Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 29. joulukuuta 2018

Onnistuneet tiramisukeksit kotiuunissa


Teki mieli tarjota tiramisua vieraille ja herkutella samalla itsekin. Niin kuivakkaille kuin tyypilliset tiramisuun käytettävät Savoiardi-keksit vaikuttavatkin, niidenkin parasta ennen päiväys vanhenee. Harmitus oli sitä suurempi, koska kauppareissu oli jo takana ja muut tykötarpeet hankittu. Ilmeeni oli näkemisen arvoinen, kun hiffasin netin reseptitarjontaa selaillessani tiramisukeksien valmistusohjeen. Eipä aiemmin ole tullut mieleenkään leipoa niitä itse, vaikken edes tykkää 'kaupan' keksien sokeroidusta pinnasta. Parasta kaikessa, että nämä keksit syntyvät helposti ja tutuilla raaka-aineilla. 


Olen postannut tiramisun ohjeen jo blogini alkuaikoina ja todennut sen oivalliseksi. Tällä kertaa laitoin sokeria hieman vähemmän kuin aiemmin, lisäsin sen sijaan yhden Royal-valkosuklaapatukan jälkkäriherkkuuni. Rouhea valkosuklaa antoikin mainiota pureskeltavaa ja vaihtelua kakun koostumukseen. Eihän se aitoon ja alkuperäiseen italialaiseen tiramisuun kuulu, mutta kerrankos näitä reseptejä muokkaillaan. Ihan kehuja sain tästä pikku lisästä!


Löysin itse asiassa kahdestakin blogista tiramisukeksien valmistusohjeen. Tästä Kinuskikissan ohjeesta lähdin liikkeelle ja löysin saman reseptin myös Suklaapossun blogista. Onpa tosiaan mainiota, että tiramisua voi tehdä tämän taidon oppineena koska tahansa. Ei sitä tiedä, milloin iskee "tiramisunälkä"!

Savoiardikeksien aineet ja ohjeet (tulee n. 24 kpl)

3 kananmunaa
2-3 rkl mantelijauhoja
3/4 dl sokeria
pienen pieni ripaus suolaa
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
½-1 tl vaniljasokeria
  • Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset omiin kulhoihinsa.
  • Sekoita keltuaisten joukkoon mantelijauhot.
  • Vatkaa valkuaiset suolaripsauksen kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sokeria (mielellään erikoishienoa) pienissä erissä koko ajan sähkövatkaimella tai yleiskoneella vatkaten, kunnes se tuntuu napakalle. (menee n. 3-5 min)
  • Sekoita vaahdot varovasti nuolijalla nostellen keskenään.
  • Lisää perunajauhot ja vaniljasokeri vaahtoon sihdin läpi nopsaan sekoittaen.
  • Annostele taikina pursotinpussiin (2 l minigrip-pussi minulla) ja pursota leivinpaperoidulle pellille n. 10 cm mittaisia "sormenmuotoisia" keksejä.
  • Paista keksit 200 ast / n. 10 min, kunnes ruskistuvat hieman pinnalta.
  • Sammuta lämpö uunista, mutta jätä luukku raolleen esim puuhaarukan avulla. Jätä keksit n. 2 h ajaksi uuniin, jotta ehtivät kuivua ja rapsakoitua.
Pääset tästä linkistä tekemäni tiramisun ohjeeseen. Kostutin keksit liemellä, johon lisäsin n. ½ dl mantelilikööriä.
Vaahdotin 2 keltuaista ja 3 valkuaista, mutta laitoin tosiaan sokeria vain 1 dl, koska rouhin Royal valkosuklaakrispi-patukan (42 g)  isoksi rouheeksi ja lisäilin sitä sekä välikerroksiin että pinnalle.



Tiramisu on mielestäni oivallinen aikuisten jälkkäri. Pieni annos ei tunnu kovin raskaalle runsaankaan aterian jälkeen. Hyvän kahvin kera tämä maistuu useimmille kahvin ystäville. Pitääkin muistaa tehdä tätä herkkua useammin!

Lopuksi vielä yksi herkku vuosikymmenten takaa. Kananmunalla ja (panko)korppujauhoilla päällystetty, voi-öljyrasvassa gratinoitu Camembert juusto oli mahdottoman hyvää. Siskoni metsämansikoista tekemä hillo on odottanut jääkaapissa kesästä saakka juuri tämän juuston seuraa! Ei voinut kuin huokailla ja nautiskella lapsuuden kesiä ja metsämansikoiden makua muistellen. 💖😇 Kiitos Marke!


En ihan vielä toivottele Uutta Vuotta, koska toivon ehtiväni postaamaan ennen vuodenvaihdetta. Puhelimen kuviin on kertynyt niin paljon muistoja joulunajan herkutteluista, että olisi ehdittävä niitä hieman purkamaan tänne blogiin. 

Kiitos sinulle sen sijaan jo tässä vaiheessa, että olet halunnut käydä vierailemassa blogissani! 😘Toivottavasti olet saanut joskus vinkkiä omiin kokkailuihisi! Ohjeitahan on joka puolella vaikka kuinka, mutta ainakin itselleni on siinä ongelma, mitä kulloinkin haluaisin tehdä. Juustoilta on joka tapauksessa usein helppo ja onnistunut ratkaisu. Muutamaa eri tyyppistä juustoa, keksejä ja hedelmiä. Mitähän jäi vielä uupumaan? Ai niin, suunmukaista juomaa pitää toki olla lasissa! 😀



6 kommenttia:

  1. Oijoi tuo tiramisu on sitten hyvää, en ole kyllä koskaan itse tehnyt;) Kiitos ohjeesta♥ Oikein leppoisia ja ihania vuoden viimeisiä päiviä sinne teille♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika harvoin teen itsekin, vaikka se on helppo ja yleensä herkullinen jälkkäri. Liköörin voi jättää pois, jos lapsetkin haluavat maistaa. Tosin tuskin kahvikaan on ainakaan pienempien makuun.
      Vielä pari päivä tätä vuotta ja alkaa uudet haasteet ja hauskuudet! 🎇🎉🎶

      Poista
  2. Kiitos ohjeen jakamisesta. Näitä pitää testata. Tiramisu on ihanaa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on ja tämän keksiohjeen löydettyäni entistäkin herkumpaa. Teki mieli heti jakaa ohje, koska ilahduin itse niin kovin! 😀
      Uusi vuosi ja uudet herkut odottavat! 🎇 Kiitos Kaura!

      Poista
  3. Oho! En ole kyllä minäkään koskaan ajatellut, että näitä keksejä voisi tehdä itsekkin. Kiitos ideasta siis, nam! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja vielä, että niiden tekeminen on niin helppoa ja näppärää! 👌Melkein kuin olisin joululahjan saanut; iloitsin pienestä asiasta niin vilpittömästi. 🤗 Kiva laittaa hyvä vinkki kiertoon! 👍💖 Ihanaa Uutta Vuotta sinulle!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.