Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 18. joulukuuta 2018

Gluteeniton taateli-glögikakku


Joulu on makuja ja tuoksuja! Joulua edeltävä viikko on leipomista rakastavan unelma-aikaa. Voi että harmittelin työelämässä ollessani kiireistä elämääni ja haaveilin leipovani sydämeni kyllyydestä sitten, kun aikaa jää riittävästi joulun valmisteluun. Myyjäiset, joulutorit, joulukonsertit, askartelut ja joulun tunnelmaan pääseminen jäivät silloin haaveeksi. Kaikki energia tuntui menevän työkiireeseen.


Etsin äskettäin jotakin reseptiä vuosi sitten kirjoittamistani postauksista.  Viime joulu oli The Joulu, koska vietimme sitä koko lähisuvun kanssa omassa kodissamme. Käpykuusi kynttilöineen, jouluateria ja pukintulo saivat uudenlaista säihkettä lasten silmistä. Lasten ilo tarttuu niin helposti aikuisiinkiin ja kiitollisuus sen kokemisesta on yhä vahvana mielessäni. Jouluna antamisen ilo on useimpien mielestä tärkeintä!


Onneksi itseni ei tarvitse keksiä joululeivonnaisten reseptejä. Niitä löytyy pilvin pimein sekä omista reseptikansioistani että joulukirjoista, puhumattakaan netistä. Valinnan vaikeus on suurin ongelma, kun kaikki näyttävät niin herkullisille. Tänään postaan ohjeen gluteenittomaan kakkuun, jonka aion antaa lahjaksi. Vinkit löytyivät iki-ihanasta Riikka Kantinkosken ja Virpi Mikkosen Joulukirjasta sekä tottakai netistä. (esim Tuulian blogista)


Tästä ei kakunteko paljon helpotu! Aineet yhteen, sekoitus ja paistaminen. Ai niin, pitäähän toki vuoka voidella ellei paisto tapahdu silikonivuoassa.

Oma kakkuvuokani on hieman iso tälle taikinamäärälle, mutta eipä pursua uunissa yli reunojen.
Aloittaessani taatelikakun teon huomasin glögitiivistepullon keittiön pöydällä. Ohjeiden mukaan kakun aineksiin kuului vettä, mutta laitoinkin sen tilalle glögiä. On tunnustettava, että en ole päässyt maistamaan valmista kakkua, mutta taikina oli mielestäni erinomaista. Ei kai se ole uunissa voinut muuttua huonommaksi!

Taateli-glögikakun ainekset ja ohjeet (rengasvuokaan n. 22 cm)

n. 150 g eli 15 kpl taateleita (kivet poistettuina)
1½ dl glögitiivistettä (tai 1dl vettä)
1 banaani
3 kananmunaa
n. 5 rkl vaahterasiirappia
½ - 1 dl (kookos)sokeria (halutessasi makealle maistuvaa kakkua)
1 dl (100g) kookosöljyä

3 dl gl kaurajauhoja
3 dl mantelijauhoja
1 dl gl (Sunnuntai) jauhoja
1 tl leivinjauhetta
(1/3 tl ksantaania)
½ tl suolaa
2 tl kanelia
2 tl piparkakkumaustetta
2 tl vaniljaa (sokeria tai pastaa)

Vuoan leivitttämiseen voita ja mantelijauhoja

  1. Liota taateleita n. 30 min glögitiivisteessä (tai vedessä) ja aja sitten massaksi esim sauvasekoittimella.  
  2. Voitele vuoka ja ripottele mantelijauhoja tai gl korppujauhoja pinnalle.
  3. Yhdistä kaikki kuivat aineet leivontakulhossa, sekoittele puuhaarukalla.
  4. Laita muut aineet (taatelimössö, banaani, kananmunat ja nestemäiseksi lämmitetty kookosöljy) astiaan, jossa voit soseuttaa ne esim sauvasekoittimella. (Toinen vaihtoehto on tehdä edellinen tehosekoittimessa.)
  5. Yhdistä aineet ja sekoittele taikinaksi.
  6. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 175 ast / n. 45 - 55 min uunin alatasolla. Kokeile kypsyyttä tikulla. (varo paistamasta liian kuivaksi)
  7. Jäähdytä kakkua vuoassa n. 10 min ja kumoa sitten hieman sokeroidulle leivinpaperille. 
  8. Anna kakun tekeytyä muutama päivä kylmässä, voit toki herkutella hetikin!
Tein vuosi sitten suklaista taatelikakkua perinteisen taatelikakun reseptillä. Sekin oli mahdottoman herkullista, joten jouduin pitämään itseni kurissa, etten pilkkonut taas suklaata taikinaan. Ehkäpä seuraava taatelikakku maistuu taas hieman suklaiselle!



Taatelikakku on ollut jo kauan mieluinen joulutervehdys ystävillemme. Kauniiseen rasiaan pakattuna kakku on suorastaan juhlava vieminen. Olen kuullut, että kuivakakut ovat kokeneet uuden tulemisen ja nuoremmatkin leipovat niitä nykyään.

Tänäkin jouluna hämeenlinnalaiset ovat ahkeroineet joululeipomusten parissa. Näpsin muutamia kuvia Goodman-kauppakeskuksen 2. kerrokseen pystytetystä näyttelystä. Eikös olekin valtavan hienoja pipariluomuksia? Itse en pystyisi tuohon!




Valkoinen joulu tuntuu tällä hetkellä hyvin todennäköiselle koko Suomessa. Täällä Hämeessä lumikerros on ohut, mutta loppuviikon pakkasten ansiosta säilynee maassa. Me saimme tänään haettua nätin joulukuusen, joka odottaa sisään pääsyä terassilla. "Joulusiivous ensin ja sitten kuusi sisälle!" on molempien toivomus.


Ai niin! Mainitsin edellisen postaukseni lopussa flunssapelostani tai oikeastaan sen uusiutumisesta. Helpotus oli suuri, kun sain levon ja vitamiinivalmisteiden avulla oloni paremmaksi. Sunnuntaina oli niin kivoja tapahtumia, että oli pakko päästä liikenteeseen. Upea joulukonsertti ja juhlavalaistun Hämeen linnan näkeminen veivät viimeisetkin flunssapöpöt jonnekin muualle. Pieni yskä ja nuha ei kaada minua petiin! 😉


Oikein hyvää jouluun valmistautuvaa viikkoa sinulle ystäväni, joka ehdit tällä kertaa lukemaan postaukseni! 😘

2 kommenttia:

  1. En kestä näitä sinun herkkuja:))<3 ovat vaan niin herkullisen näköisiä että kielenpää on taas ihan kippurassa:) Jouluksi pitää kyllä kakku leipoa, kiitos kaikista upeista ohjeista joita olet jaksanut meille lukijoille jakaa<3 Ihana että tuon pöpön alun selätit ja pääsit konserttiin! Varmasti ollut upeaa kuultavaa! Leppoisaa joulun odottelua<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä ne näyttävät kuvissa paremmille kuin ovatkaan! 😉
      Tämänpäiväinen viikunakakku oli tosin täyskymppi, herkutellaan juuri nyt siivouspäivän päälle! 😋
      Diantra ja Teemu R olivat valinneet joululauluista parhaimmat, oli upea konsertti! 🎶 Leppoisaa joulun odotusta sinulle! 🌲🤶
      Lämmin kiitos Päde! Ihanaa, kun kommentoit! 💖

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.