Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 9. huhtikuuta 2019

Punajuuripestopasta ja paahteinen kookosbroileri ovat maukasta ruokaa


Punajuuri on tähän vuodenaikaan oma lempijuurekseni. Yleensä se tulee hyvänä kakkosena porkkanan jälkeen. Lähestyvä koivun siitepölykausi aiheuttaa sen, että joudun välttelemään muutaman viikon tuoreen porkkanan syöntiä. Kaikki siitepölyallergioista kärsivät tietävät, että siitepölyt aiheuttavat ns ristiallergiaa etenkin kypsentämättömien kasvisten kanssa. Tästä linkistä löydät lisää asiaa allergiasta.



Punajuuri vuorostaan on niitä juureksia, joiden syöntiä raakana ei suositella koskaan. Olen maistellut sitä sen verran kypsentämättömänä, ettei tulisi mieleenikään narskutella raakaa punajuurta. Uunipaahtaminen 'herättää' mielestäni punajuuren luontaisen makeuden ja tekee siitä vastustamatonta herkkua. Feta tai vuohenjuusto oliiviöljyn, suolan ja pippurin ohella riittävät mausteiksi. Tämänkertaiseen ruokaamme ostin valmiiksi kypsennettyjä punajuuria, koska lounasruokaa piti saada nopeasti.


Olen kehunut aiemminkin Alex Niemisen ja Riikka Sukulan "Vege! tuoreita makuja kotikeittiöstä"  -kirjaa. Meidän nuoret ovat testanneet suurimman osan kirjan resepteistä ja antaneet niille omat arvionsa. Tämä punajuuripestopasta kuuluu kiitettävän arvosanan saaneisiin. Ihastuimme Miehen kanssa eilen tähän pastaan, joten uskallan suositella samaa blogini lukijoille. Oli todella helppoa ja maittavaa ruokaa. Tänään söimme samaa lounassalaattina ja oli melkein vielä parempaa. Kannattaa tehdä kerralla reilu annos, koska maut vain syvenevät tekeytyessään!


Punajuuripestopasta (riittää 4 ruokailijalle/suluissa oma versioni)

2-4 keitettyä tai uunipaahdettua punajuurta (n. 400 g)
1-2 dl parmesaaniraastetta (laitoin itse n.2½ dl)
rakuunaa (itse laitoin pilkottua ruukkurucolaa)
½-1 dl oliiviöljyä
valkopippuria (minulla rouhittua mustapippuria)
suolaa (1 tl)
(1½ rkl balsamicoa ja ½ makeaa sipulia ohuina siivuina)

400 g pastaa (n. 100 g/ruokailija)
½ sitruunan mehu (1 limen mehu ja kuoriraaste)
n. 1 dl pastan keitinlientä
n. 3-4 rkl voita
  • Raasta kypsät punajuuret ja parmesaani kulhoon. Mausta hienoksi pilkotulla rakuunalla (tms yrtillä) ja oliiviöljyllä. 
  • Sekoita seos haarukalla paksuksi tahnaksi ja maistele sekä lisää esim balsamicoa ja suolaa halutessasi. (Omaan makuuni ohjeen mausteet olivat liian mietoja, joten lisäsin balsamicoetikkaa ja mietoa sipulia)
  • Jätä tahna maustumaan ja tekeytymään siksi aikaa, kun teet muut valmistelut.
Keitä valitsemasi pasta al denteksi (lähes kypsäksi) ja siivilöi se. Jätä 1-2 dl keitinvettä talteen ja sulata siihen voi sekä lisää sitruunan- tai limen mehu ja kuoriraaste.

Yhdistä punajuuripesto ja nestettä haluamasi määrä pastan sekaan kattilassa ja pidä hetkinen lämpöisellä levyllä. (Ohjeessa ei pyydetty lämmittämään, mutta meidän makuumme lämmitetty oli parempaa. Kylmänä tämä pasta sopisi ehkä salaatin sekaan, tuumiskelin jo eilen.)


Kasvisruokailijoille pasta on täydellistä ruokaa sellaisenaan. Kerroin Miehelle, että hän voi halutessaan käydä ostamassa valmiiksi maustettua broileria lisäkkeeksi itselleen. Mies teki 'työtä käskettyä' ja ostikin sellaista broiskua, että voi pojat! Keittiöön levisi paistinpannulta uskomattoman herkullinen tuoksu, jolloin itsekin kiinnostuin lihasta. Atrian uutuusmaku paahteinen kookos on täsmälleen omaan makuuni. Aiemmin olen vältellyt valmiiksi maustettuja lihoja, mutta tätä ostan lisää!

Tässä minun 'kasvisruoka-annokseni'! Hahaa! 😂


Eikä siinäkään vielä kaikki eilisen onnistuneesta ruokatestailusta! Pastaa jäi reilusti tähteeksi, jonka jatkojalostin tänään lounaaksi. Sinihomejuustomurut ja  tumma balsamicokastike (granaattiomena) tekivät lounassalaatistamme lähes 'gourmeeta'. Tuli vähällä vaivalla hyvää ja ravitsevaa ruokaa. Hyvä huomata, että pasta on maukasta kylmänäkin sopivasti maustettuna.


Aamun räntäsade on pikkuhiljaa lakannut ja aurinkokin pilkisti jo pilvien raosta. Nyt on hyvä aika lähteä ulkoilemaan ja ihailemaan kevään edistymistä. Leskenlehdet ja krookukset on bongattu ja valkovuokotkin kuulema nostelevat eteläisillä rinteillä nuppujaan. Hyvällä mielellä katselen pientä sadetta, joka sitoo katupölyjä ja tekee ilmasta helpomman hengittää. Kevät etenee ja kesä lähestyy kuten edellisinäkin vuosina.







Lopettelen tämän postaukseni näihin sunnuntaina näpättyihin keväisiin kuviin ja tunnelmiin! Mukavaa viikon jatkoa sinulle ja kiitos jälleen kerran blogini kuulumisten lukemisesta! Ja vielä, suosittelen todella tätä ruokaa pastan ja punajuuren ystäville! 

2 kommenttia:

  1. Arvaapas minkä raaka-aineen kanssa minä olen täällä puuhastellut? No tietysti punajuuren, kuinkas muuten! :) Eihän yllätä? :) Niistäpä lisää myöhemmin, ihaillaan nyt ensin tätä varmasti hyvää pastaruokaa. Niin, ja nykyisin on kyllä valmiiksi maustetuissa broiskuissa jo todella hyviäkin vaihtoehtoja. Ne ovat kaukana niistä perus(oranssi)marinoiduista, ja itsekin näitä hyviä uutuuksia nyrpistelemättä käytän sopivissa yhteyksissä. Persilja-valkosipulimaustettu on yksi näitä hyviä valmiiksi maustettuja broilereita, Jyväbroilerin tuotteita muistaakseni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 👌Elikkäs meni jälleen kerran ajatukset samaa rataa. Jään innolla odottamaan sinun versiotasi. 😋
      Broisku on usein "pelastanut" miehen aterian ja tämänkertainen maistui loistavasti minullekin. Kiitos Päivi ja mahtavaa viikon jatkoa sinulle!☀️Täällä sataa räntää ja teillä kai paistaa aurinko! 👍

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.