Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 1. joulukuuta 2018

Suolakuoren sisällä mehukkaaksi kypsynyt kala


Meribassi eli toiselta nimeltään lubina-niminen kala on varmaankin herkullista millä tavalla tahansa valmistuttuna. Me ihastuimme Miehen kanssa todella paljon karkean merisuolakuoren alla kypsyneen lubinan pehmeään ja mehukkaaseen makuun. Espanjan lomamme on tätä naputellessani siinä vaiheessa, että golfbagit ja matkalaukut on pakattu, viimeisiä jääkaapin ja kuivakaappien ruoka-aineiden kohtaloa mietitään ja lähtöitkuja pidätellään. Viimeinen lomaviikko oli paras! ☀🌅🌇  Nyt on vihdoin aikaa postata lupaamani kalaruoan ohje.

Meribassi kuuluu ahvenkaloihin ja monet pitävät sitä yhtenä maukkaimmista kaloista.
Tottakai pelkäsin etukäteen kalan maistuvan liian suolaiselle tai kuivuvan kovaksi koppuraksi. Täällä Espanjassa raaka-aineiden hinta ei päätä huimannut. Suolakilo 16 snt ja kokonainen (n. 800 g) kala puhdistettuna alle 5€, joten epäonnistuminen ei olisi kovin pahasti horjuttanut matkakassaamme! 😅

Foliovuoka oli passeli tämäntyyppisen ruoan valmistuksessa, 😉 kun muuta ei ollut! 

Oliiviöljyssä hieman kuullotellut tuoreet parsat ja varhaissipuli sopivat samalle lautaselle kalan kanssa.
Söimme tämän herkullisen aterian jo viime sunnuntaina. Akomukseni postata ohje saman tien blogiini kariutui kiireiseen aikatauluun. Viikko on kulunut kuin siivillä. Golfia joka päivä ja lisäksi pari iltatapahtumaa. Tarkoitukseni on kokata sama ateria kotona isoista ahvenista tai kuhasta. Hyvä tietää, että ohje löytyy blogistani!


Suosittelen googlailemaan muitakin reseptejä, mikäli haluat valmistaa samantyyppistä kalaruokaa esim Suomen itsenäisyyspäivän 6.12. juhlavaksi ruoaksi. Oman ateriamme lisukkeet olivat aika simppeleitä, mutta sopivat hyvin kokonaisuuteen.


Suolakuoren alla kypsynyt vaalea kala (meribassi, kuha, ahven tms vaalea kalalaji)

n. 500-800 g painoinen kala puhdistettuna (esp limpio)
n. 1-2 kg karkeaa merisuolaa (riippuu uunivuoan koosta)

Kalan sisälle omassa ohjeessani
n. 2 rkl öljyä
2 pieneksi pilkottua valkosipulinkynttä
ripaus mustapippuria
½ sitruunan mehu ja kuoriraaste

Lisäksi
nippu tuoretta tilliä (ehdottomasti ei kuivattua)

Kalan kanssa tarjosin keitettyjä perunoita, salaattia ja kuullotettuja kasviksia. Kastikkeena oli creme fraicheen sekoitettu raikas, kylmä kastike. Makua antoivat sitruuna, tuore tilli sekä ripaus suolaa ja pippuria.

Laita uuni kuumenemaan n. 180 ast.

  • Pyyhi suolistettu kala talouspaperilla puhtaaksi.
  • Sekoita sisälle tulevista aineista tahna ja sivele sillä kalan vatsa-aukko.
  • Tunge halutessasi tuoretta tilliä kalan vatsaan.
  • Kaada uunivuoan pohjalle reilusti suolaa ja asettele kala suolan päälle.
  • Kaada varovasti suolaa kalan päälle niin, että kala peittyy siihen joka puolelta. (Varmista, ettei jää yhtään aukkoa) Tarpeen vaatiessa taputtele suolaa tasaiseksi kerrokseksi kostutetuin käsin. Itse en tehnyt niin, sillä suolaa oli reilusti.
  • Aseta vuoka uuniin keskitasolle ja paista vähintään 50 min. (Kala ei kuulema kuivu, vaikka joutuisi olemaan uunissa pidempäänkin.)
Vaativin vaihe tämän ruoan teossa seuraa nyt! Naputtele tai koputtele suolakerros rikki ja irrotele kovettuneet palat huolella syrjään. Kalan nahka lähtee helposti tässä vaiheessa pois ja alta paljastuu meheväksi kypsynyt vaalea liha.


Pientä näpertelyä vaativa ruokailu ei suju hetkessä, joten suosittelen varaamaan riittävästi aikaa ruokailuun. Perheen pienimmille kalan pienet ruodot kannattaa irrotella etukäteen, jotta itse ruokahetki muodostuu 'vaarattomaksi'. Meistä oli aika kiva seurustella tämän aterian äärellä ja juhlistaa hetkeä kuivalla kuoharilla.


Marraskuun viimeinen viikko on ollut aurinkoinen, mutta sää hieman viileä parvekeruokailuun. Näiden maisemien katselu jää mieleen neljän viikon loman ansiosta. Seuraavan postaukseni kirjoittelen kotiSuomessa, vaikkakin aihe liittyy Espanjaan. Leivoin pienen taatelikakun, jonka viimeiset palat herkuteltiin tänään.



Tämäntyyppisiä taateleita olen nähnyt viime viikkoina runsaasti. 
Oikein oikein hyvää joulukuuta rakas blogini lukija! Toivon sinulle ihanaa joulun odotusta ja paljon kivoja pieniä onnenhetkiä tuleville viikoille!  💖💏
Lämmin kiitokseni sinulle, että olet pysynyt mukana näitä lomaviikkojeni postauksia seuraten! 💝

4 kommenttia:

  1. Hieno juttu, että kokeilit tuota paikallista tapaa valmistaa kalaa ”a la sal” 👍 Sillä lailla saa mehevää kalaa. Tervetuloa Suomeen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö totta? Luulin sen valmistamista vaikeammaksi. Tai oikeastaan pelkäsin turhaan suolakuoren rikkomista, ei ollut vaikeaa. Nyt pitäisi keksiä paras kotimainen kalalaji noin valmistettavaksi. Oikein hyvää joulun odotusta sinne upeisiin joulumaisemiin! 🌲❄🎁

      Poista
    2. Se on siika 👍 Siis se paras kotimainen kalalaji tuohon suolakuoren sisään.
      Kiitos, sitä samaa sinne! Tänään on ohuesti valkoinen luonto, eilen vielä tihuutti vettä.

      Poista
    3. No mutta tietenkin! 😁 Kuinka en tuota muistanut. Siika on maukas kala myös savustettuna, joten sopii varmaan tähänkin. Kyselin jo tänään Cittarista itsenäisyyspäiväksi.. Kiitti paljon! ❤

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.