Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

Skonssit ja korput samasta taikinasta


Korput ovat monella tapaa mainiota rutusteltavaa kesällä. Helppo napata mukaan välipalaksi, pikkunaposteluun, kahvileiväksi jne. Kuinkahan moni on hoksannut tehdä itse korppuja? Minulla ainakaan ei aiemmin ole moinen ajatus käynyt mielessäkään, vaikka harrastan 'lähes työkseni' leivontaa. Aina voi oppia uutta!


Lainasin taas kerran mielenkiintoisen kirjan; Kirsti Eskelinen, Ihanat marjat. Selailin sivuja ja ahmin silmilläni toinen toistaan herkullisempia kuvia. Kovin makeaa kahvileipää en halunnut tällä kertaa. Vaakkukorput - otsikko pysäytti. Mikä marja on vaakku  ja miten valmistetaan korppuja? Hm.. Siinäpä pientä haastetta ja jotakin uutta. Päättelin vaakun tarkoittavan variksenmarjaa.


Samasta taikinasta tekaisin ihmeen herkullisia pehmeitä leipomuksia, melkein kuin pullia tai sämpylöitä. Nimesin ne sitten marjaskonsseiksi nopean tekotavan ja maun johdosta. Skonsseja en olekaan tehnyt aikoihin, joten nämä olkoot sen tyyppisiä. Sanakirjan mukaan skonssi on 'eräs pullan kaltainen leivonnainen'. Nopea leipä, rapea pannukakku ja ohukainen voivat myös olla skonsseja löytämäni sivuston mukaan. Yleensähän skonssit nostatetaan leivinjauheella ja ne syödään tuoreeltaan. 


Helppotekoisempaa hiivalla kohotettavaa taikinaa on vain Siken rapeakuoriset aamusämpylät. Nesteenä käytettävää piimää piti hakea varta vasten kaupasta, sillä se ei kuulu jääkaappimme vakioihin.


Variksenmarjojen tilalle löytyi mustikoita ja punaherukoita juuri sopiva määrä. Epäilin tosin raaka-aineluetteloa katsellessani lopputuloksen onnistumista. Toisaalta en voinut etukäteen tyrmätä ohjetta vain siitä syystä, etten tykkää piimästä. Tein syksyllä todella herkullisia "paksukaisia" piimäpohjaisesta taikinasta.


Voitelin skonssien pinnan sekä ennen paistoa että paiston jälkeen seoksella, jossa oli saman verran öljyä ja vaahterasiirappia. Oli muuten hyvä idea!!


Eivät nämä herkut olisi välttämättä kaivanneet mitään ylimääräisiä aineita. Pienen harkinnan jälkeen lisäsin saksanpähkinöitä skonssitaikinaan. Ne ovat terveellistä ja hyvää pureskeltavaa tämäntyyppisissä leipomuksissa.



Syystä tai toisesta kaikki kolme koemaistajaa pitivät näistä uunilämpimistä 'skonsseista' enemmän kuin jäähtyneistä korpuista.
Aineet ja ohjeet 18 korppuun ja 12 skonssiin

4 dl piimää
4 rkl siirappia
1 pkt hiivaa
1/2 tl suolaa
1 dl voisulaa tai öljyä
2 dl marjoja
2 dl hiutaleita (vehnä tai kaura)
2 dl kokojyväjauhoja (graham, hiivaleipä tms)
n. 4 dl vehnäjauhoja (Älä lisää kaikkia kerralla)
  • Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi.
  • Lisää siirappi ja murentele hiiva joukkoon. Sekoita!
  • Odota n. 10 min ja lisää sitten suola, voi, hiutaleet ja marjat.
  • Kääntelee esim puuhaarukalla jauhot edellisiin.
  • Jätä taikina kohoamaan leivinliinan alle n. 40 min
Kohoamisen jälkeen voit jakaa taikinan kahteen osaan, jos teet sekä korppuja että skonsseja. Lisää toiseen puoleen murskattuja saksanpähkinöitä.
  • Nostele taikinasta leivinpaperoiduille pelleille haluamasi kokoisia taikinanokareita eli ns sämpylöitä (yht. 21 kpl minulla)
  • Anna sämpylöiden kohota liinan alla n. 30 min.
  • Laita uuni kuumenemaan 175 ast.
  • Voitele halutessasi 'skonssit' esim öljy+siirappi -seoksella ja paista keskitasolla n. 13 - 15 min. (Pidä kauemmin uunissa, jos eivät näytä vielä kypsille.)
  • Voitele ne uudelleen samalla seoksella heti paiston jälkeen.
Halutessasi voit paistaa osan korpuiksi. Paista kuten skonssit, halkaise hieman jäähtyneinä terävällä veitsellä ja laita pelti takaisin uuniin. Katkaise lämpö uunista ja anna niiden kuivua korpuiksi. Muista välillä avata uunin luukkua kosteuden haihtumiseksi.


Tein itse näitä leivonnaisia, kun ulkolämpömittari näytti lähes +30 astetta. Ruokailimme ystäväni sekä Miehen kanssa terassilla. Toin jossakin välissä korput rapsakoitumaan ulos auringonpaisteeseen. Uuni oli päässyt jäähtymään ennen korppujen riittävää kuivumista. Lisäksi en huomannut avata luukkua välillä. Aurinko teki tehtävänsä ja kuivasi korput todella rapeiksi. Aika hauskaa!

Korput kannattaa voidella lempilevitteellä. Aroniamarjahillo ja vuohenjuusto maistuivat kaikkein parhaimmalle korppujen päällisille omasta mielestäni. 


Heinäkuu taitaa olla useimpien työssäkäyvien kesälomien aikaa. Tuntuu tosi ihanalle, että blogiani on klikattu siitä huolimatta, että harvalla riittää energiaa kokkailuun. Omien jalkojeni vointi vaatii välillä täydellistä lepoa ja silloin mukavinta touhua on tämän blogin kirjoittelu.


Eilen lähdimme Miehen kanssa ennen aamuseitsemää 'ulkoiluttamaan' golfbägejämme. Oli pakko päästä testaamaan uutta putteria heti tuoreeltaan! Vilkuilimme välillä taivaalle peläten säätiedotuksissa uhkailtujen sadepilvien ilmestyvän päällemme. Onni mukanamme saimme kiertää koko kentän kastumatta. Putterista sen verran, että ei huono!



Tämän kukkakimpun mukana lähetän tänään lämpöisimmät nimipäiväonnitteluni kaikille kaimoilleni!

On se niin ihana saada oikeita postin kuljettamia onnittelukortteja! Kiitos ystävät niistä!
Tällä kortilla Suuri Suomalainen kirjakerho pääsi yllättämään minut tänä vuonna. 
Ihan valtavan iso kiitos jälleen kerran sinulle, joka avasit tänään koneesi ja kävit kurkkaamassa blogiani! 💝 Ilman sinua blogin kirjoittaminen olisi turhaa touhua. 😋

Nyt on saatu vettä tänne Hämeeseen pitkästä aikaa ja ilma tuntuu lähes trooppisen kostealle ja lämpöiselle. On kunnon kesäsäät!

6 kommenttia:

  1. Ihanaa nimipäivää, blogiystäväni! 🌺🌸🌺
    Ja herkulliselta näyttävät niin skonssit kuin korputkin. Täälläkin tulee nyt vettä ihan maahan asti. Luonto kiittää 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi että! Lämmin kiitos sinulle! 💖 Oltiin taas golfaamassa ystävien kanssa ja nyt herkuteltiin nimppareiden kunniaksi 'viimmeisen päälle'.
      Meillä satoi eilen ja tänään ihana kesäpäivä vilvoittavien tuulien kera! 👍😎⛳🏌
      Hienoa ensi viikkoa sinne!

      Poista
  2. Ihanan leppoisaa nimipäivää isosiskoni!💞🍰😀. Skonssit näyttävät ja varmaan maistuvat hyviltä, kiitos ohjeesta. Valmistin eilen ohjeellasi linssisipsillä kuorutettuja seitejä, maistuvat todella hyvälle. Nimpparihalit ❤🌹🌹🌹

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunein kiitos siskoseni! 💖 Kiva kun tykkäsitte! Tämä on parasta palautetta! 😄
      Korppuohjetta taisit kerran kysellä, joten tuli vähän kuin teitä ajatellen! 💞
      Leppoisaa loppuiltaa sinne! 👋😉

      Poista
  3. Lämpimät nimpparionnittelut Leena? Minkälaisen putterin mahdoit saada? Käyn kurkkaamassa blogiasi säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta usein viiveellä, joten valitettavasti kommentointi tahtoo vain jäädä. Olen löytänyt monta kuvaa reseptiä ja vinkkiä blogistasi ja näitä skonssejakin voisi tehdä, kunhan sää viilenee. Mahtavaa kuulla, että jalkasi kestää jo pelaamista. Oikein leppoisaa kesän jatkoa teille molemmille.
    E@J (golfkamut syksyn matkalta)


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Olipa kiva kuulla teistä! 😄 Sain edellisen Pingin putterin Leenanpäivänä aloittaessani golfin 8v sitten. Tämä uusi on samaa tyyppiä Odyssey White Hot Rx. Saas nähdä, miten toimii.👍
      Nyt pelasin koko kierroksen peräkkäisinä päivinä, saattoi olla liikaa. Aamukierrokset ovat parhaita. 🏌⛳
      Toivon, että näemme taas marraskuussa! Hienoa loppukesää teille! 🍓👋

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.