Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Luciapullat ja mustikka-digestivetrifle


Eilen oli yksi kuluvan vuoden pimeimmistä päivistä. Huomenna on Lucian päivä ja toivoa valosta. Lucia oli legendan mukaan epäitsekäs sisilialainen neito, joka toi valoa pimeyden keskelle. Kaikki valo on tällä hetkellä tarpeen, joten Lucia-legendan ottaminen valontuojaksi on oikein tervetullut! Meilläkin vietettiin pienimuotoista Lucianpäivää leipomusten muodossa. Tein elämäni ensimmäiset Luciapullat ja leivoin ne juureen, tottakai! En tarvinnut hiivaa!

Pullat kohosivat niin reippaasti, että tyypillinen Luciapullan ulkonäkö puuttuu.
Luciapullien mieluilu alkoi saman tien, kun huomasin niiden kuvia ja ohjeen Sweet Food O' Mine blogissa. Ohjeen löydät linkistä Lucia-pullat eli lussekatter. Resepti ja kerronta reseptin alkuperästä olivat niin herkullisia, että pakkohan niitä oli päästä vihdoin itsekin testaamaan. Hyväksi onneksi olin laittanut taikinajuuren edellisenä iltana tekeille. Syy oli se, että leipäjuuri tarvitsee vähintään kerran viikossa 'uutta virtaa' ja elinvoimaa veden ja vehnäjauhojen avulla.


Yllä näkyvä muovilaatikko näyttää epäilyttävälle, mutta on osoittautunut suorastaan 'taikarasiaksi' juurileivontani tärkeässä kohotusvaiheessa. Ainoa riesa taikinan teossa on riittävän pitkän ajan varaaminen ja maltti. Mutta usko pois, maltti on valttia!

Pullataikina onnistui mainiosti, vaikka alustin sen tällä kertaa käsin. 
Pullataikinan keltainen väri tulee sahramista. Olen ostanut oman sahramini Espanjan reissulla pari vuotta sitten.  Sahramihan on maailman kallein mauste, joten ei ihme, että sitä yritetään myydä keinolla millä tahansa. Saattaapa olla, että oma pikkupurkkini on sittenkin feikkisahramia. Niin vähän sain väriä irtoamaan, vaikka liottelin tuntikaupalla hyvälaatuisessa konjakissa. Ennen liottelua olin murskannut sahramin morttelissa sokerin kanssa hienoksi jauheeksi. Hyvä vinkki sekin!

Näitä rusinoita on lioteltu muutaman tunnin ajan manteliliköörissä.
Juureenleivottujen Luciapullieni (n. 15 kpl) ainekset ja ohjeet linkin takaa

100 g virkeää vehnäjuurta
3 dl maitoa (täysmaitoa, kaurakermaa tms)
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
1 kananmuna
2 dl sokeria
n. 1 g sahramia (+ 2 rkl konjakkia halutessasi)
n. 200g (vähän vajaa 3 dl) spelttijauhoja (tai vehnäj)
n. 300 g (n. 4½ dl) vehnäjauhoja / sen mukaan milloin taikina tuntuu 'oikealle'
100 g pehmeää voita

Leipomisvaiheessa riittävästi vehnäjauhoja leivinalustalle!
Koristeluun rusinoita, voiteluun kananmunan keltuaista.

Löydät taikinanteko-ohjeen tästä linkistä, jos olet niin onnekas, että omistat vaaleaa hapanjuurta. 



Tämä toinen herkkupala vietteli myös niin kutsuvasti, että oli pakko päästä maistamaan. Harmittelin hieman, ettei meillä ollut ensimmäistäkään piparia eikä edes piparitaikinaa. Pelastus löytyi kaapistani löytyneistä Kantolan Kaurakekseistä.  (Otsikossa lukee digestivetrifle, koska muistelin käyttäneeni digestivejä, onnistunee niilläkin.) Jouluksi teen täsmälleen Annin uunissa -blogin ohjeella ja teenkin samalla kertaa näitä herkkuja isomman annoksen.


Tässä tulee oman trifleni ohjeita ja kuvia ystäväni toivomuksesta. Luovuus ja kaappien ainekset ovat lopullisen version parhaimmat ohjeet! 😋 Aina tuppaa tulemaan herkullista, kun 'keitokseen' laittaa omia suosikkimakujaan!

Näihin piti laittaa kanelitangot koristeeksi, mutta pääsivät unohtumaan!
Ainekset ja ohjeet kahteen reilunkokoiseen mustikka-digestivetrifleen (tai neljään pienempään)

Annokset ovat parhaimmillaan, jos ehtivät tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin ennen tarjoilua!

n. ½ dl glögitiivistettä (Kaskein juhla glögitiivistettä minulla)
n. 2 rkl mantelilikööriä (Amaretto)
n. 2 dl mustikoita (pakasteesta hetkisen sulaneita)
n. 1 dl vispikermaa
n. 1 dl vaniljatuorejuustoa
n. 2 tl kanelia halutessasi
5-6 kpl Kantolan kaurakeksejä (tai digestivekeksejä tai pipareita)
(sokeria voit lisätä halutessasi, meille riitti makeus ilman sokeria)

  • Ota mustikat pakasteesta, sekoita glögi ja likööri keskenään ja kippaa mustikat liemeen maustumaan. (tee tämä n. ½ tuntia ennen triflen kokoamista)
  • Murskaa keksit rouheaksi murskaksi. 
  • Vispaa kerma  vaahdoksi ja sekoita siihen lopuksi tuorejuustoa.
  • Annostele laseihin kaikkia aineksia vuoronperään. Jätä kuitenkin  hieman kermavaahtoseosta ja keksinmuruja koristeluun.
  • Mustikoista irronneella mehulla saat kosteutta annoksiin halutessasi. Voit myös värjätä sillä pinnalle tulevan kermavaahdon. 
  • Koristele annokset haluamallasi tavalla ennen tarjolle tuomista! 
                   ☕          🍍         🍉          🍇          🍡          🍯          🍭          🎂

Tässä yhteydessä on hyvä paikka sanoa lämpöisimmät kiitokseni kaikille ruokablogien ihanille ihmisille! 💞💞  Kiitokseni teille joka ikiselle!


Aloittaessani vapisevin käsin ja ajatuksin blogin kirjoittamisen kohta kaksi vuotta sitten, en voinut kuvitellakaan sen mukanaan tuomia hyviä asioita. Arvostan, ihailen ja kunnioitan suuresti teitä kaikkia, jotka postaatte upeita juttujanne omiin blogeihinne! 👍👌❤
Omat ohjeeni ja reseptini ovat niin 'kotikutoisia', että välillä tulee hurja rimakauhu. Nyt en raaskisi millään lopettaa bloggaamista, koska koen saavani paljon enemmän, mitä tähän käytetty aika ja energia ottaa. Alun perin ajattelin tätä korkeintaan vuoden kestäväksi harrastukseksi, mutta nyt on parempi olla siitä asiasta ihan hiljaa. Antaa ajan näyttää!

Iltateehetkemme sai eilen 'lisämakua' ihanan pehmeistä Lucia-pullista! 
Hyvää joulun odotusta ja huomista Lucian päivää sinulle, joka satuit tämän postaukseni lukijaksi tänään! Toivon sinulle lämmöllä hyvää ja mahdollisimman stressitöntä joulun odotusta!

P. S. Flunssa kävi jo luonamme Espanjassa ja pujahti nyt kotiimme. Hrmm... Eiköhän se jouluksi hipsi jo muualle, toivottavasti sinne, missä pippuri kasvaa!
2. P. S. Ihan pakko tulla vielä kertomaan, että olen ensimmäisen kerran kuumeessa blogihistoriani aikana! Huomasin tehneeni paljon virheitä, anteeksi! 😙


6 kommenttia:

  1. Hei Leena!
    Kiva, että kävit kommentoimassa. Ja pitihän minun heti tulla vastavierailulle tänne.

    Älä yhtään mieti, että reseptisi olisivat kotikutoisia. Blogisi näyttää kutsuvalta ja yleisilme on ihana. Huomaa, että reseptit on tehty rakkaudella.
    Ihanaa joulun odotusta sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa Sari! Toivoinkin sitä! 😉
      Taas tapahtui juuri se, mihin postauksessani viittasin. Täällä blogimaailmassa ikä, yhteiskunnallinen asema yms ovat toisarvoisia. Rakkaus kokkaamisen pitää 'liekin palavana'🕯ja sehän on tärkeintä. Oli ihanaa lukea, että arvostat sukusi naisten reseptejä! 👌
      Lämpöinen kiitokseni kannustamisesta, sitä tarvitsin!❤
      Aitoa joulun iloa sinulle ja läheisillesi toivottaen! Leena 🎁🌲❄

      Poista
  2. Kiitos Leena ❤️ Samoin sinulle.
    Tuo on muuten totta, mitä kirjoitat. Ja hienosti sen osasit kiteyttää.

    VastaaPoista
  3. Kiitos pyytämästäni ohjeesta. Aikomus oli tehdä sitä huomiseksi, mutta unohdin, vaikka nyt oli listakin kaupassa mukana, ostaa tuota juustoa! Ajatukset ovat viime aikoina olleet kuopuksen luona Beninissä! Mutta maistuu se varmaan hyvältä viikonkin kuluttua, kun esikoinen tulee luoksemme joulun vietton!
    Me olemme selättäneet jo matkamuistoflunssan, joten kyllä se teiltäkin pian onnistuu. Voimahalaus, flunssa alas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos, ollaan jo voiton puolella mekin! 👍
      Juusto oli oma keksintöni, rahka antaa raikkautta. Tein tänään sekä juustolla että rahkalla ja oli aiempaakin herkumpaa. Ihana nopea jälkkäri!
      Hienoa viettää joulua Beninissä, kuopus on jo siinä iässä että pärjää hyvin. 🐈🎇
      Nautinnollista viikonloppua sinne! ☕🥘😋

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.