mahtavan makuista tämä voi on sekä leivän että karjalanpiirakoiden päällä, toivon! Meillä näyttää munavoin menekki hyytyneen vuosi vuodelta piirakoiden levitteenä ja totta puhuakseni pidän itsekin enemmän esim tämän porkkanavoin mausta.

Dukkah-mauste ja porkkanavoi ovat molemmat omia lempparimakujani. 
Kasvispitoinen ruokavalio on monipuolistunut viime vuosina ilahduttavan paljon. Seitankinkkua en ole vielä päässyt maistamaan. Onkohan se hyvää? 


Nyt alkaa olla aika pikku hiljaa rauhoittua joulun viettoon! Joulumusiikki, kynttilät ja etenkin hiljakseen taivaalta putoilevat lumihiutaleet vaikuttavat ihmeen rentouttavasti. Oma joulun odotukseni on sujunut rauhallisesti keittiössä askaroiden. Vielä on aikaa leipoa jotakin pientä, jos sille tuntuu. Leipominen on mukavaa ja parasta siinä on saada ilahduttaa ystäviä, jotka eivät itse pysty tai ehdi leipomaan.   


2 kommenttia:

  1. Ruusukaalit on niin herkkua, kiitos taas hyvistä vinkeistä. Hih ja olipa hauska tuo porkkala:) Ihanaa ja Tunnelmallista joulun aikaa sinne teille💖🎄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me on myös päästy ruusukaalin kannattajiksi, kun huomasin, että sen voi paistaa pannulla. Uunipaahto oli vielä helpompaa! Oikein hyvää ja rauhaisaa Joulua sinulle ja perheellesi Päde! 🎶🐕

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.