Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 5. tammikuuta 2019

Kuh'a on kuhaa!

Kuhaa saa edullisesti juuri nyt. Tämä kala maksoi alle 13€ kilo meidän kaupassa.
Kuha paistetaan tavallisesti paistinpannulla, mutta tällä kertaa fileet kypsyivät valurautapannun alla.😏 Idea syntyi hetkessä, kun mietin terveellistä valmistustapaa vastakalastetulle Vanajan kuhalle. Lähivesien erinomaisesti fileoidusta kalasta on ilo suunnitella ja kokata ateriaa, joka maistuu terveellisyydestään huolimatta (tai juuri sen vuoksi) suussasulavalle ja maukkaalle. Mainio kalaruokaohje löytyy myös täältä!


Tilkka sitruunaöljyä, muutama rouhaisu karkeaa merisuolaa ja pippuria. That's it!

Taka-alalla näkyvä paistinpannu oli täsmälleen oikean kokoinen uunivuokaani ja kalafileiden päälle.
Kalatiskin taitava myyjä kysyi, haluanko fileet nahalla vai ilman. Hetken mietittyäni halusin nahan mukaan. Kuhan liha on niin mureaa, että se rikkoontuu helposti pannulla käännettäessä. Nahka auttaa kypsän kalan koossapysymisessä.


Nahka on helppo irrottaa rullaamalla paiston jälkeen. Katsokaa, kuinka mehukasta filettä!
Kuten kuvasta näkyy, kuhafileet eivät ole kipristyneet lainkaan nahasta huolimatta. Painava paistinpannu fileiden päällä uunipaiston aikana toimi! Leivinpaperi fileiden ja pannun väliin, ellei raaski liata pannua. Nahka vedetään paiston jälkeen pois, joten sen puolesta ei tarvitse paperia tuhlata. 


Pakko vielä tunnustaa ennen reseptin kirjoittamista, että ei tämä sittenkään ihan kevyimmästä päästä kalaruokaa ole. Tilkka kuohukermaa ja paketti Aurajuustoa varmistivat, ettei runsaskalorisesta jouluruoasta hypätä suin päin kalorittomaan. Sehän on kuin tekisi uimahypyn kylmään avantoon harjoittelematta!


Siivosimme tänään joulukoristeet varastoon, riisuin kuusen koristeista ja Mies kantoi sen pihalle. Tavoitteeni valmistaa helposti ja nopeasti maistuva ateria ahkerille puurtajille onnistui niin hyvin, että pakkohan tämä on päästä jakamaan muillekin. Nyt siivousurakka, lounas ja päikkärit takana on aikaa naputella konetta.

Ainekset ja ohjeita kuha-ateriaan (kahdelle hieman liikaa, kolmelle sopivasti)

n. 1 kg painoinen kuha (fileitä n. 600 g)
1 rkl (sitruuna) öljyä
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä

4-5 isohkoa perunaa
2-3 porkkanaa
2-3 pienehköä punasipulia
5-8 kpl valkosipulinkynsiä (jos tykkäät)
nokare voita (n. 20 g)
4 dl kantarellisilppua (pakasteena minulla) tms sieniä (voit toki jättää poiskin)
½ dl kuohukermaa
1 pkt Aurajuustoa
½ -1 tl suolaa (juusto on aika suolaista)
2 tl timjamia

Laita uuni kuumenemaan 220 ast. Laske lämpötila 200 asteeseen, kun perunat ovat kuivuneet. (n. 10 min jälkeen)
  • Ota kala jääkaapista ja mausta fileet öljyllä, suolalla ja pippurilla. Anna lämmetä sen aikaa, kun teet muut valmistelut. (voit tosin pitää jääkaapissakin uuniin laittoon saakka)
  • Kuori ja pilko perunat n. ranskisten kokoisiksi paloiksi tai viipaleiksi. Kuivaa ne talouspaperilla tai laita kuivumaan kulhoon kuumaan uuniin.
  • Käsittele porkkanat sopivan kokoisiksi paloiksi ja viipaloi sipulit ja valkosipulit.
  • Kuumenna kantarelleista neste ja kaada se perunoiden päälle.
  • Kuullottele sieniä, sipuleita ja porkkanoita kasarissa muutama minuutti. Murentele osa Aurajuustosta perunoiden sekaan ja loput kasariin. 
  • Yhdistä kaikki aineet uunivuoassa ja pienennä tässä vaiheessa uunin  lämpötilaa. 
  • Vuoka saa olla uunissa n. 20 min ennen kalafileiden lisäämistä. Testaa, ovatko perunat kypsyneet riittävästi, mutta ei vielä pehmeiksi.
  • Laita kalafileet vuokaan nahkapuoli ylöspäin. Laita painava uuninkestävä astia fileiden päälle ja anna ruoan kypsyä n. 12-15 min tai kunnes fileet tuntuvat kypsille.
  • Irrota kuhafileistä nahka ja nauti herkullisesta ateriasta! Lisää omaan ruokaasi suolaa niin halutessasi. Ainakin me joudumme hieman rajoittamaan liiallista suolan käyttöä.
Tämä ruoka maistuu sekä arkena että juhlavammin pyhänä. Meillä oli lisänä eilistä salaattia, joten juhlaruoaksi emme tätä kokeneet. Mahdottoman herkullista oli silti! Jälleen kerran muistutan siitä, että ainekset määräytyvät omien kaappiesi mukaan. Meillä sattui olemaan näitä!


Huomenna on loppiainen eli itämaan tietäjien päivä. He toivat 2000 vuotta sitten lahjoja pienelle Jeesus-lapselle ja tuon tapahtuman muistoa vietetään isosti katolisissa maissa. Lapsille päivä on mieluinen lahjoineen ja kulkueista heitettyine karkkeineen. Olemme kerran päässeet näkemään ja ihmettelemään tuota tapahtumaa Espanjassa. Monille suomalaisille päivä taitaa olla hieman haikea joulunajan loppumisen johdosta. Voimia, iloa ja hyvää ruokaa sinulle arjen puurtamisen keskelle! Kiitos taas vierailusta blogissani! Toivottavasti tästä postauksesta oli hieman apua aterioiden suunnitteluun! 🙋

6 kommenttia:

  1. Juuri tänään sanoin miehelleni että pitäis mennä pilkille jos sais kuhaa. Kuha on niiiiin hyvä kala. Viime kesänä oli Ahti meidän puolella ja saatiin ihan mukavasti kuhaa ruokapöytään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö totta, sen rakenne ja maku on täydellinen lähes sellaisenaan. Luulin, että maukas kuha vaatii voipaiston. Me molemmat pidettiin näin tehtynä enemmän. Olisipa upeaa saada joskus elämässä itsepyydettyä kuhaa! 😋🐟
      Leppoisaa Loppiaista sinulle ja lämmin kiitos kommentista! 💗

      Poista
  2. Tuolla lailla valmistettuna tulee mehevää kalaa, oli sitten kyseessä kuha tai meribassi. Kiitos myös lubina-linkistä 😘 Lisukekin tulee näissä samalla kuin itsestään ja nappaa kalasta extra-aromit 👍 Sinulla noita kantarelleja vain riittää. Ole niistä onnellinen. Itse jäin menneenä kesänä täysin niitä vaille. Tuo nostalginen kirkkokin on nyt kai taas vuosipalveluksensa tehnyt, ja odottelee seuraavan joulun myötä tulevaa esiin nostoaan? 😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan samaa mieltä, kunnia kuuluu sinulle hyvistä kalaresepteistä! Kantarellipussukat eivät tunnu vajuneen pakasteesta juurikaan, oli tosi hyvä oivallus käyttää niitä tässä. Olen niistä onnellinen ja antaisin sinullekin, jos asuisit lähempänä. Voisimme tehdä vaihtokauppaa, eikös sinulla ole niitä kuhafileitä aina pakasteessa! :))
      Uusi puhelimeni meni viime yönä tilttiin, nyt olen läppärin varassa kommenttien kanssa..Hrmm!

      Poista
  3. Tätä aion kokeilla!Ahven-ja kuhafileet maistuvat aina..tässä reseptissä herkullisen juuresvuoan päällä! Toivon jatkossakin uusia maukkaita reseptikokeiluja Leenan tapaan t.Ultramariini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäpä oli kiva 'yllärikommentti'! 😂 Iso kiitos! Kuha on meidän lempikalaa ja näin valmistettuna todella helppo ja maukas ruoka! Reseptini ovat vinkkejä, joita voi soveltaa omaan makuun. Toisaalta joku saattaa muistaa, että tuotakin ruokaa pitää joskus taas tehdä.
      Hyvää tätä vuotta sinulle! 🤗

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.