Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 5. marraskuuta 2018

Hedelmäinen broilerivuoka Espanjassa


Irtiotto tavallisuudesta tekee marraskuun siedettäväksi. Syytä en osaa sanoa, mutta kaikki muut kuukaudet tuntuvat ihan mukaville Suomessa. Marraskuussa iskee ikävä aurinkoon ja lämpöön. Montakymmentä vuotta työelämässä viettäneenä koemme Miehen kanssa ansainneemme tämän ylellisyyden. Kunpa lämpöön pääsisi kohtuullisen ajan puitteissa ilman lentämistä. Toistaiseksi se ei taida olla mahdollista, ellei halua körötellä päiväkausia autolla, sekin vie polttoainetta. Samassa paikassa lomailu kolmatta kertaa peräjälkeen ei ole tyypillistä meille, mutta helpottaa huomattavasti lomailua. 


Asuminen, liikkuminen, ruokailut, harrastukset jne ovat tuttuja edellisiltä käynneiltä eikä aina jaksa tutustua uusiin, erilaisiin olosuhteisiin. Iän mukana alkaa arvostaa helppoutta, leppoisaa elämää ja mukavuudenhalulle on pakko antaa periksi. 


Tänään tein  lomaruokaa, joka maksimoi mukavuudenhalun ja helppouden. Kiitos reseptistä kuuluu Lentävät sardiinit-blogin Päiville! Raaka-aineet vuokaan, vuoka kuumaan uuniin ja herkullisten tuoksujen nuuhkimista reilun puolen tunnin kuluttua. Ruokaa odotellessa ehtii hyvin pestä salaatin ja paloitella tomaattia ja kurkkua lautaselle valmiiksi. Lisäkermalla tai smetanalla ruokaan saisi pehmeyttä ja makua, mutta meidän ruoka oli 'vain' arkiruokaa. 


Postasin viime vuoden marraskuussa samasta paikasta, osa lukijoista saattaa muistaakin. Täällä Mar Menorin golfalueella on uusi, hieno Spar-kauppa, joten ei tarvitse lähteä saman tien kauemmaksi etsiskelemään isoja kauppoja. Tänään muutaman tunnin kestävä sadekuuro purjehti alueellemme, joten oleilu sisällä oli viisain vaihtoehto. Eipä tuo pieni sade näyttänyt kaikkia haittaavan, sillä mailat heiluivat tiuhaan golfkentällä. Golfarit ovat aika intohimoisia lajinsa harrastajia! ☔

Foliovuoka on toistaiseksi ainoa vaihtoehto uuniruokaan, sillä keittiömme varustus on aika vaatimaton.


Lehtipersilja on keittiön yleismauste, jota käytän paljon Espanjassa. Se antaa sekä makua että näköä ruokiin. 
Broileri on osoittautunut järkevimmäksi raaka-aineeksi tavallisiin arkiruokiimme. Täältä Espanjasta ei löydy uusia ja monipuolisia kasvisruoan raaka-aineita kuten Suomesta, harmi! Toisaalta kasvikset, hedelmät ja meren elävät ovat helposti ja aika edullisestikin saatavilla missä tahansa. Integral-sana on tärkeä tietää, jos haluaa ostaa kokojyvätuotteita. Onneksi nykyisin Espanjassa on valkoisten vehnäjauhojen ohella monia integral-tuotteita. Nata-sanan merkitys kermaa ruoanlaitossa käyttäville on myös tärkeä. Sin lactosa-maitotuotteet ovat yleistyneet täällä, joten laktoosi-intolerantin ei tarvitse kärsiä turhista vatsanpuruista. 


Raaka-aineet ja hieman ohjeita hedelmäiseen broilerivuokaan (n. 4 hengelle)

2½ dl uuniriisiä (arroz integral eli kokojyväriisiä minulla)
1 pilkottu sipuli (n. 100 g) tai useampi salottisipuli
1-5 valkosipulinkynttä (oman maun mukainen määrä)
n. 4 kpl broilerin fileitä tms broileria (maustamatonta minulla)
suolaa (jos broilerit maustamattomia)
mausteita (pippuria, currya, paprikaa tms)
2 dl ruokakermaa (kookoskerma tms sopii myös hyvin)
n. 4 -6 dl kasvis- tai kanalientä (enemmänkin tarvittaessa)
1 purkki ananasta liemineen
1 kokonainen persimoni tms hedelmää
1 miedohko chili
n. 100 g sinihomejuustoa (tms lempijuustoasi)

Ota broilerit huoneenlämpöön n. ½ h ennen ruoan valmistusta. (Onnistuu suoraan jääkaapistakin otettuna.)

  • Voitele uunivuoka kevyesti öljyllä ja kippaa huuhdellut riisit vuoan pohjalle.
  • Kuori ja pilko sipulit riisin joukkoon. 
  • Mausta broilerin fileet haluamillasi mausteilla (tai osta valmiiksi maustettuja) ja asettele ne vuokaan edellisten pinnalle.
  • Kaada ruokakerma ja (kasvis)liemi vuokaan.
  • Paloittele (kuori persimon halutessasi) hedelmät ja asettele tasaisesti vuokaan.
  • Murentele sinihomejuusto tms juusto vuokaan päällimmäiseksi.
  • Laita vuoka n. 200 ast uunin keskitasolle ja paista 40 min - 1 h riippuen broilerien paksuudesta. 
  • Voit hieman sekoitella aineita paiston puolivälissä, jos ruoka näyttää ruskistuvan liikaa pinnalta. Peitä vuoka tarvittaessa leivinpaperilla tai foliolla.
  • Anna ruoan tekeytyä n. 15 min uunista ottamisen jälkeen.
Tästä annoksesta riittää ruokaa kahdelle hengelle pariksi kertaa. Jäljelle jäänyt ruoka kannattaa jäähdyttää mahdollisimman nopsaan ja säilyttää jääkaapissa. Salaatti ja hedelmät keventävät ruokailua ja täällä niitä tuleen käytettyä tavallista enemmän edullisen hinnan ja tuoreuden ansiosta. Voisin melkein kuvitella eläväni leivällä, salaatilla ja hedelmillä, sillä ne kuuluvat lempimakuihini.




Integral eli kokojyvä kaurahiutaleet ja vaaleat vehnäjauhot maistuvat ihanalle tässä leivässä. 
Osaatko arvata tämän leivän alkuperää? Juuri niin, tein tänään ensimmäisen juureentehdyn leipäni täällä Espanjassa. Hapanleivän emojuuri matkusti mukanamme hyvin pakattuna  matkalaukussani (lentokoneen ruumassa)  ja lähti iloisesti toimimaan saatuaan hieman vedestä ja jauhoista 'ruokaa'. Toivottavasti kotiinpaluu onnistuu yhtä hienosti. Emme jaksa lakata ihmettelemästä lempileipämme upeaa rakennetta ja hyvää makua. 


Seurasimme juuri äsken pitkään jatkunutta ilotulitusta asuntomme parvekkeelta.  Englantilaiset viettävät perinteisiä marraskuuun juhliaan tulineen ja ilotulituksineen. Huomenna on jännittävä päivä loppuloman kannalta. Menen golfaamaan ja jännään kovasti kestävätkö jalkani pelaamista ilman pahempaa kipuilua. Kierros on pakko suorittaa varmuuden vuoksi golfauton kyydissä. Onneksi luvassa on aurinkoa ja erittäin mukavaa peliseuraa. Jospa se tästä!



Loppukuviksi ensimmäinen puoliksi ruisjauhoilla leipomani juurileipä. Naapurin pappa lupasi pitää huolta kodistamme lomamme aikana ja halusin leipoa hänen suosikkileipäänsä. Olipa ihana viedä lähtöaamuna kuuma leipä kivalle naapurille. Nauratti hieman tuo kuvio leivän pinnassa, näytti ihan Halloween-leivälle! 😂

8 kommenttia:

  1. Hienoa, että olette päässeet turvallisesti perille. Ja juurikin pääsi matkalle mukaan 😍 Nyt sitten nauttimaan maan antimista ja peleistä 🌴🏌️‍♀️Toivottavasti jalkasi kestää. Kiva versio riisibroilerivuoasta 👍 Sinne voi kyllä heitellä mukaan melkeinpä mitä vain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matka meni oikein hyvin ja leipäjuuri toimii! 🤗 Lupasin tänään sitä pelikavereillekin!
      Nyt meni broiskuvuoan loput ja parani vaan lämmitettynä. Ihana ohje, kiitos! 😙
      Eka kierros ja hengissä, mutta jalkakipu nyt raastava.. kivaa oli silti! 😄🏌
      Leipäjuuri taas 'tulilla', ehkä sämpylöitä seuraavaksi!
      Hyvää viikon jatkoa sinne! 💖

      Poista
  2. Moikka golfarit ja terkkuja täältä Malagan kainalosta. Kohta on viikko vierähtänyt näissä tutuissa maisemissa 😎 Lenkkeily on ahkerasti ja välillä viilennytty meressä. Vointeja ja makunautintoja teille molemmille 🌮🍰🌻

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon ystävät! 💖Vointeja tosiaan toivon, polvi mokoma temppuilee.😔
      Teille hienoa lomaa ja mukavaa menoa siellä Espanjan aurinkoisimmassa 'kolkassa'! 🌞
      Uitu on täälläkin, tosin vain kylmässä altaassa. Nyt on aurinkoa luvassa ainakin 10 vrk, huikeaa!👋😄🏌

      Poista
  3. Voi miten kuulostaa ja näyttää ihanalta teidän marraskuu, siitä tulee upea♥ Olipas kiva että leipäjuuri sielläkin toimii, nuo sinun leipomukset on aina niin herkullisen näköisiä, että täällä ruudun toisella puolella tullaan aina kylläisiksi ihan vaan silmin syömällä:) Oikein ihanaa ja antoisaa reissua teille♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivikki! ❤ En uskonut alkuunkaan saavani kuljetettua toimivaa juurta lentokoneessa. Niin se vaan onnistui!👌 Täällä on ihanaa leipää, mutta käytetään hiivaa paljon ja haluan välttää sitä.
      Oikein hyvää viikon jatkoa sinne ja siedettäviä säitä kotiSuomeen! ❤👍

      Poista
  4. Voi kiitos, meidän ehdoton lemppari kun kanaa kotona syödään on uunikana riisi-kasvispedillä, ja seuraavaksi laitetaan kyllä makeaa hedelmää (satokauden persimonit!) ja suolaista juustoa (fetakin varmasti sopisi) mukaan :)

    http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! 👍 Feta oli toinen vaihtoehto, mutta se meni salaattiin. Nyt on ihana tehdä mahdollisimman helppoa ruokaa, tortillaa broiskulla ja valmiilla kastikkeilla tulossa! Nimim. "ei aina ehdi/jaksa ahertaa keittiössä"
      Kiva, kun kommentoit! 😙 ihanaa viikonloppua sinne! 💗

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.