Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 31. joulukuuta 2018

Kasvisvoileipäkakku juhlaan tai arkeen



Kasvisten värimaailma, maku, terveellisyys, suunmukainen tuntuma ja ennen kaikkea vähän ympäristöä kuormittava kasvatus miellyttää minua aina vaan enemmän. Totuin lapsuudessani kasvisten, juuresten ja kesäisin myös tuoreiden marjojen makuun.
Blogini nimi Mansikkaheinä kertoo  mieltymyksestäni. En ole toistaiseksi vakuuttunut siitä, että jättäisin ruokavaliostani kalat, broilerin ja riistan kokonaan pois. Vegaanihaasteeseen en ole valmis tarttumaan, mutta kasviskausi on koska tahansa tervetullut!


On tosiasia, että kasvisten monipuolinen käyttö on lisääntynyt huimasti viimeisten vuosien aikana taloudessamme. Mies tykkää syödä välillä lihaa, joten sitäkin hän saa lautaselleen. Onnekseni Mies syö mielellään myös kasviksia ja uusia kasvisjalosteita. Olen vakuuttanut hänelle, että ne sisältävät paljon proteiinia kuntoilevalle ja urheilevalle aikuiselle miehelle. Kala- ja broileriruoat ovat kasvisten ohella ominta perusruokaani.


Viime kesä oli unelmainen monellakin tapaa. Lämpöä ja auringon valoa riitti joka puolelle Suomea.
Ostin keväällä altakastelevan yrttilaatikon terassillemme ja siihen runsaasti itselleni uusien ja ennestään tuttujen yrttien taimia. Voi sitä riemua, kun yrttini kukoistivat ja kasvoivat kilvan. Rosmariini ja oliiviyrtti vihertävät siellä edelleen.
Yrttipestoa ja grilliherkkuja
-postaukseni antaa aavistuksen innokkuudestani.


Sain joulukuun alussa sähköpostia Parhaat Suomalaiset Ruokablogit ylläpitäjältä. Siinä kerrottiin tulevista 1-vuotissynttäreistä (Onnea onnea paljon!) ja kysyttiin halukkuudestani osallistua kilpailuun jollakin aiemmin postatulla tai kokonaan uudella reseptillä. Hmm..! Kilpailla reseptilläni toisten ruokabloggaajien kanssa! Ei kuulostanut ollenkaan omalle jutulle ja siltikin ajatus jäi 'takaraivoon'.


Kysyin Mieheltä, mikä hänen mielestään on ollut paras kokkaukseni tai oikeastaan leipomukseni. Tulihan niitä ehdotuksia. Olivatko herkut minun ideoimiani? jäin miettimään. Tuskinpa! Itselleni nousi eniten mieleen valtava innostukseni tehdessäni kasvisvoileipäkakkua, ensin yksin ja myöhemmin lastenlasteni kanssa. Tämä reseptini vaati paljon aikaa ja raaka-aineita, mutta palkitsi maukkaudellaan vaivan mennen tullen. Yritän muistella aiemman postaukseni avulla kasvisvoileipäkakkuni ohjetta. Ensimmäisellä kerralla kului paljon aikaa suunnitteluun.
Tässä linkki aiempaan postaukseeni! Kolmannella kerralla lisäsin kakkuun saaristolaisleipää eli Kemiön limppua. Sen maku oli aavistuksen liian hallitseva kasvisten kanssa, joten meille maistui parhaiten moniviljapaahtoleivistä tehty kakku.

Lastenlasten koristelema kasvisvoileipäkakku on täydellinen!
Ainekset ja ohjeet kasvisvoileipäkakkuun (2 l vuoka)

1 iso paketti paahtoleipää tai vuokaleipä (monivilja tms)
n. 2½-4 dl kasvislientä (luomu/vähäsuolaista)
(ruisleipää tai saaristolaisleipää yhteen kerrokseen halutessasi)

Perustäyteseos

2 dl vispi- tai kuohukermaa (vaahdotetaan)
2 pkt tuorejuustoa (esim yrtit ja valkosipuli, yht 400 g)
1-2 prk smetanaa tai creme fraichea (kahdella tulee löysempi seos)
n. 1½ dl majoneesia (Hellmann's minulla)
(näistä tulee aika reilu annos täytettä, voit halutessasi pienentää määriä)

Lisäksi tarvitset


n. 2-3 dl paahdettua porkkanavoita tai maustettua, paksua porkkanasurvosta  (ohje löytyy täältä )

n. 200 g punajuuriraastetta tai -survosta  (uunipaahdetusta tai keitetystä punajuuresta tehtyä)

n. 2 dl fetaa tms juustoraastetta (tai miedohkoa vuohenjuustoa)
hieman pippuria myllystä
(suolaa tarvittaessa)

2 kypsää avokadoa
n. 2 rkl yrttiöljyä (tai esim sitruunapestoa)
ripaus limepippuria
1 - 2 rkl sitruunamehua
(suolaa tarvittaessa)

Koristeluun

Frisee- tms vihreää salaattia
porkkanaa,  palsternakkaa, raitajuurta tms juuresta
ruohosipulia
basilikaa yms tuoreita yrttejä

  1. Osta kakkuun tarvittavat aineet ja varaa kakun tekoon aikaa 1. päivänä ainakin tunti. Suunnitteluun kannattaa panostaa aikaa enemmänkin! Koristelu vie aikaa juuri sen verran kuin haluat. Vähempikin riittää, mutta ainakin lapset haluavat runsaasti koristeita.
  2. Valmista porkkanavoi linkin ohjeen mukaan tai tee maustettua porkkanasurvosta. 
  3. Valmista punajuuriseos yhdistämällä punajuurisurvos ja juustoraaste. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. (Käytä liivatetta, jos seos on liian löysää.)
  4. Leikkaa leipäviipaleiden kantit pois halutessasi. (Pehmenevät kyllä riittävästi, jos ne mahtuvat vuokaasi.)
  5. Valmista kostutuslientä riittävästi ja vuoraa vuoka kelmulla joka puolelta.
  6. Vaahdota kermaa (ei vielä kovin kovaksi), lisää smetana ja vaahdota aika kovaksi vaahdoksi.
  7. Pehmitä tuorejuustoja haarukalla ja lisää ne hyvin sekoittaen edellisiin.
  8. Aseta leipäpalat vuoan pohjalle tiiviisti vierekkäin ja kostuta niitä kasvisliemellä pullasudin avulla. (lusikalla voi tulla liikaakin)
  9. Jaa perustäyteseos neljään erilliseen kulhoon. Siirrä yksi kulho jääkaappiin  kannella suljettuna odottamaan koristelua seur päivänä.
  10. Lisää yhteen kulhoon porkkanaseos ja toiseen punajuuriseos. Sekoittele tasaiseksi. 
  11. Muussaa avokadot, lisää ne sekä yrttiöljy ja mausteet kolmanteen kulhoon. (voit käyttää yrttiöljyn tilalla pilkottuja yrttejä, öljyä ja hieman sitruunamehua)
  12. Maistele valmiita täytteitä tässä vaiheessa ja lisää tarvittaessa mieleisiäsi mausteita!
  13. Kokoa kakku haluamassasi järjestyksessä. Suosittelen kuitenkin tekemään punajuurikerroksen alimmaiseksi! 
  14. Lisää pohjan kostutettujen leipien päälle kerros kasvismassaa, sitten seuraava kerros leipiä kostutuksineen ja taas uusi kerros massaa.
  15. Lisää kaikki kerrokset (4 x leipää ja 3 x massaa) vuokaan. (Itse jouduin tekemään 1. kerrallla yhden kerroksen toiseen vuokaan, koska en huomannut korottaa reunoja tai hankkia isompaa vuokaa.)
  16. Peitä vuoka tiiviisti kelmulla ja anna tekeytyä pienen painon alla jääkaapissa yön yli (tai ainakin muutaman tunnin ajan).
  17. Käännä voileipäkakku riittävän isoon tarjoiluastiaan vuoassa olevalla kelmulla auttaen.
  18. Päällystä kakku perustäyteseoksella. Koristele kakku haluamallasi tavalla. 
Voileipäkakut olivat lähes pakollisia kaikissa juhlissa "ennen vanhaan". Niitä suunniteltiin ja valmistettiin huolellisesti koristelua myöten. Kala- tai kinkkukakku oli paljon tutumpi kuin kasvisvoileipäkakku. Ne ovat toki edelleen superherkullisia, mutta itse valitsen tätä nykyä kasvispitoisen voileipäkakun. Onneksi ei tarvitse odottaa kesää, jotta voi tehdä voileipäkakun kasviksista, koska kaupoista löytyy talvellakin lähes kaikkia kasviksia tuoreina. En voi välttyä muistelemasta lapsuuttani 50- ja 60-luvuilla tätä kirjoittaessani. Perunat, juurekset ja marjahillot säilyivät talvella kellarissa, puolukkasurvosta säilytettiin ulkovaraston suuressa saavissa. Oltiin silti tyytyväisiä ja syötiin joka päivä hyvää, äidin tekemää ruokaa vatsamme täyteen.


Lämpöinen kiitokseni sinulle, joka kävit lukemassa tämän postaukseni! Sydämestäni toivon, että tästä välittyi rakkauteni kokkaamiseen ja hyvään, terveelliseen ruokaan!

Osallistun tällä reseptillä
Parhaat Ruokablogit 2018/12/ kilpailuun




2 kommenttia:

  1. Upean näköinen voileipäkakku! Söisin!
    Minäkin jätin punaisen lihan kokonaan ruokavaliostani syysloman aikoihin, mutta maistoin jouluna muutaman palan kinkkua vain todetakseni että ei kiitos. Näin on hyvä; kanaa, kalaa ja muita proteiininlähteitä kyllä kiitos!
    Hyvää Uutta Vuotta Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Niinu! Kasvisruoka miellyttää meitäkin aina vaan enemmän, ei silti kieltäydytä esim vierailulla lihastakaan. Toivotan sinulle myös erittäin Onnellista ja tapahtumarikasta Uutta Vuotta 2019!🎇🎉💖

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.