Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 11. heinäkuuta 2018

Helpolla hyvää pastakastiketta


Keittiö siirtyy näin lämpöisenä kesänä monissa perheissä ulkotiloihin. Kaikilla ei tietenkään ole mahdollisuutta grillata. Meillä suurin osa ruokailuista sujuu niin, että ruoka valmistuu sisätiloissa ja valmiit annokset kannetaan terassille.  Hyväkin ruoka maistuu paremmalle raikkaassa ulkoilmassa. Tämänkertaisen ruoan valmistukseen ei tarvinnut varata aineita eikä aikaa kovin runsaasti. 

Ihastuin tämän melonin makuun viime viikolla. Ystäväni oli laittanut sitä salaattiin. Kiitos Aira vinkistä!
Makea, aromaattinen ja aika vahvan makuinen sekä tuoksuinen meloni tekee salaatista herkullisen. Tuoreet mansikat löysivät passelin makuparin. 


Tämän kesän mansikat maistuvat erityisen maukkaille. Vai kuvittelenkohan, että ne olisivat tavallista parempia? Tuoreiden mansikoiden käyttö rajoittui aiemmin etupäässä makeisiin herkkuihin, mutta nyt niitä sujahtaa kevyesti ruoka-annoksiin. Salaattiin ja jopa pizzaan ne antavat herkullista makua ja värimaailmaa. 


Broilerin ja kalkkunan jauheliha ruskistuu hyvin kuumalla lämmöllä, kun sen antaa paistua rauhassa ja koko ajan kääntelemättä. Sipulit lisätään vasta ruskistumisen jälkeen, koska ne palavat helposti.

Uudet porkkanat kypsyivät ihan sopivan al denteksi eli napakoiksi kantarelliliemen haihtuessa.
Huhu kertoi, että kantarellit alkavat ilmestyä maastoon täällä Hämeessä. Ystäväni kävi nappaamassa eilisellä golfkierroksella reilusti yhteen munakkaaseen riittävän satsin noita keltaisia herkkuja, joten uskottava on. Viime kesä oli sen verran runsassateinen ja sienten osalta satoisa, että pakasteestamme löytyy vielä muutama pussi erinomaisen hyvin säilyneitä kantarelleja. Nyt niitä on lupa käyttää vaikka arkiruokaan. Tämänkertaiseen kalkkunanjauheliha-pastakastikkeeseen ne antoivat hyvän makulisän. Laitoin kaksi pussukkaa eli n. 4 dl omaan liemeen pakastettua kantarellisilppua.


Tämän kastikkeen teko suju keneltä vaan. Vaikein osa on mielestäni sipuleiden pilkkominen. 
Olen tykästynyt viime aikoina pikkusiskoni suosittelemaan kookoksen makuiseen ruokakermaan tehdessäni ruokaa broilerista. Tällä kertaa halusin testata uutta makua. Sienet ja kookos eivät sitä paitsi kuulosta hyvälle makuparille. Olen tainnut kertoa aiemminkin, että käytän valmiiksi maustettuja ruokakermoja silloin, kun haluan nopeasti ja helpolla hyvänmakuista ruokaa. 


Jauhelihan ei ole pakko olla kalkkunaa. Tällä kertaa olin ostanut sitä siksi, että se sattui olemaan tuoreinta jauhelihaa kaupan valikoimissa. Kastikkeen maustaminen sujuu tässä ruoassa niin simppelisti, että ihme, ellei onnistu kaikilta kokeilta.


Aineet ja ohjeet kalkkunan jauhelihasta tehtyyn pastakastikkeeseen  (3-4 hengelle)

1 rkl öljyä paistamiseen
400 g kalkkunan tms jauhelihaa
pari sipulia (esim puna- tai salottisipulia)
valkosipulia halutessasi
kantarelleja (tuoreita tai pakastettuja haluamasi määrä) 
nippu uusia porkkanoita
n.½ l kasvislientä
hieman tummaa sokeria
1 prk eli 2,5 dl ruokakermaa (maustettua halutessasi)
n. 2 rkl Maizena-kastikesuurustetta (vaaleaa)
(hieman vettä, jos kastike tiivistyy liikaa)
timjamia tms yrttejä 
(laitan itse aina balsamikastiketta antamaan hieman hapokkuutta)
suolaa, jos sitä tuntuu olevan liian vähän maistelun jälkeen
  • Keitä valitsemasi pastat samaan aikaan, kun valmistat kastikkeen. Yritä ajoittaa niin, että molemmat ovat valmiita samaan aikaan!

  1. Valmistele sienet; puhdista ja paloittele tuoreet tai sulata pakastetut.
  2. Ota jauheliha huoneenlämpöön n. ½ h ennen paistamista.
  3. Kuori ja paloittele sipulit. Pilko porkkanat.
  4. Kuumenna paistinpannu ja öljy. Lisää jauheliha pannulle ja anna ruskistua rauhassa. Sekoittele ja lisää pilkotut sipulit kuullottumaan.
  5. Haihduta sienten neste kasarissa tms ja pehmitä porkkanat nesteessä.
  6. Yhdistä jauheliha- ja sieniseokset. Lisää kasvisliemi kasariin.
  7. Mausta kastike kermalla, lisää suuruste ja kiehauta muutama minuutti. 
  8. Tarjoa kastike pastan kanssa. Sopisi varmaan myös riisin, kuskusin ja jopa perunoiden kanssa. Lisäkkeksi riittää hyvä ja raikas salaatti.

Pastan päälle kuuluu perinteisesti pecorino- tai parmesanjuusto. Tämä kastike maistui niin hyvälle, että edes Mies ei kaivannut tällä kertaa juustolisää.  


Muutaman päivän poissaolo kotoa oli villinnyt yrttini hurjaan kasvuun. Nyt yritän kuivatella ja pakastaa niitä talven varalle. Yrtit ovat mielestäni helpointa mahdollista kasvatettavaa. Ne viihtyvät hyvin aurinkoisessa paikassa eivätkä tarvitse paljoa ravinteita.

Uuden-Seelannin pinaatin kukat ovat pieniä ja keltaisia.


Korianterin kukkaset ovat valkoisia ja herkän kauniita. Ensimmäinen kerta, kun olen nähnyt kukkivan korianterin.


Olin jo poistamassa näitä reilu viikko sitten ottamiani kuvia puhelimestani. Toisaalta, teenhän blogiani toivein, että lapsenlapseni löytävät tämän joskus ja kiinnostuvat muustakin kuin kokkaukseen liittyvistä kuvista.




Joutseno on liitetty sittemmin Lappeenrannan kaupunkiin.
Kesällä -72 (8.7.) hurja kesämyrsky pyyhkäisi suuren osan Joutseno-nimisen paikkakunnan puista kumoon. Kurkistelin pari kuukautta myöhemmin junan ikkunasta tuota hurjaa näkyä. En arvannut löytäväni seuraavana kesänä itseäni useana viikonloppuna samalta kylältä. Tutustuimme Miehen kanssa seuraavana  talvena ja olimme aina tervetulleita kyläilemään tulevien appivanhempieni kotona. Noilta ajoilta on paljon ihania muistoja.


Tämä appivanhempieni kihlajaiskuva on täynnä rakkautta, kesää ja kukkasia. Sain Mieheltä luvan liittää kuvan tämänpäiväiseen postaukseeni. Uskon kuvan tuovan hyvää mieltä muillekin, koska se kertoo elämän tärkeimmästä asiasta. Pitäkää hyvää huolta toisistanne ja antakaa rakkauden näkyä! Minulla on varmaankin ollut maailman ihanimmat appivanhemmat!  Kiitos siitä! 💕

2 kommenttia:

  1. Aivan ihana rakkaudentäyteinen kuva

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 💖 Katse kertoo kaiken! Katson itsekin tuota kuvaa usein ja muistelen nyt jo edesmenneitä appivanhempiani. Ikävä!
      Lämmin kiitos Susanne kommentistasi ja ihanaa loppuviikkoa!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.