Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 3. huhtikuuta 2019

Huikeaa paprikakeittoa ja baba ganoushia samoilla uuninlämpimillä


Olen valmistanut samantyyppistä paprikakeittoa aiemminkin, mutta en näin hyvää! Jälleen kerran toistui saman kuvio. Huomasin kuvan, katsoin reseptin ja lähes tunsin jo keiton maun suussani. Sitä piti päästä tekemään mahdollisimman pian. Löysin kuvan P.S. Rakastan ruokaa instasta ja ohje löytyi blogin puolelta. Oikaisin keiton teossa siksi, että kiireessä en lukenut teko-ohjeita huolella. Sepä saattoikin olla hyvä juttu, koska tätä parempi keiton maku olisi jo liian hyvää! 😂


Paprika on oleellinen osa paprikakeitossa. Suippopaprikoissa hedelmälihan osuus on ohuempi kuin pyöreissä ns tavallisissa paprikoissa. Meidän jääkaapista löytyi vain näitä, joten kelpasivat. Valmiin keiton sokerin jätin lisäämättä, koska makeutta oli riittävästi. Lieneekö syy ollut paprikoissa, makeissa suippopaprikoissa. 


Munakoisonpuolikkaat paahtuivat öljyttyinä ja suolattuna n. 20 min kauemmin kuin paprikat. Ne olivat sopivasti valmiita, kun sain keiton maut kohdilleen.


Tuntui aika turhalle laittaa muutamaa paprikanpuolikasta paahtumaan. Komea munakoiso jääkaapin vihanneslokerossa oli odottanut pari päivää käyttötarkoitusta. Välimerelliset tahnat tekevät meillä kauppansa leivänpäällisinä tai muuten aterian lisukkeina. Baba ghanousin tekeminen ajoittuu usein grillikauteen, mutta nyt se tuli vähän kuin 'sivutuotteena' paprikakeiton yhteydessä. Sen valmistaminen ei ottanut kovin montaa minuuttia!


Alkuperäisessa ohjeessa keitto sai kiehua 15 min, mutta itse jätin tuon vaiheen väliin.
Teen keittoa aika pian uudelleen ja testaan muuttuuko maku paremmaksi keittäen. Keitto todennäköisesti pehmenee ja maut pyöristyvät. Nyt oli vähän kiire, koska olin lähdössä liikenteeseen ja halusin tehdä keiton valmiiksi ennen lähtöä. Oli ihana tietää lounaskeiton odottavan valmiina nälkäisiä kotiintulijoita!

Alkuperäisen ohjeen löydät täältä!
Leenan paprikakeitto uunipaahdetuista paprikoista (3-4 ruokailijalle)

3-4 paprikaa koosta riippuen
2-3 punasipulia
muutama valkosipulinkynsi
1 chilipalko tai vast määrä muuta chiliä

n. 2 rkl tomaattipyrettä
6 dl kiehuvaa vettä + 1 rkl kasvisliemijauhetta (tai vast määrä kasvislientä)
1 rkl balsamicoa
½ limen mehu
2 tl tummaa sokeria (tms makeutta halutessasi)
2 kpl murskattua kaffirlimetin lehteä (tai laakerinlehti)
kuivattua korianteria tai basilikaa
1 tl suolaa
1 prk (150 g) creme fraichea (tai 2 dl kermaa)

Keiton pinnalle murenneltua fetaa, tuoreita yrttejä esim korianteria, krutonkia, paahdettuja pinjansiemeniä tms.
  • Laita uuni kuumenemaan 220 ast ja grillivastukset päälle.
  • Huuhtele ja puolita paprikat, poista siemenet. Aseta paprikanpuolikkaat uunipellille kuoripuoli ylöspäin.
  • Kuori sipulit ja puolita sekä laita pellille leikkauspinta alaspäin. Valkosipulinkynnet voit laitta pellille kuorineen. (leikkaan niitä yleensä hieman kärjestä, jolloin sisus on helppo puristaa pois paahtumisen jälkeen)
  • Paahda paprikoita ja sipuleita uunissa (keskitasolla), kunnes paprikoiden pintaan ilmestyy tummia läiskiä. 
  • Laita paahtuneet paprikat jäähtymään folion sisään (tai muovipussiin) ja poista kuori vetämällä pois jäähtymisen jälkeen. (omani eivät ehtineet jäähtyä paljon ja silti kuori irtosi aika kivuttomasti)
  • Kuumenna paprikoiden hedelmäliha ja muut aineet lukuun ottamatta creme fraichea kattilassa. (keitä halutessasi n. 15 min)
  • Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää creme fraiche (tai kerma) valmiin keiton sekaan. Lisää pilkottuja tuoreyrttejä, suolaa ja makeutta tarpeen mukaan. Valmiin keiton maistelu ja suolan, makeuden, hapokkuuden tms lisääminen kannattaa, jotta saat maut kohdilleen. 
Tämän keiton valmistaminen kannattaa, vaikka paprikoiden paahtaminen saattaa kuulostaa työläälle. Chocochilin blogista olen itse löytänyt monia herkullisia ruokia paahdetuista paprikoista.
Keitosta jäi hieman iltapalalle ja maistui edelleen erinomaiselle. Maistelin keittoa kylmänä ja uskoisin sen olevan maittavaa ruokaa helteisenä kesäpäivänä juuri noin. Täytyypä laittaa mieleen ja nythän ohje löytyy täältä blogistani! 😂


Tämänkertaisen baba ghanoushin resepti löytyi Elina Innasen chocochili blogista, klikkaa täältä!


Tarjoan usein vieraille baba ganoushia, mutta sen ulkonäkö ei houkuttele maistelemaan. Ihana idea Elinalta granaattiomenan siemenien lisääminen tahnaan. Ne ovat kauniita ja antavat oikein sopivaa purupintaa tahnalle. Rouskui hauskasti hampaissa!



Tummat pilkut tahnassa johtuvat siitä, että soseutin tällä kertaa munakoison kuoret mukaan. Tykkäsin melkein enemmän tästä kuorineen tehdystä baba ghanousista. Tämän linkin takaa löydät aiemman ohjeeni, joka noudattelee Hans Välimäen reseptiä. 


Juureentehtyjen sämpylöiden kanssa baba ganoush maistuu erityisen ihanalle. Olen oppinut tekemään vihdoinkin täydellisen hyvänmakuisia sämpylöitä taikinajuureni avulla. Olen suunnitellut jonkin aikaa niiden ohjeen postaamista blogiini. En tosin tiedä tarvitseeko kukaan lukijoistani ohjetta. Itse saatan sitä tarvita niin kauan, kun hapanleipäjuureni pysyy voimallisena. Onneksi sen 'kuolemasta' ei ole ollut pelkoa.



Ilman hiivaa hapanjuureen tehdyt sämpylät ovat mielenkiintoisia. Joka kerta syntyy erilaisia leipiä ja sämpylöitä, vaikka mielestäni teen samoilla ainemäärillä. Leivon vähintään kerran viikossa juuren avulla jotakin, jotta emojuureni pysyy aktiivisena. Kiinnostaisiko sinua leivonta vaalean hapanjuuren avulla?

Hämeen Sanomista löytyi näin 'inspiroiva' kuva! 
Mutta nyt ylös, ulos ja pyörälenkille! Aurinko helottaa pilvettömältä taivaalta eivätkä siitepölytkään vielä vaivaa! Hienoa päivää sinulle rakas blogiani klikannut! 😘☀

4 kommenttia:

  1. Onpas herkullisia kuvia! Baba ganoush on aivan ihanaa, yksi minun lemppareistani 😍 Hauska idea nuo granaattiomenan siemenet baba ganoushissa 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi satuin ostamaan viime kauppareissulla granaattiomenan. On todella hyvä idea lisätä siemeniä baba ganoushiin.
      Kaunista, hyvää ja terveellistä keittoa pitäisi kokata useammin. Tämä on yksi parhaista resepteistä! 🤗❣️Kiitos Päivi!

      Poista
  2. Baba ganoush olikin ihan uusi juttu minulle:) Kiitos kun jaoit tämän, ihanien herkkukuvien kera:) Kaunista keväistä viikonloppua💗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Baba ganoush on niin "epäilyttävän" väristä, että epäröin itsekin aikoinaan sen makua. Onneksi maistoin, ihastuin saman tien. Nyt on ollut niin upeaa säätä, että tekee mieli olla ulkona. ☀️🌱 Ihanaa viikonloppua myös sinulle Päde! 💗🌺

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.