Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 23. heinäkuuta 2018

Lohilaksaa ystävälle, Miehelle ja minulle


Eikö totta, että ruoka, joka on vain ruokaa, voi muuttua uskomattoman ihanaksi herkkuruoaksi, kun saat nauttia sitä hyvässä seurassa? Teen ruokaa niin usein, että tuon tärkeimmän 'mausteen' eli nälän lisäksi toinen tärkein mauste meinaa unohtua. Seura, seura ja seura ovat ainakin itselleni kullanarvoiset! Ihan tavallinen lounas jää unohtumattomana mieleen, kun yllättäen vierailulle tullut hyvä ystävä kehuu sitä 'maasta taivaaseen'. 😘


Ystäväni tosin soitti ensin, mutta ruokavalmistelut olivat jo melkein loppusuoralla. Mieskin oli tulossa kotiin lähes samaan aikaan, joten mikään valmisteluissa ei muuttunut. Olen näillä helteillä tehnyt aamuviileän aikaan ruokaa useammalle päivälle. Kokonaisesta lohesta tulee useampikin ateria, tällä kertaa kaksi eri ruokaa. Uusista perunoista, porkkanoista ja sipuleista saa lohifileen kanssa ihan 'väkisin' herkullista evästä. Muutama itsetehty kalaliemikuutio ja purkki kuohukermaa viimeistelee maun paremmaksi kuin tarviskaan. Joskus harmittelen tosissani sitä, että tavallinenkin ruoka on liian hyvää. Santsikierrokset olen jättänyt väliin, nyt pitäisi siirtyä kai pienempiin lautasiin.

Tuoretta tilliä ja kevätsipulia löytyy yleensä kalasopastamme.
Itsetehty joutsenolainen höpsytysrieska on muuten mainio kalakeiton lisuke. Helle hemmottelee tänä suvena hieman liikaa. Meillä grillaaminen on jäänyt vähemmälle ja jatkuva savustaminenkaan ei innosta. Siksi päädyin tällä kertaa kehittelemään lohikeiton lisäksi thaimaustettua lohilaksaa. Kookos, lime, sitruunaruoho ja muut raikkaat maut maistuvat helteillä paremmin kuin kovin raskaat annokset.

Syödäänkö tätä lusikalla vai haarukalla? ihmeteltiin porukalla. Molempi parempi! tuumattiin.
Leikkasin lohilaksan reseptin jostakin lehdestä about 20v sitten omaan reseptikirjaani. Se on sattunut silmiini useinkin, mutta syystä tai toisesta aina jäänyt. Tällä kertaa lohta tuli niin runsaasti, että olin lähes pakotettu kehittelemään jotakin uutta. Onneksi! Vieraamme on matkustellut paljon ja viipynyt Intiassa pidempiä jaksoja, joten tottakai hän oli iloinen kuullessaan ruokasuunnitelmani. Käymme joskus syömässä yhdessä ja molempien mielestä Aasian maut ovat ykköstoiveena.




Totta puhuakseni lohilaksa on erittäin helppotekoinen ja nopea ruoka. Helpompi kuin lohisoppa, koska perunoiden ja porkkanoiden käsittelyä ei tarvita. Sitruunaruohot menivät edelliseen thaimaustettuun keittoon, mutta eipä hätää!
Jälleen kerran innostuin pikkusiskoni uutuusvinkistä. Tykkäämme sekä sitruunaruohon että kaffirlimetin mausta, mutta niitä ei välttämättä aina ole. Ratkaisu äkkinäiseen Kaakkois-Aasialaisittain maustettuun ruokaan löytyy 'maustelaatikosta'. Niitä saa ainakin K-ryhmän kaupoista ja todennäköisesti muualtakin. Oikean määrän lisääminen ruokakattilalliseen on vielä hakusessa, mutta hoituu harjoittelulla. Hyvin pakatut muovipussit säilynevät avattuinakin jonkun aikaa jääkaapissa. Molemmissa laatikoissa oli 2 pussia.


Aineet ja ohjeet lohilaksaan (n. 4-6 hengen annokseen)

1 rkl öljyä
1½ tl punaista currytahnaa (minulla vihreää ½ tl)
1 rkl korianterin siemeniä
5 dl vettä + 2 rkl kalafondia tms
4 dl kookosmaitoa
½ dl kookoshiutaleita
n. 150 g nuudeleita (kikhernenuudeleita minulla)
n. 400 g lohifile
3-5 kevätsipulia varsineen (tai 15 cm pätkä purjosipulia)
kalakastiketta tai suolaa oman maun mukaan
½ tl kafferlimetinlehtitahnaa
1 tl sitruunaruohotahnaa
(kookossokeria, jos haluat hieman makeutta)
reilusti pilkottuja yrttejä (thaibasilika ja korianteri ovat ihania tässä)

Tuo pöytään lohkottua limeä ja anna ruokailijoiden puristaa niistä mehua annokseensa oman maun mukainen määrä. Korianteri ei välttämättä maistu kaikille, joten voit pilkkoa sen erilliseen kulhoon. Tykkääjät laittavat sitä reilusti ruokaansa. Toivottavasti kaikki suostuvat hieman maistamaan. Itse en alkuun tykännyt korianterista, mutta nyttemmin se on yksi lempiyrttejäni.
  • Lämmitä öljy pannulla tai kasarissa ja kuullottele siinä (hieman murskattuja) korianterin siemeniä sekä currytahnaa.
  • Paloittele lohi aika isoiksi kuutioiksi. (tai käytä kuutioituja lohipaloja)
  • Lisää mausteiden sekaan vesi, kalafondi, kookosmaito ja -hiutaleet sekä molemmat tahnat. (voit käyttää myös tuoreita)
  • Paloittele sipulin vaaleat osat ja lisää kasariin. 
  • Lisää nuudelit seokseen, tarkista keittoaika pussin kyljestä.  Lohipalat kypsyvät muutamassa minuutissa. Lisää ne siinä vaiheessa, kun nuudelit eivät ole kokonaan kypsiä.
  • Viimeistele lohilaksa yrteillä ja sipulin vihreillä varsilla. 
Tällä kertaa kävi niin, että me naiset tykkäsimme lohilaksasta paljon enemmän kuin lohisopasta. Se on hyvää, mutta tavallista herkkua. Mies sitä vastoin halusi vain maistaa laksaa ottaessaan ensin soppaa. Se oli kuulema niin täydellisen hyvää, ettei hän kaivannut enää parempaa. Myöhemmin illalla hän sitten yltyi kehumaan lohilaksaa todella herkulliseksi. Sitä se urheilu teettää, maistuu erikoisempikin ruoka. 😉



'Pikkuneidit' ovat aika kovilla paksujen turkkiensa kanssa näillä helteillä, vaikka pitävätkin lämmöstä. Onneksi niillä on mahdollisuus mennä välillä vilvoittelemaan ja sitten taas ottaa pienet 'päikkärit'. Kukapa sitä jaksaa ravata portaissa pallojen perässä, kun ei ole pakko. Ne leikit kannattaa jättää kylmemmille keleille!

P.S. Laksa on Kaakkois-Aasiassa suosittu, mausteinen keitto. Malesiassa suositaan laksaa, jonka perusosa on kala. Penang laksa on hapan kalakeitto ja siam laksa on maustettu kookosmaidolla.

2 kommenttia:

  1. Onpa hienoa että jaksat tehdä postauksia tällaisellakin helteellä. Tuntuu että voisi jopa paistaa kananmunia kivetyksellä. Terveisiä myös "neideille".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut, että hellettä meinaa olla keskipäivällä jo liikaa. Onneksi pieni tuuli hieman helpottaa, jotta ajatus juoksee, toivottavasti ei jää paljon virheitä! 👍
      Terveiset meni perille. Kiitos niistä sekä kommentistasi! 😊

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.