Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 9. helmikuuta 2019

Kalavartaita savustimesta ja pataleipää mustikalla


Usein tuntuu, että kaikki mahdolliset ruokaherkut on jo kertaalleen keksitty. Uuden onnistuneen ruoka-annoksen kokkaaminen tuntuu tosi mukavalle. Näin pääsi käymään tänään! En osannut päättää kaupan kalatiskillä, mitä haluaisin valmistaa ruoaksi. Oli hyvännäköistä lohta, kuhaa, siikaa ja muutama muukin kalafile. 


Meillä oli sekä metallisia että puisia varraskeppejä. Molemmat toimivat hyvin!

Liraus sitruunaöljyä sekä ripaus suolaa ja sokeria viimeistelyvaiheessa  pinnalle.
Kalavartaat kesällä grillissä tai ulkomaanmatkoilla ovat tuttuja, mutta savustimeen on lykätty toistaiseksi kokonainen kala tai file. Kuinkahan eri kalalajeista leikatut palat kypsyvät? epäröin vielä ruokaa tehdessäni. Onneksi kokeilunhalu ja uteliaisuus voittivat. En ollut ainoa, joka ihastui ikihyviksi tämänpäiväiseen myöhäiseen lounaaseen. Miehen mielestä ruoka oli harvinaista ylellisyyttä. Hihih! 😋 Ja minä kun olen luullut kokkaavani jatkuvasti harvinaisen herkullista ruokaa!


Kalavartaat savustimesta (riittää 3-5 ruokailijalle)

n. 300 g lohifilettä
n. 300 g kuhafilettä
n. 150 g siikafilettä
(myös tonnikala, lahna, silakka,muikku tms sopisi)

1-2 limeä tai sitruunaa (lämpimistä lohkoista saa puristettua hyvää mehua kaloille)
1 suippopaprika
kirsikkatomaatteja
avokadoa halutessasi (suosittelen)

n. 2 tl suolaa + karkeaa merisuolaa myllystä
ripaus sokeria
sitruunaöljyä

Jos käytät puisia varrastikkuja, laita ne veteen n. ½ h ennen vartaan kokoamista!
  • Paloittele kalat reilun kokoisiksi paloiksi ja ripottele niille suolaa. (Ohuet pyrstöpalat voi taittaa vartaaseen kaksinkerroin.)
  • Huuhtele ja käsittele kasvikset sopivan kokoisiksi paloiksi.
  • Kokoa kalavartaat niin, että aloitat esim kirsikkatomaatilla ja sitten vuoron perään eri kalalajeja ja kasviksia. (salottisipulit saattaisivat sopia myös tähän)
  • Asettele valmiit kalavartaat joko folion päälle (säästää savustimen puhdistusta) tai ritilälle ja vie savustimeen. 
  • Halutessasi ripottele hieman sitruunaöljyä vartaille ja rouhaise suolaa pinnalle. Pieni ripaus sokeria menee meillä yleensä savustettavaan kalaan, niin nytkin.
  • Vartaiden kypsyminen sähkösavustimessa kestää n. 20-30 min. (meillä vartaat olivat kylmiä ennen savustimen käynnistystä, joten kypsyminen vei 30 min.) 
  • Huolehdi siitä, että kalat eivät pääse kuivahtamaan. Kannattaa käydä katsomassa tilannetta n. 20 min kuluttua ja sen jälkeen 5 min välein.
Lohipalat säilyivät mehukkaina ja sekä siika että kuha näyttivät ja maistuivat juuri sopivan kypsille. Jälleen kerran oli hyvä huokaista onnellisena ruokailun jälkeen. On se vaan ihanaa syödä herkullista, kotonatehtyä hyvänmakuista ja terveellistä ruokaa.



Valmistin tänään jääkaapin jokalauantaisen katselmuksen 'osoittamia' lisäkkeitä. Puolikas punakaalia ja kaksi punasipulia kuullottuivat oliiviöljyssä n. 5 min ja maustoin ne suolalla, hunajalla, pippurilla ja lopuksi Sweet chili saucella sekä tilkalla omenaviinietikkaa.

Nam!!


Kuutioiksi paloiteltu ja itketetty (suolaa n. ½ tunnin ajaksi pintaan, jolloin nestettä irtoaa) munakoiso kuullottuu oliiviöljyssä tosi kuumalla pannulla hyvänmakuiseksi. Paljon pilkottua valkosipulia ja puolikas viipaloitu fenkoli tällä kertaa sekaan! 


Olin suunnitellut valmistaa lisäkkeiksi keitettyjä perunoita ja uunipaahdettuja punajuuria vuohenjuustolla. Paistinpannulla paistetut porkkanasuikaleet ovat myös hyvä lisäke kalaruoalle. Ne jäivät seuraavaan kertaan, koska kauimmin jääkaapissa olleista raaka-aineista piti päästä eroon. En halua edelleenkään ruokahävikkiä! Meidän mielestä tänään tekemäni lisäkkeet maistuivat ihan täydellisille. Niissä oli aika tavalla ytyä ja makua!


Kastikkeeksi sekoittelin jälleen kerran remouladea. Se on niin helppo ja vaivaton kylmä kastike ja sopii erityisen hyvin kalalle, että mitäpä hyvää vaihtamaan. Reseptin löydät halutessasi täältä!




Paahdettu, rouhittu pellava mustikalla antaa näin hauskoja väriläikkiä pataleipään!


Lopuksi vielä mainio vinkki pataleipään! Tein sen itse tottakai hapanjuureen ilman hiivaa tavalliseen tapaani. Löysin reseptin vähän aikaa sitten tykkäämästäni At Maria's blogista ja sinä löydät ohjeen halutessasi täältä! Herkuttelemisiin!

P.S. Blogini ulkoasu uudistui hieman kuluneella viikolla. Kiitos hyvistä vinkeistä ja teknisestä avusta kahdelle avuliaalle ja taitavalle miehelle tulevat tässä! 🙋 😊 💕 Huomasikohan kukaan teistä blogini lukijoista näitä muutoksia, huomasitko sinä?
Lämmin kiitos jälleen kerran blogini seuraamisesta!
  

2 kommenttia:

  1. Onpas mahtavan hyvännäköisiä vartaita! Ja remoulade niille juurikin sopiva lisuke. Ihan kuola valuu suusta näitä katsellessa 😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee! Nyt kommenttisi tuli ensin suoraan spostiini. Osasin siis tehdä senkin muutoksen! 🙏 Ruoka oli hyvää, kiitos! Huomasikohan uudistuksen? se minua nyt jänskättää! 🤔
      Lepoa ja virkistystä sinulle! 🎿

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.