Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 20. lokakuuta 2018

Punajuuripiiras suppiksilla


Joulua täytyy vielä odotella tovi, mutta minäpä leivoin juuri äsken piiraan joulun väreissä. Olen repäissyt ohjeen jostakin "Pirkasta", mutta en muista milloin, ehkä viime joulun alla. 


Reseptin avopiiras oli tehty lehtitaikinasta, omani gluteenittomasta lehtitaikinasta. Onnistuisi varmaan loistavasti itsetehdyllä piirastaikinallakin. Pinnalla juustona oli  ohjeessa fetaa, mutta minulla Valion sinihomejuustoa. Makuasioita, mutta hyviä molemmat. Tällä kertaa minulla oli hyvä syy käyttää valmistaikinaa! 😁

Ai niin! Laitoin piiraaseen sieniä, mutta ne voi jättää mainiosti pois, ellet ole sienten ystävä. Alkuperäisessä ohjeessa ei ollut sieniä.

Kuivattelin suurimman osan suppiksista talven varalle ja pakastin jonkun verran.

Näin paljon sieniä oli vielä aamulla käsittelemättä, vaikka osan vein jo ystävälleni. 
Kuten kuvista näkyy, minulla on ollut pientä askaretta parin vuorokauden aikana. Kerroin äskettäin blogissani, että nyt on suppilovahveroita niin runsaasti kuin kotiin jaksaa kantaa! Tai siis ainakin 'meidän omassa sienimetsässämme' niitä tuntuu olevan. Olemme syöneet suppiskeittoa ja -kastiketta yms, hieman jäi talven varallekin. 



Punajuuripiiras suppiksilla aineet ja ohjeita 

1 iso lehtitaikinalevy (tai gluteenitonta lehtitaikinaa, Fria)
1 rasia maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia minulla)

n. ½ l suppilovahveroita tai kantarelleja
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä halutessasi
n. 2 rkl voita

2 - 4 punajuurta (etukäteen uunipaahdettuja tms valmiiksi käsiteltyjä)
n. 100 g sinihomejuustoa tai fetaa
kuivattuja tai tuoreita yrttejä (rosmariinia minulla)

Voiteluun kananmunaa, pinnalle paiston jälkeentuoretta yrttiä (timjamia minulla)
Ota taikinalevy sulamaan n. 1 h ennen piiraan valmistamista.
  • Hunajapaahdettujen punajuurien ohjeen löydät tämän postauksen loppupuolelta. (Voit myös paistaa ohueksi viipaloituja punajuuria hetkisen paistinpannulla öljyssä (2 rkl). Mausta ne sitten 2 rkl balsamietikkaa, 1 tl suolaa, hiukan pippuria ja 2 rkl hunajaa. Paista seosta n. 10 min, kunnes punajuuret ovat kypsiä.)
  • Käsittele sienet kuullottamalla ensin tuoreista neste pois. Lisää voi ja pilkotut sipulit. Kuullottele seosta muutama minuutti ja mausta hiukkasella suolaa ja pippuria.
  • Kaulitse sulanut taikinalevy uunivuoan tai -pellin kokoiseksi ja siirrä se leivinpaperoidulle pellille. 
  • Voitele taikinan reunaa n. 2 cm verran kananmunalla ja taita ne kaksinkerroin. (muna toimii 'liimana', reunasta tulee näin korkeampi)
  • Levitä (haarukalla pehmitetty) tuorejuusto pohjataikinalle. Lisää päälle sieniseos ja sen päälle punajuuret.
  • Murustele vielä pinnalle valitsemaasi juustoa ja hiukan tuoretta rosmariinia tms yrttiä.
  • Paista piirasta 200 ast / 25-30 min (ota aiemmin uunista, jos näyttää kypsälle)
Me söimme tätä piirasta iltapalana heti uunista oton jälkeen. Maku oli niin herkullinen kuin etukäteen kuvittelinkin, ehkä jopa hieman parempi. Juuri nyt suppilovahverot ja hunajapaahdetut punajuuret tuntuvat maistuvan meille molemmille oikein hyvin. Mies kehui muutamankin kerran piiraan maukkautta.



Parhaat syyskelit taitavat olla tältä vuodelta ohi. Ehdimme käydä Miehen kanssa pienellä kävelyllä ennen iltapäiväohjelmaamme. Kävimme katsomassa Olavi Virran elämästä kertovan elokuvan. Koskettava elämänkohtalo ja upea musiikki herkisti meitä, kuten muitakin katsojia. Omassa nuoruudessani Olavi Virran laulut soivat joka päivä radiossa ja hänen musiikkinsa tahdissa otettiin monen monet tanssiaskelet. Kuolleet lehdet ja Hopeinen kuu (Guarda Che Luna) kaikuvat edelleen korvissani kirjoittaessani tätä postausta ja liittäessäni pari kuvaa loppuun. 🎶🎵


4 kommenttia:

  1. Piirakka näyttää hyvältä! Minä tuossa juuri mietin että koskahan olisin ensinkään syönyt piirakkaa jossa on punajuurta. Punajuuren ystävä kyllä olen, mutta en ole osannut sitä piiraisiin lisätä..Kiitos siis vinkistä:)♥ Syksy etenee kovaa vauhtia eikä varmaan mene enää kuin hetki kun ollaankin jo talvessa:) Tuo Olavi Virran elokuva on varmasti katsottava, pitäisikin käydä katsomassa;) Leppoisaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kiitti Päde! Tuo piiras oli hyvä ratkaisu kiireisen päivän iltapalaksi, kun olin tehnyt lähes paistoa vaille valmiiksi. Suosittelen! 👍
      Olavi Virran laulut ovat meidän kummankin tunnelmointi-iltojen
      toivemusiikkia. Me tykättiin kovasti! 💕
      Ihanaa sunnuntaipäivää sinulle! 💖🍃

      Poista
  2. Onpas herkullisen näköinen piiras! Tuota täytyy kokeilla. Muutenkin nyt on hillitön punajuuren hinku 😋 Eiköhän sitä siis tule viikonlopun ruokalistalle 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä! Punajuuri, hunaja ja homejuusto on lyömätön kombo! 😋 Uunipaahto on mielestäni paras tapa säilyttää punajuuren hieno väri ja maku! Hinku alkaa täällä jo hieman helpottaa 😘.
      Onneksi taas kohta on viikonloppu! Hyvää loppuviikkoa sinne ja paljon lämmintä päälle! 😊🍝

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.