Ruokaohjeita

Sivut

torstai 11. huhtikuuta 2019

Letut kuin lapsuudessani


Olen suunnitellut ja tehnyt viime vuosina monia erityyppisiä lettuja. Uutuudet viehättävät ja virkistävät, vaikkakin "vanhassa vara parempi" -slogani sopii tähän herkkuun. Ostimme alkuviikosta hyvän kokoisen laatikollisen mansikoita, espanjalaisia sellaisia. Ne näyttivät todella houkutteleville kaupan hevi-osastolla. Lupasin tehdä niistä hilloa, elleivät maistu tuoreina. Tänä aamuna pilkottiin loput mansikat aamupuuroon. Ihanaa, että nykyaikana lumisateen ja rännän keskellä voi ostaa mansikoita kohtuuhinnalla ja haaveilla samalla tulevan kesän lämmöstä.


'Mansikoita, suklaakastiketta ja kermavaahtoa' -triosta lettujen kera puuttuu enää kermavaahto. Se tuntui tällä kertaa liialliselle tavallisen arki-illan iltapalalla. 


Koko alkuviikon jatkuneet sateet ja kylmä sää kaipasivat mielestäni pientä piristystä. "Mitäs sitä ennen tehtiin, kun kaivattiin jotakin hyvää?" Tietenkin lättyjä mansikkahillolla ja kermavaahdolla! Helppo tapa saada hyvä mieli itselle ja koko perheelle. Mikähän siinä on, että lettuihin, lättyihin, räiskäleisiin tai ohukaisiin liittyy niin paljon kivoja muistoja. Nyt niitä tuli taas lisää ja täältä blogista on helppo kaivaa resepti esille, kun pieni makeannälkä ja hemmottelun tarve iskevät. Onnistui tulemaan ihan täydellisen makuisia räiskäleitä! Taikinan tekeytyessä valmistin helpon ja herkullisen suklaakastikkeen valmiiksi sekä pilkoin mansikoita viipaleiksi. Yleensä huuhtelen kauempaa tuodut mansikat sihdissä varmuuden vuoksi.

  
Vanhanajan räiskäleet äidin reseptillä (6 kpl isoja tai n. 20 kpl pieniä)

2-3 kananmunaa koosta riippuen
4 dl kokomaitoa (tai 3 dl kevytmaitoa+1 dl kermaa)
½ tl suolaa
1 rkl sokeria+ripaus vaniljasokeria
2 dl vehnäjauhoja
n. 2 rkl voisulaa
  • Vispaa huoneenlämpöisten kananmunien rakenne rikki kulhossa.
  • Lisää maito, suola ja sokerit hieman vispaten sekaan. 
  • Vispaa reippaasti jauhot (sihdin läpi halutessasi) edellisten joukkoon, kunnes taikina on tasaista. Varmista, ettei taikinaan jää jauhomöykkyjä!
  • Jätä taikina lepäämään eli jauhot turpoamaan n. ½-1 tunnin ajaksi. 
  • Lisää voisula taikinaan ja laita paistinpannu kuumenemaan levylle.
  • Lisää nokare voita paistinpannulle ja odota, kunnes voi ei enää kuohu ja on hieman ruskistunutta. Ensimmäiset letut paistuvat yleensä hitaammin.
  • Paista räiskäleet riittävän kuumalla pannulla ensin toiselta ja hieman vähemmän aikaa toiselta puolelta.
Mansikkahillo ja letut sopivat erinomaisesti yhteen. Lapsena tykkäsin ripotella sokeria letun pinnalle ja käärin sen rullalle. Sitten kohti ääntä ja hörppäsin maitoa palan painikkeeksi. Seisaallaan suoraan pannulta syödyt räiskäleet ovat parhaita, mutta me maltoimme Miehen kanssa tehdä annokset valmiiksi ja herkutella sitten pöydän ääressä ruokailuvälineiden kanssa.


Espanjalaiset mansikat eivät pahastu suklaakastikkeen antamasta makeudesta. Kastike syntyy todella helposti kuumentamalla kuohukermaa ja pilkkomalla tummaa suklaata (meillä Fazerin talousuklaata) sekaan. Sekoittelemalla suklaa liukenee kuumaan kermaan ja hetkessä ihana suklaakastike on valmista. (noin 1 dl kermaa + 120 g suklaata) Kastike sakenee jäähtyessään. 


Kissatytöillä on omat herkkunsa, eivätkä he välitä mansikoista edes suklaakastikkeella. Toisaalta ei heille tuontyyppisiä ruokia ole koskaan tarjottukaan. Tänään saimme herätä ihanaan auringonpaisteeseen. Pakko myöntää, että valolla on ihmeellinen vaikutus, vaikka pakkasta oli yöllä monta astetta. Oli kiva kuulla säätiedotus, jossa luvattiin tulevalle viikolle reilusti yli 10 ast lämpöä! Ihanaa, kesää kohti mennään!



2 kommenttia:

  1. Ihanat kuvat♥ Lempiherkkuja meidän mökissä on juurikin letut:) Aina silloin tällöin jälkikasvu oikein pyytää voitaisiinko tehdä lettuja. Eikä siinä koskaan kauaa kestä kun lautanen on tyhjä, vaikka siihen olisi paistanut kuinka ison lätty kasan:) Leppoisaa palmusunnuntaita♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päde! Letut eivät jätä yleensä ketään kylmiksi ja maistuvat etenkin lapsille. Mansikoista saa kivasti makua ja väriä 'arkisiin' lettuihin, vaikka tulevat yleensä syödyiksi joka tapauksessa.
      Oikein hyvää palmusunnuntaita ja pääsiäisviikkoa sinulle! 🐥🐑

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.