Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 7. heinäkuuta 2018

Punajuuricarpacciota suomalaisilla metsämarjoilla

Metsämansikat ja mustikat joutuivat 'puolivahingossa' tähän annokseen. Ei ollut paha vahinko!
Maistoin tänään punajuuricarpacciota ensimmäisen kerran elämässäni. Ja millaista carpacciota? Väriä ja makua riitti tässä yleensä alkuruokana tarjottavassa ruoassa. Olin viime viikolla reissussa 'tyttöjen' kanssa ja lounastimme Kuopiossa aika uudessa välimerellisiä makuja tarjoavassa ravintolassa. Lounas oli oikein herkullinen, mutta en tietenkään malttanut olla tutkimatta  ruokalistoja. Eniten alkoi kiinnostaa punajuuricarpaccio vuohenjuustomoussella ja silmusalaatilla. Päätin testata samantyyppistä kotona ja tällaista tuli!


Olen kuullut ja luullut, että punajuuri on sellainen juures, jota ei suositella syötäväksi raakana ts kypsentämättömänä. Toisaalta carpaccio on nimenomaan raakakypsytettyä ruokaa. Ratkaisin ongelman! Pidin lähes paperinohueksi viipaloituja punajuurisiivuja uunin lämmössä jonkun aikaa. Ne ehtivät hieman kypsyä, mutta olivat edelleen al dentemäisiä eli purutuntumaa hyvin jäljellä. Loppukypsyminen tapahtui liemessä muutaman tunnin aikana. Oli niin herkkua, etten voi ymmärtää, kuinka kuulin tästä vasta nyt. 




Googlasin tietenkin ohjetta, koska ruoka oli itselleni täysin uutta. Tykkäämme Miehen kanssa kovasti punajuurista monissa eri ruoissa sekä etikkaliemeen säilöttyinä. Nyt löytyi täysin uudentyyppinen punajuuriruoka! Vuohenjuusto on perinteisesti hyvä makupari punajuurelle. Mies tykkää vielä enemmän homejuustosta, joten testasin molempia mousseja.  Creme fraiche pehmensi hyvin annosta, joten sitä tuli molemmille sellaisenaan.

Juustot ja creme fraiche ovat herkullisia kastikkeita punajuuriannokseen.
Aineet ja ohjeet punajuuricarpaccioon (riittää hyvin kahdelle)

2 pienehköä raakaa punajuurta
n. 1 rkl (pistaasi)öljyä

Mausteliemi
1 rkl (extra virgin oliivi) öljyä
½ rkl modenalaista balsamietikkaa
1 rkl sitruunamehua
1 rkl hunajaa
½ tl suolaa
mustapippuria halutessasi
  • Pese punajuuret ja kuori ne ohuelti.
  • Viipaloi punajuuret hyvin ohuiksi siivuiksi. (mandoliinilla tms)
  • Asettele viipaleet lämpöä kestävään vuokaa ja valuttele (pistaasi) öljyä päälle. 
  • Kypsennä viipaleita kannen alla 170 ast / n. 15 min. Tee sillä välin mausteliemi.
  • Yhdistä kaikki mausteliemen aineet ja maistele, onko liemen maut tasapainossa. (suolaa, makeutta ja hapokkuutta)
  • Ota vuoka uunista ja kaada mausteliemi päälle. Kääntele niin, että liemi pääsee jokaiselle viipaleelle. Jätä vuoka jäähtymään ja siirrä sitten jääkaappiin muutamaksi (3-5) tunniksi kypsymään.
  • Tarjoa carpaccio haluamallasi juustolla ja kasviksilla. Koristele annokset ja nauti herkullisesta alku- tai välipalasta!
Timjamin maku sopii hyvin tämäntyyppiseen ruokaan. Ostin sitä itsekin, mutta unohdin lisätä lautaselle. Toisaalta makuja ja värejä riitti ilman timjamiakin. Testaan sitä seuraavalla kerralla. Teen tätä nimittäin varmasti pian uudelleen, sillä juustoja jäi sopivasti tähteeksi.

Karpalorouhe antaa väriä ja hieman makuakin creme fraicheen. Ei huono!



Vuoan mausteliemi sopii hyvin creme fraichen värjäämiseen, joten sitä ei kannata heittää pois.

Lisäsin omaankin annokseeni marjoja, koska tuntuivat sopivan punajuuricarpaccion seuraan.
Nyt alkavat MM jalkapallo-ottelut olla siinä vaiheessa, että blogin postaaminen ottelua katsellessa 'pätkii'. Olen ollut jo kauan tasokkaan jalkapallon ystävä, mutta tosissaan innostun vasta näistä viimeisen viikon otteluista. Eurooppalaiset maat ovat tässä vaiheessa enää mukana. Ans kattoo, kuka tällä kertaa nappaa tai oikeastaan potkii kirkkaimman mitalin! Ruotsin tilanne näyttää nyt epätoivoiselle.
(P.S Ottelu loppui juuri ja Englanti voitti 2-0)


Oli unohtua annokseen joutuneiden marjojen tarina. Mies golfasi tänään ilman minua ja päätin pistäytyä lähellä olevalla harjulla vilkuilemassa löytyisikö ketunleivän lehtiä punajuuricarpaccioon. Niitä ei löytynyt, mutta hämmästyksekseni mustikat ja mansikat olivat kypsiä. Napsin niitä tietenkin suuhuni ja otin maistiaisia Miehelle, joka 'raatoi' ensin kentällä ja sitten ruohonleikkuussa. Miksipä ei? vastasin itselleni omaan kysymykseeni "Sopivatko metsämarjat raakakypsytetyn punajuuren makuun?" Etenkin mansikat olivat ihan täydellisen ihania tässäkin ruoassa.


Oikein, oikein ihanaa viikonlopun jatkoa sinulle! Onpa hienoa, että ehdit kaikista ihanista kesätapahtumista huolimatta käydä kurkkaamassa blogiani. 😁  Pitäähän toki joka päivä syödä ja uudet vinkit tuovat vaihtelua kesäiseen ruokapöytään. Siksi itsekin käyn lukemassa muita ruokablogeja ja haluan postata ohjeitani sinulle! 💝

4 kommenttia:

  1. Välillä minä menen ihan sanattomaksi kun minä ihastelen täällä sinun blogissa näitä sinun luomuksia:) Tuo annos on kuin taideteos ja varmasti hyvää:) Ihailen niin suuresti sinun rohkeutta kokeilla kaikkea uutta♥ ja vielä kun ne kokeilut on onnistuneita ja saat hyvästä lopputuloksesta nautiskella..niin ja toki isäntä myös, hän onkin melkoinen onnenpoika kun vaimona on tuollainen keittiöhelmi♥ Punajuuri on minun lempikasviksia, harmi vaan kun se on niin sottaava väriltään:) Ei tule paljon muita kun valmiita punajuurisalaatteja purkista käytettyä:) Hyvää viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, että pidit! 💖 Mun oli tarkoitus kirjoittaa sivulle, että annosten koristelu on kaukana ravintola-annoksista. Mieluinen harrastus tämä taitaa olla Miehenkin mielestä, ei ole vielä valittanut. 😘
      Uunipaahdetut punajuuret eivät onneksi sotke, kun ottaa juuren, naatin kohdan ja kuoret pois vasta uunista oton jälkeen. Nyt ne ovat taas parhaimmillaan! 👍
      Leppoisaa pyhää sinne myös! 🍹🍓

      Poista
  2. Ensivisiitillä😊Kiva blogi sinulla. Aurinkoista kesää☀️☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina! Mukavaa, että löysit blogini.👍 Tervetuloa toistekin! Aurinkoa ja lämpöä viikkoosi! 🍓

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.