Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 1. huhtikuuta 2019

Pinaatti-rahkaräiskäleitä ja halloumjuustosalaattia lounaaksi


Kuukausi vaihtui ja meidän viikonloppulounaat onnistuivat sen verran hyvin, että pakkohan tänne blogiinkin on jotakin laittaa. Puhelimeen on kertynyt taas liian monta kuvasarjaa kokkauksista. Ei niitä kaikkia millään ehdi postata, mutta instaan useimmat kuvat päätyvät. Näistä räiskäleistä tuli muutama kommentti, joten tarkistin ainemäärät ja nyt uskallan kirjoittaa reseptin. Olen testannut muutenkin kaikkien blogissani olevien kokkausten ohjeet ennen julkaisemista. Virheitähän voi siitä huolimatta tulla tai mausteita olla jollekin liikaa ja toisen makuun liian vähän. 


Ensimmäinen satsi VHH-pinaattiräiskäleitä syntyi välipalaksi hetken mielijohteesta reilu viikko sitten. Tarkat ainemäärät jäivät kirjaamatta, joten reseptiä ei syntynyt. Testasin räiskäleitä uudemman kerran ja salaatin kanssa niistä syntyi maittava lounas. Oli terveellinen ja hyvänmakuinen ruoka, jossa ei paljon hiilareita näkynyt. 


Ensimmäisetkin pannulliset räiskäleitä onnistuivat hyvin, kun malttoi odottaa kypsymistä rauhassa.
Ensimmäisellä kerralla laitoin taikinaan koko pakastepussillisen pinaattia ja mielestäni vähempikin olisi riittänyt. Seuraavasta pussista olin ottanut muutaman palan aamiaismunakkaaseen ja totesin lopun olevan juuri sopiva määrä tämänkokoiseen taikinaan. Nämä räiskäleet sisältävät tosiaan paljon protskua ja tuskin lainkaan hiilareita, joten voinee pitää hyvänä välipalana tai ruokana ennen liikuntasuoristusta. Tai siis ainakaan itselleni ei tullut nälkä moneen tuntiin!


Grillikauden alkua odotellessa ostin halloum-juustoa, joka on molempien herkkua. Enpä malttanut olla lisäämättä sitä salaattiin, jonka tein räiskäleiden kylkeen. Paistoin viipaleet paistinpannulla rapean ruskeiksi. Salaatti halloumjuustolla muodosti mahtavan kombon pinaattiräiskäleiden kanssa. Karpalot ja tumma balsamikastike antoivat omat makulisänsä ruokaan.

Pinaatti-rahkaräiskäleet (22 kpl VHH=vähähiilihydraattisia pikkulettuja)

n. 110 g pakastepinaattia (11 kpl pakastettuja pinaattipaloja)/vastaava määrä tuorepinaattia
200 g (2 dl) rahkaa
3 kananmunaa
1 dl mantelijauhoja (varmaan muutkin jauhot käyvät)
½-1 tl suolaa
2 dl eli n. 80 g juustoraastetta (Emmental tms kova juusto)
(30 g voisulaa halutessasi)

Paistamiseen voita tai esim Floran uutuutta 'Kokin salaisuus'.
Kiitos tässä kohtaa "viimeistä murua myöten" -blogin Saaralle, joka vinkkasi tästä uutuudesta blogissaan! Klik!
  • Sulata pinaattipalat esim mikrossa. Jäähdytä, jos kuumenivat.
  • Raasta juusto karkealla terällä. (tai käytä valmista juustoraastetta)
  • Yhdistä kaikki aineet taikinaksi ja jätä hetkeksi tekeytymään. 
  • Halutessasi lisää voisulaa taikinaan, mutta laita silloin vain vähän pannulle!
  • Kuumenna voi tms lettupannulla (ei liian kuumaksi) ja annostele taikinaa syvennyksiin. Pudota lieden lämpöä ja anna lettujen paistua hitaasti kypsiksi! Liika hoppu ei ole hyväksi, sillä räiskäle ei ole ehtinyt kypsyä sisältä. Opit pian huomaamaan, milloin räiskäleen voi kääntää!
Testasin näiden räiskäleiden kypsymistä sekä pinnoitetulla että valurautapannulla paistaen. Maku oli yhtä hyvä ja kääntäminen hieman haastavaa molemmilla tavoilla. 

Näin voi käydä, jos pannu on liian kuumalla ja yrität selvitä nopsaan paistohommista. Malttia malttia!
Olen paistanut elämäni aikana lettuja eli räiskäleitä, joita myös ohukaisiksi kutsutaan monin eri tavoin ja monentyyppisillä taikinoilla. Ohra- / vehnäjauhoihin tehdyt muurinpohjaletut ovat ylivoimaisia suosikkejani, mutta niiden paistosta on jo aikaa. Jokohan tänä kesänä tulisi hankittua valurautainen muurinpohjalettupannu?


Hei! Huhtikuu on alkanut ja luonto alkaa valmistautua tulevaan kesään. Meidän kodin läheisyydessä on paljon peltoa, vettä ja metsää, joten lintujen muuttotouhuja ja pesänrakentamista on hauska seurata. Mitenkähän siellä ruudun toisella puolella? Joko on kevään ja tulevan kesän merkkejä havaittavissa?



Lämmin kiitokseni maaliskuun aikana käymistäsi vierailuista blogissani! 💕😘 Nyt toivottelen oikein ihanaa huhtikuuta ja samalla tulevan kesän odotusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.