Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 20. heinäkuuta 2018

Mahtavan herkullinen marjapiiras


Tänään oli aikomus postata muuta kuin marjapiiraan resepti. Harvoin onnistun omasta mielestäni niin hyvin leipomuksissani, että pakko päästä saman tien kirjoittamaan resepti talteen. Nyt onnistuin!


Herkullinen maku suussani uskallan hehkuttaa piiraan onnistumista. Kymmeniä kertoja valmistamani perinteiset piiraat suomalaisilla marjoilla ovat aina tehneet kauppansa oikein hyvin. Siltikin teki mieli jotakin uutta. Pakasteen viimeiset viimekesäiset puutarhavadelmat mielessäni aloin suunnitella leipomustani. Mustikoiden, vadelmien sekä muutamien metsämansikoiden ja punaherukoiden piti päästä myös mukaan.


Nopea, vaikka mökkioloissa onnistuva ja silti ihana kahvileipä tai jälkkäri mielessäni kävin aamusateessa poimimassa lisää marjoja lähimaastosta. Kuiva alkukesä näkyy vaikuttaneen marjamäärään. Sain sentään muutaman desin mansikoita ja vadelmia.


Tämän marjapiiraan juju on vaniljakreemijauhe, jota lisäsin marjojen päälle. Taas kerran sain pikkusiskoltani idean ja inspiksen. Hän oli nähnyt blogissani ohjeen, johon tuli tuota verrattoman monikäyttöistä ihmejauhoa. Hän oli ripotellut sitä sulaneiden  pakastemansikoiden päälle ja saanut ihanaa mansikkaherkkua. Piiraan marjoihin tulee yleensä tärkkelyspitoisia jauhoja, jotta marjoista irtoava mehu tiivistyy ja säilyttää pohjan rapeana.


Murotaikinan tyyppinen piiraspohja löytyy useista ruokablogeista. Tein tällä kertaa eniten Siken mustikkapiirakan pohjaa muistuttavan taikinan. Otin siitä osan erilleen, jotta sain ihanan muruseoksen marjojen päälle. Se oli täydellinen idea ja antoi kivan purutuntuman hasselpähkinärouheen ansiosta. Näin onnistunutta kahvileipää on kiva nautiskella ajan kanssa.


Aineet ja ohjeet marjapiiraaseen (24 cm vuoka minulla)

Murotaikina

200 g voita
1,5 - 2 dl fariinisokeria tms sokeria
2 dl kaurahiutaleita (Myllärin minulla)
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
n. 0,5 tl kardemummaa

Päälle

n. 7 - 10 dl pakastettuja tai tuoreita marjoja
0,5 dl - 1 dl vaniljakreemijauhetta (pakastettuihin enemmän)

Pinnalle

n. 1/5 osa taikinasta + 1 dl hasselpähkinärouhetta

Vuoan voiteluun n. 1 rkl voita ja korppujauhoja
  • Lämmitä paloiteltua voita hetkinen mikrossa. (ei sulaksi saakka)
  • Sekoittele haluamasi määrä sokeria pehmeään voihin.
  • Lisää kaurahiutaleet, jauhot, leivinjauhe ja halutessasi kardemummaa mukaan puuhaarukalla tms nopsaan sekoittaen. 
  • Voitele ja korppujauhota paistovuoka. Taputtele 4/5 osaa taikinasta vuokaan kostutetuin tai jauhotetuin sormin.
  • Kaada marjat pohjan päälle ja ripottele vaniljakreemijauhe päälle. Voit myös halutessasi sekoittaa ne keskenään erillisessä kulhossa.
  • Sekoita hasselpähkinärouhe loppuun taikinaan ja murentele marjojen päälle.
  • Paista piirasta n. 180 asti / 30 min keskitasolla.
  • Peitä paistos 15 min jälkeen foliolla, jos näyttää ruskistuvan liikaa.
Maistoin ensimmäisen palan lämpimänä. Oli ihan superhyvää sellaisenaan. Maistelimme toiset palat Miehen kanssa lounaan jälkkärinä. Jäähtynyt piiras oli viedä 'kielen mennessään'.


Nyt on ihan H-hetket tehdä marjapiirakkaa. Pakasteen viimeiset ja uuden sadon ensimmäiset mahtuvat mainiosti samaan piirasvuokaan. Tämänpäiväinen piiras oli aavistuksen tavallista makeampaa. Kirpeät punaherukat ja pakastevadelmat toivat täydellisen vastakohdan makealle taikinalle.


Aina on hyvä päivä ja oikea syy loihtia itsetehtyä herkkua. Tämä piiras vei alle tunnin aikaa. Se aika menee kevyesti ihan vaan oleiluun. Ajattelehan, että vajaan puolen tunnin aherruksen jälkeen pääset nuuskimaan ihania uunista leijuvia tuoksuja. Hetken päästä voit herkutella ystävien tai perheen kanssa itsetehdyllä marjapiiraalla. Pakastaminen ei varmaankaan paranna tämän makua, mutta ei huolta! Veikkaan, ettei näin ihanasta herkusta jää muruakaan jäljelle.

P.S. Pohja on rapea, joten kannattaa annostella leveällä lastalla. Maku on yhtä hyvä, vaikka sattuisi murenemaan.

2 kommenttia:

  1. Ihana marjapiiraan maku vaan nousi kielen päälle lukiessa, NAM:) Marjapiiraita on kyllä kiva leipoa vierasvaraksi kun maistuvat kaikille:) Kiitos tuosta ohjeesta♥ Kävimme kurkkimassa olisiko mustikoita tulossa, vaan onnettomalta kyllä näytti meidän "vakipaikassa", muutama hassu mustikka ja nekin olivat niin pieniä että sai heti unohtaa toiveet täysistä sankoista:) Taisi näihin viimeisiin helteisiin hävitä viimeinenkin toivo marjasadosta:) IHanaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiitos Päde, kun jaksat/viitsit ilahduttaa kommentilla! 💖
      Tuota piirasta ei parane tehdä uudelleen. 😉 Syötiin Miehen kanssa kaksistaan, viimeiset palat eilen jälkkäriksi.. oli liian herkullista.
      Sama täällä mustikoiden kanssa, vähän ja pieniä nekin. Nyt täytyy turvautua torimyyjiin. Onneksi niitä jossakin päin Suomea näyttää olevan! 👍
      Erittäin ihanaa kesäsunnuntaita sinulle Päde! 💞🎶🍹

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.