Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Herkullista juustokakkua ystäville


Hyvät ystävät ja herkullisen ruoan jakaminen saman pöydän ääressä on juhlaa. Ystäville haluaisi aina valmistaa parhaimpia herkkuja. Joskus kaikki sujuu kuin tanssi ja tarjottavat onnistuvat ilman hermoilua. Eilen kokoonnuimme  mukavalla porukalla meidän kotiin muistelemaan menneitä ja päivittämään nykyisiä. Vieraat olivat työtovereitani yli 20 v takaa ja silti tuntuu kuin olisimme olleet hetki sitten lounas-/ kahvitauolla leikinlaskulla ja huumorilla kiireistä työpäivää keventäen. Yhdeksän vuoden kiinteä yhteistyö on hyvä pohja elinikäiselle ystävyydelle! Huomenna 14. helmikuuta vietetään taas Ystävänpäivää. Itse haluaisin pyhittää jokaisen päivän ystäville, vähintään ajatuksen ellei tapaaminen onnistu.

Ups, vaihtoon meni! Lasit menivät ensin väärinpäin. Vesilasin kuuluu olla äärimmäisenä oikealla.
Nautiskelen usein jo etukäteen tapaamisen tuottamasta ilosta. Tykkään pohdiskella ruokavaihtoehtoja, jotakin makeaa jälkkäriä ja kahvileipiä. Pehmeänmakuinen keitto alkuruokana on yleensä kaikkien makuun, joten sillä aloitetaan kuoharilasien tyhjennyttyä. Tällä  kertaa tein mustajuurikeittoa, joka onnistui yli odotusten. Keiton pehmeä maku ja silkinpehmeä tekstuuri oli kaikkien mieleen. Omatekemä näkkäri ja hapanjuurileipä porkkanavoilla sopivat keiton kanssa yhteen erinomaisesti.


Rouskuvan rapea ja aika voimakkaan makuinen mallasmuru sopii hyvin varsin miedonmakuisen mustajuurikeiton pinnalle. Paahdetut siemenet, dukkahmauste jne juhlistavat ja maustavat myös alkuruokakeittoja. Mustajuurikeiton resepti löytyy esim täältä.


Mallasmuru valmistuu 15 min/160 ast uunissa. (½ dl vehnäjauhoja, 1 dl kaljamallasrouhetta, ½ dl fariinisokeria ja 1 tl  suolaa sekoitetaan huolella 50 g voisulaa. Annetaan paahtua leivinpaperoidulla pellillä ja  huolehditaan, ettei pääse kärtsähtämään.)  


Pääruokana tarjoilimme Miehen kanssa tekemiämme savustettuja kalavartaita, uunipaahdettuja juureksia sekä iki-ihanaa punajuuri-homejuustolisäkettä.  Ohjeen löydät tämän postauksen loppupuolelta. Salaattikulhossa loistivat tällä kertaa monet tutut ja harvinaisemmatkin hedelmät sekä itusalaatti auringonkukan siemenistä.


Harvinaisille ja mieluisille vieraille valmistin perunat hieman isotöisemmin gratinoituna muusina. Vaivannäkö kannatti siitä huolimatta, että vuoka oli unohtua uuniin kaiken tohinan keskellä!

Voi, kerma ja kananmunan keltuainen itsetehdyssä muussissa tekevät tästä gratinoituna juhlaruokaa! 
Usean eri ruokalajin sulatteluun pitää varata reilusti aikaa. Me viihdyimme pöydän ääressä useamman tunnin, pidimme pienen tauon ja jatkoimme kahvittelun merkeissä myöhemmin. Kahvileivän piti olla ainut tämän postauksen aihe. Mielestäni ateriakokonaisuus oli tällä kertaa niin onnistunut, että halusin kirjoittaa siitäkin. Jospa joku saisi tästä vinkkiä omiin suunnitelmiinsa. 


Varsinainen jälkkäri tällä aterialla oli iki-ihana, muutaman vuosikymmenen takaa tuttu kahvi-suklaamousse. Valmistin annokset edellisenä päivänä, jotta ehtivät hieman tekeytyä ja saan jaettua tekemistä useammalle päivälle. Tähän mousseen sain idean Kulinaarin postauksesta, joka löytyy täältä. Lisäsin mousseen suklaata sekä sulana että rouheena ja pari rkl ihanaa suklaalikööriä. Sokeria laitoin vähemmän kuin ohjeessa.


Vihdoin päästään varsinaiseen aiheeseen eli uskomattoman herkullisen makuiseen juustokakkuun. Löysin tämän herkun ohjeen Suklaapossun blogista. Jo aineet vaikuttivat ja vakuuttivat. Ulkonäkö ei mennyt omassa kakussani ihan maaliin, mutta maku hurmasi sitäkin enemmän. Alkuperäinen ohje löytyy täältä. Tein myös tämän herkun edellisenä päivänä, joten maut olivat tekeytyneet täydellisiksi.

Laktoositon Mascarpone-juusto on toiveuutuus!


Juustokakku mustaherukka-päärynähillokkeella (16 cm vuoka, riittää n. 10 hengelle)

Pohja
n. 170 g Kantolan kaurakeksejä (tms suosikkejasi)
n. 50 g sulatettua voita
pari rkl likööriä (limoncello) halutessasi

Täyte
3 dl vispikermaa
1 rasia (250 g) mascarponejuustoa
175 g maustamatonta tuorejuustoa
2 patukkaa (84 g) valkosuklaakrispiä
n. 2 tl vaniljapastaa tai muuta aitoa vaniljaa

Päälle
n. 2-5 dl mustaherukkahilloa (tulee helposti pakastemustaherukoista ja hillo-marmeladisokerista)
1-2 päärynää kuutioituna

  • Valmista tai osta herukkahilloa ja yhdistä siihen 1-2 täysin kypsää päärynää kuutioituna. 
  • Voitele tai leivinpaperoi irtopohjavuoan pohja ja reunat. (käytän itse vuokakelmua reunoilla)
  • Valmista kakun pohja yhdistämällä keksinmurut, voisula ja likööri. Taputtele ja painele seos vuoan pohjalle ja hieman reunoille. Vie jäähtymään jääkaappiin.
  • Sulata suklaa mikrossa välillä sekoitellen. (Huom! Valkosuklaa palaa herkästi.) Jätä suklaaseos jäähtymään hetkiseksi.
  • Vaahdota vispikerma ja notkista juustot. Sekoita kaikki aineet huolella ja lisää hieman jäähtynyt valkosuklaa ja vanilja seokseen. Kääntele seosta esim nuolijalla.
  • Ota vuoka jääkaapista ja lusikoi juustomassa vuokaan. Halutessasi hillon pysyvän juustokerroksen sisäpuolella, nosta juustomassaa reunoilta ylemmäksi.
  • Anna kakun jäähtyä puolisen tuntia ja lisää sitten hillo päällimmäiseksi.
  • Kakkua voi tarjoilla jo tunnin kuluttua, mutta maku on ehkä parhaimmillaan seuraavana päivänä. 
Tämän juustokakun pehmeä rakenne ja täydellisen herkullinen maku on vastustamaton. Mustaherukan ja päärynän makeus sopii  hienosti ei kovin makeaan juustokerrokseen. Kakku ei tosiaankaan tarvitse liivatetta, sillä valkosuklaa jähmettää juustokerrosta riittävästi. Tein kakkua tarkoituksella vain pienen vuoallisen, sillä tiesin pitäväni mausta liikaakin. Onneksi sitä ei jäänyt kovin paljoa meille myöhemmin syötäväksi. Vieraat tykkäsivät, oli kuulema parhainta ikinä maistamaansa. Kyllä tuntui hyvälle! 😋 



Tähän kakkuun tuli hilloa reilusti. Sain sen pysymään valumatta kohottamalla juustokerrosta reunukseksi. Kakun leikkaaminen ei sujunut täysin siististi, mutta sehän ei makuun vaikuttanut.


Ystävien merkitystä elämässä on vaikea pukea sanoiksi. He ovat niin tärkeitä minulle ja täydellisiä juuri omana itsenään. Haluan jokaisen päivän olevan ystävänpäivä! ❤ 
Olen niin kiitollinen jokaisesta ystävästäni. Muutaman  kanssa olen tekemisissä usein joko puhelimitse tai tavaten. Tärkeitä ja ihania ystäviä ovat myös he, joiden kanssa tapaamme harvakseltaan face to face. He kulkevat ajatuksissani ja sydämessäni aina! 💞


Sydänlämpöiset kiitokseni ja kaikkea hyvää sinulle toivoen! Leena

4 kommenttia:

  1. Ilolla ja lämmöllä tehty ruoka on mitä parhain ystävyydenosoitus ❤️ Lisäksi siinä saa vähintäänkin yhtä paljon kuin antaa. Tarkoitan hyvää mieltä. Teillä on ollut mukava kokoontuminen kakilla herkuilla 👍 Hyvää ystävänpäivää, Leena blogiystäväni! 😘

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpöinen kiitos Päivi! 💗 Se on juuri noin! Rakastan kokata etenkin ystävilleni, toki perheelle myös! 😂
      Blogiystävyytesi on kuin ihana yllättävä lahja minulle! 🌺 Kiitos siitä! 🙋‍♀️

      Poista
  2. Ihanan näköiset tarjoilut, kakkua myöten <3 Päärynä sopii kakkuun varmaan tosi herkullisella tavalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 💗 Lämpöinen kiitos sinulle sekä kommentista että reseptistä! Tuosta herkusta tuli kertakokeilulla suosikkini. Päärynä ja mustaherukka ovat huikea makupari! 👌
      Ihanaa Ystävänpäivää sinulle! ❣️🎉

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.