Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 12. tammikuuta 2019

Jakkihedelmä naanleivän sisällä yllätti iloisesti


"Tässä on paljon hyviä makuja! sanoi Mies jo ensimmäisen suupalan jälkeen.
Kasvisruokavalmisteet jaksavat yllättää positiivisesti!! Joulun jälkeen viivyttelin isojen kauppojen vegehyllyjen tuntumassa etsimässä uutta innovaatiota kokkailuuni. Nyhtökaura muiden pidempään markkinoilla olleiden tuotteiden kanssa ei tunnu enää riittävän. Tänään söimme herkkuruokaa, joka koostui kasviksista, kastikkeista ja leivästä.

Tuore kurkuma muutti valkoisen sipulin lähes kirkkaan keltaiseksi.



Jackfruit eli suomeksi jakkihedelmä muistuttaa ulkonäöltään paljon nyhtökanaa ja vielä enemmän nyhtöpossua. Nappasin rasian ostoskärryyni ihan uteliaisuuttani. Pakkausmateriaali tuntui luontoystävälliselle ja etupuolella oleva kuva johdatti ajatukset vuosikymmenten taakse. Googlaaminen ei tuottanut runsasta saalista, mutta täältä löytyi sekä tietoa hedelmästä että kiinnostavan tuntuinen resepti. Tämänpäiväiseen ruokaan löytyi vielä enemmän vinkkejä täältä "Ida's cozy corner" -blogista. Jakkihedelmä on tuossa reseptissä erityyppistä kuin omassani. 



Tein ruokaan tarvittavat lisäkkeet valmiiksi aamulla. Pääsimme syömään pikapikaa kaupunkireissun jälkeen, kun tarvitsi saada äkkiä vatsan täytettä kiljuvaan nälkään. Kello lähenteli jo kolmea siinä vaiheessa, joten söimme todella myöhäisen lounaan. 

Retiisin miniversot tuovat kesän maut mielelle ja kielelle!
Aasialaistyyppinen coleslaw punakaalista (riittää useampaankin annokseen)

n. 400 g punakaalia
2 porkkanaa (250 g)
tuoretta korianteria (tai lehtipersiljaa)

Kastike
1 rkl riisiviinietikkaa
½ rkl miriniä (ei ole alkuperäisessä ohjeessa)
2 rkl sweet chili saucea tms 
1 kokonainen (keskimieto) chili (pilkottuna ja siemenet poistettuna)
1 rkl korianterin siemeniä murskattuna
½ limen mehu
1½ dl majoneesia 
1 tl seesamiöljyä 
  • Huuhtele ja raasta kasvikset joko raastimella tai mandoliinilla. Kippaa raasteet kulhoon. Halutessasi voit pehmentää kaaliraastetta esim kaulimen avulla.
  • Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja sekoittele raasteeseen. 
  • Jätä maustumaan siksi aikaa, kun teet muut valmistelut. Suosittelen tekemään tätä kerralla suurehkon annoksen, säilyy hyvin muutaman päivänkin jääkaapissa.
Lisäksi tein aamupäivällä ikisuosikkejamme tämäntyyppisiin ruokiin eli marinoituja sipulirenkaita. Olemme Miehen kanssa tykästyneet tuoreen inkiväärin makuun, joten tällä kertaa lisäsin sitä reilun palan sipulien joukkoon. Ostin pari päivää sitten tuoretta kurkumaa ja halusin testata myös sitä tänään. Se antoi uskomattoman paljon keltaista väriä ja hyvää makua sipulilisäkkeeseen.


Marinoidut sipulit inkiväärillä ja kurkumalla

1 iso (makea) sipuli
1 punasipuli
kuorittu pienehkö kurkuma
pala inkivääriä

Liemi
0,75 dl öljyä
0,75 dl (väkiviina)etikkaa (tai hieman vähemmän punaviinietikkaa)
4 rkl sokeria
½ tl suolaa
pippuria myllystä
  • Kuori ja viipaloi sipulit. Kuori ja paloittele inkivääri ja kurkuma. (Tee isoja paloja, jos haluat noukkia ne maustumisen jälkeen pois.)
  • Kuumenna etikka, sokeri ja mausteet, kunnes sokeri sulaa. Lisää öljy ja sekoita.
  • Kippaa sipulirenkaat liemeen ja sekoittele.
  • Purkita sipulit ja anna niiden maustua useamman tunnin ajan. Säilytä niitä jääkaapissa. 
BBQ -kastikkeen teko jäi tänään haaveeksi, joten turvauduimme valmiiseen kaupan kastikkeeseen. Tarkoitus on testata linkistä löytyvää BBQ -kastiketta joku päivä. Tarvitsimme sitä tänään ainostaan annoksen kylkeen lisäkkeeksi.


Jakki-hedelmä eli Pulled Jackfruit oli tämän kokonaisuuden varsinainen yllättäjä. Yritin maistella sitä sellaisenaan, mutta en saanut oikein mitään tuntumaa. Mausteet herättivät nyhtöherkun henkiin. Maustettuna se oli aivan erilaista, kiinnostavaa ja herkullista. Pitaleivän ja lisäkkeiden seassa maku hieman sekoittui muiden vahvojen makujen joukkoon eikä näin ollen dominoinut liikaa kokonaisuutta. 

Jakkihedelmätäyte naanleiville (riittää 2-3 annokseen)

1 rasia (200 g) jakkihedelmää
1 rkl öljyä
½ tl suolaa
valkosipulia oman maun mukaan (rouhaisin itse myllystä)
1 tl juustokuminaa
1 tl (savu)paprikajauhetta
1 tl Jerk-maustetta
(1 tl kurkumaa)
2 tl worcester saucea 
mustapippuria myllystä
(maistele lopuksi, tarvitseeko lisämausteita)
  • Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää jakkihedelmäpalat siihen.
  • Kuumenna seosta vähintään 8 min paloja käännellen ja pilkkoen.
  • Mausta jakkihedelmäseos mieleiseksesi. Tarkista suolaisuus.
  • Lisää tuorekorianteria seokseen tai myöhemmin valmiiseen annokseen.
Olen mieluillut naanleipää jo useamman päivän. Sen tekeminen ei mahtunut tänään aikatauluuni, mutta onneksi kaupasta voi ostaa lähes yhtä hyvänmakuista naanleipää. Kuumentaminen kirkastetussa tai ihan tavallisessa voissa tekee ihmeitä leivälle, joka oli molempien mielestä erittäin onnistunut valinta tähän ruokaan.



Retiisin miniversot houkuttivat raikkaudellaan ja värillään jo aiemmin. Niitä oli mukava lisätä tähänkin annokseen, mutta eivät ole tokikaan välttämättömiä. Taas oli ruokaa, joka maistui ihanalle, mutta ei aiheuttanut ollenkaan "ähkytäyttä" oloa. Suosittelen tätä ruokaa kaikille teille, joita uudet kasvisruoat kiinnostavat ja inspiroivat. Ennakkoluuloton uusien makujen testaaminen on paitsi järkevää myös oikein hauskaa. Koskaan ei voi etukäteen tietää, miten herkullisia makuja saa maistaa!



Talvi on kauneimmillaan, kun lumi peittää sekä puut että pensaat. Monin paikoin tuuli tuntuu riepotelleen navakasti, mutta me olemme säästyneet siltä. Auringon valo tuntuu uskomattoman energisoivalle ja kauniille pimeän kauden jälkeen. 

Pikkusiskoni avontouintipaikan vesi virkistää kaikkia sinne pulahtavia. Hurrrjaaa! 
Parhaat Ruokablogit 1v reseptikilpailu ratkeaa reilun vrk:n kuluttua. Kiitos jo tässä vaiheessa kaikille teille, jotka kävitte äänestämässä Mansikkaheinän kasvisvoileipäkakkua! 💝 Seuraavassa postauksessani kerron, kuinka sille kävi! 😘

2 kommenttia:

  1. wau näyttää mehevältä! en ole ikinä kuullutkaan tuollaisesta jackfruitista! Onko sitä yleisesti ruokakaupoissa? muiden vegevaihtoehtojen seurassa? pn

    VastaaPoista
  2. Ja sitä se myös on, mehevää! Pitikin lisätä tuo Miehen käyttämä luonnehdinta ruokailun lomassa. Muistelen ostaneeni tuon paketin K-supermarket Hätilästä, joten uskon sen kuuluvan K-ryhmän valikoimiin.
    Ajattelin itsekin tarkistaa asian, koska tulen varmasti tekemään tätä uudelleen! Ja naanleipä sopi tähän täydellistä! 👌
    Kiitos paljon kommentistasi! 💞

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.