Ruokaohjeita

Sivut

torstai 17. tammikuuta 2019

Kantarelli-tattimuffinit ovat mukavaa mutusteltavaa


Olen jättänyt makean mussuttamisen arkena minimiin. Ehdottomuus ei kuulu tapoihini, joten esim juhlahetkissä aion maistaa makeita herkkuja entiseen tapaan.  Teehetki on tärkeä arjen touhuamisen välissä ja siihen kaipaan tällä hetkellä jotakin kyytipoikaa. Makeat muffinit (vai muffinssit?) ovat tulleet tutuiksi, mutta suolaisia tulee tehtyä harvemmin. Tässä tulee erään kokeiluni ohje, koska ainakin tuoreena nämä maistuivat ihanille. Mies ja minä tykkäämme sienistä, mutta ne voi toki korvata vaikka Elovenan Muru Kaurajauhiksella.


Kuivatut tatit murennellaan ja lisätään sulavien kantarellien joukkoon. Ne imevät nesteen n. ½ tunnin aikana eikä niitä tarvitse erikseen liottaa vedessä. 

Vältin ruokahävikin lisäämällä taikinaan 1 dl edelliseltä päivältä jäänyttä remoulade-kastiketta.
Olen kirjoitellut useaan otteeseen tänne blogiini ideastani minimoida ruokahävikkiä. Nykyään nuoremmatkin ovat heränneet tosiasiaan, ettei "ruokakaan kasva puussa" ja sitä pitää kunnioittaa.  Tulevien sukupolvien ravinnon saanti ei tunnu aina tärkeälle. Tosiasia kuitenkin on, että me kaikki pystymme vaikuttamaan siihen omilla elintavoillamme ja valinnoillamme. Luonnosta saatavat marjat, sienet ja kasvikset ovat kovassa nousussa ja niiden terveellisyys ja aito maku viehättää monia, niin meitäkin. Onhan sanomattakin selvää, että luonnon antimet ovat ilmaista ruokaa! 

Suppilovahveromuffinit linkistä löydät reseptin vastaaviin muffineihin! 
Ainekset ja ohjeita kantarelli-tattimuffineihin (12 kpl) 

n. 2½ dl pilkottuja, pakastettuja kantarelleja tai vastaava määrä tuoreita
pari kourallista kuivattuja tatteja tai vastaava määrä tuoreita
2-3 rkl voita tai öljyä
2 salottisipulia
(2 valkosipulin kynttä halutessasi)
½ tl suolaa ja ripaus kuivattua timjamia

n. 4½ dl jauhoja (monivilja+vehnäj)
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
n. 1 dl pilkottuja yrttejä (lehtipersiljaa, ruohosipulia tms)

1½ dl kuohukermaa tai maitoa
(tai 1 dl kermaa ja 1 dl remouladekastiketta)
2 kananmunaa
100 g vahvaa juustoa raasteena (Västerbotten on tosi hyvää)

Voitele foliovuoat tai muffinipelti riittävällä määrällä voisulaa. (voit käyttää myös paperisia muffinssivuokia, mutta en ole testannut niiden sopivuutta näihin)
  • Käsittele ensin sienet puhdistamalla tuoreet tai sulattamalla pakastetut. Liota kuivatut sienet vedessä tai sienistä irronneessa nesteessä.
  • Silppua sienet ja sipulit ja kuullottele ne voissa tai öljyssä. 
  • Mausta suolalla ja kuivatulla timjamilla.
  • Yhdistä kaikki kuivat aineet kulhossa. 
  • Yhdistä kerma, kananmunat ja juustoraaste. Yhdistä ne jauhoseokseen.
  • Sekoita vain sen verran, että kaikki aineet sekoittuvat keskenään.
  • Annostele taikina muffinivuokiin.
  • Paista uunin keskitasolla 200 ast/n. 20 min
Anna muffineiden jäähtyä hetkinen ja 'kopauta' sitten irti vuoista. Jos haluat tarjota ne vuoista, voit asettaa ne takaisin niihin. Näin ne irtoavat hyvin jäähtyneinäkin. 




Herkuttelemisiin! 😄 Ai nii, olikin vielä pari asiaa....


Tuoretta ananasta voi mainiosti pakastaa kuten kerroin edellisessä postauksessani. Sulata jäätyneitä ananaskuutioita mikrossa tai huoneenlämmössä, jotta et riko blenderiäsi!  Tein aamulla maukkaat smoothiet; 100 g ananasta, 1 pienehkä banaani ja appelsiinimehua hedelmälihalla. Olipas maukas 'jälkkäri' puuroaamiaiselle! 


Ja vielä toinen asia! Ei kannata huolestua, jos aiemmin hyvin toiminut hapanjuuri tuntuu 'nukahtaneen'. Oma emojuureni joutui lepäilemään useamman viikon peräjälkeen saaden vain vettä ja jauhoja välillä ravinnokseen. Jouduin tosin näkemään hieman ylimääräistä vaivaa herätelläkseni sitä aktiiviseen toimintaan. Hyvä apu löytyi jälleen Eliisa Kuuselan Leipävallankumous kirjasta.


Loistava vinkki pussinpohjajauhoille löytyi instagramista. Kippaa erilaisten jauhojen pussinpohjia rasiaan ja käytä niitä sämpylöiden tai leipien leivontaan. Näissä leivissä on 4 dl noita pussinpohjajauhoja sekä pari dl gluteenittomia isoja kaurahiutaleita.  

2 kommenttia:

  1. Enpä taaskaan pettynyt kun tulin "nälkäisenä" katsomaan mitähän herkkua olisi tarjolla:) Hyvältä taas näytti, kiitos muffinssi ohjeesta! Leppoisaa alkavaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! 💖 On jo pitkään tehnyt mieli jotain sieniherkkua. Nämä maistuvat todella ihanille! 😋
      Sinullekin hienoa viikonloppua! ❄️☃️🎿

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.