Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 25. helmikuuta 2019

Kolme helppoa keittoa broilerista


On helpottava tunne, kun tietää osaavansa kokata maukkaita keittoja kotikeittiössä. Itse kaipaan keitto- eli soppapäiviä vähintään kaksi kertaa viikossa. Broileri on perusvarma raaka-aine, josta pystyy loihtimaan nopeasti ja edullisesti ravitsevaa ruokaa isommallekin porukalle. Yleensä teen keittoruoat ottamatta valokuvia, joten harvoin niistä tulee tehtyä blogipostauksiakaan. Näiden keittojen tekemisestä on kulunut pari viikkoa, joten ihan tarkoista mauste- ym määristä en mene takuuseen.  


Broilerin jauheliha ja fileistä kuutioidut palat päätyvät useinkin keittoihimme. En ole tehnyt mitään makkarakeittoa muutamaan vuoteen. En siis ennen parin viikon takaista keittoa broilerinliha-lenkistä. En tiennyt sellaisen olemassaolosta mitään, enkä tietäisi vieläkään, ellei Mies olisi yllättänyt tuomalla sitä kaupasta. Hän tosin tarkoitti sen paistettavaksi takan lämmössä.  


Mutta mitäpä tässä enempää turhia tarinoimaan! Uskon ruokablogin lukijoiden odottavan ennen kaikkea maistuvia reseptejä. Aloitan uutuudella itselleni eli makkarakeitolla. Se oli kolmesta keitostani toiseksi nopein ja ohjekin helppo. 😊 

Olen alkanut suosia entistä useammin perunan käyttämistä keittoruoissani. Se maistuu hyvälle, on kuulema terveellinen ja saostaa keiton mukavasti. Mutta mitä perunoita valitsen keittooni? Vinkkejä perunalajikkeista löytyy täältä!

Makkarakeitto broilerin jauhelihasta (riittää 3-4 ruokailijalle)

n. ½ kg perunoita (esim 5-7 kpl Annabelleja )
1 litra vettä 
1-2 kpl kana- tai kasvisliemikuutio (tai vast määrä fondia)
suolaa tarvittaessa, kun keitto on valmista

1 rkl voita/öljyä
1-2 (banaani)salottisipulia
(valkosipulia halutessasi)
1 pkt Kevyt broilerilenkki (tai kalkkunalenkkiä)
1-2 porkkanaa
tuoreita tai kuivattuja yrttejä
varhaissipulia varsineen tai tai ruohosipulia
  1. Laita vesi kuumenemaan ja kuori sekä kuutioi perunat.
  2. Lisää ne sekä liemikuutio kiehuvaan veteen. (Pienet perunapalat kypsyvät n. 10-15 min)
  3. Kuumenna rasva paistinpannulla ja pilko makkara paloiksi. Lisää ne pannulle ja kuullottele niihin ruskea pinta.
  4. Pilko porkkanat (voit kuoria halutessasi) pieniksi ja pehmennä niitä joko paistinpannulla makkaroiden seassa tai kippaa ne kiehumaan perunoiden sekaan. (pehmenevät riittävästi n. 5 min)
  5. Kuori ja silppua sipulit ja kuullota ne samalla pannulla. Pienennä lieden lämpöä, etteivät sipulit pääse palamaan.
  6. Lisää paistinpannun ainekset perunoiden sekaan kattilaan.
  7. Maistele muutaman min kiehumisen jälkeen keiton suolaisuus ja lisää  sitä halutessasi. Huomioi makkaran suola!
  8. Lisää kuivayrtit keittoon samassa vaiheessa kuin makkarat, tuoreet pilkotut yrtit lopussa. 
  9. Halutessasi keittoon pehmeämpää makua, lisää hieman maustettua ruokakermaa tai tuorejuustoa.
Makkarakeitto oli parikymmentä vuotta sitten jokaviikkoisella ruokalistallamme ja tein sen yleensä HK:n sinisestä lenkistä. Helppo, nopea ja lapsillekin maistuva ruoka syötiin leipäviipaleiden tai näkkärin kanssa. Ruokajuomana oli tottakai maito!

Broilerin jauhelihasta valmistettu keitto on omaa herkkuani, joten teen sitä pari kertaa kuukaudessa. Mausteet ja keittoainekset vaihtelevat riipuen siitä, mitä kaapeista sattuu löytymään. Tällä kertaa keitosta löytyi hyviä juureksia ja perunoita.




Lihaliemifondit ja -kuutiot eivät ole kuuluneet ruoanlaittooni pitkään aikaan. Sain reseptikilpailun palkintona 4 kpl:n lihafondilaatikon ja päätin testata niitä tässä ruoassa. Maku oli sellaisenaan aika vahva, mutta juusto antoi lempeyttä keittoon. Tykkäsimme juustolisän jälkeen tästä keitosta kovasti.

Jauhelihakeitto broilerin jauhelihasta (riittää ainakin 4 ruokailijalle)

1-2 rkl voita/öljyä
400 g broilerin jauhelihaa
1-2 sipulia
1-5 valkosipulin kynttä

n. 8 dl vettä
n. 500 g perunoita
1-2 porkkanaa
pala bataattia
1 suippopaprika
1 keskitulinen chili (jos tykkäät) tms chiliä
varhaissipulin varsia
1 kpl kana- tai lihafondia tms makua keittoon
suolaa tarvittaessa, mustapippuria
1 tl paprikajauhetta ja currya
n. 100 g tai ½ pkt Koskenlaskija viherpippurijuustoa 
tuoreyrttejä (timjamia minulla)
  1. Pese, kuori ja pilko juurekset. Käsittele myös muut aineet kuorimalla ja pilkkomalla sopiviksi paloiksi. (poista chilin siemenet halutessasi)
  2. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää siihen ensin perunat ja n. 10 min kuluttua muut kasvikset (paprika hieman myöhemmin). Anna keiton kiehua hiljalleen sen aikaa, kun paistat jauhelihan.
  3. Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen rasva. Ruskista jauheliha todella kuumalla pannulla käännellen. Pienennä lämpöä ja kuullota sipulit samalla pannulla.
  4. Kippaa paistinpannun aineet kattilaan siinä vaiheessa, kun perunat ovat puolikypsiä. Lisää mausteet keittoon. 
  5. Kiehuttele keittoa muutamia minuutteja ja lisää juusto sekä tuoreyrtit loppuvaiheessa.
  6. Anna hautua ja sakeutua hetkinen kannen alla juuri ja juuri kiehuen. Maista vielä lopussa suolan ja mausteiden riittävyys, lisää niitä tarvittaessa.
Broilerin jauhelihasta tehty keitto maistuu meille parhaiten tuoreiden sämpylöiden tai patongin kanssa. Tähteeksi jäänyttä keittoa syödään seuraavana päivänä ja maku on hyvä vielä silloinkin. Juustovoikkari helpottaa, kun 'pitää' syödä samaa keittoa uudelleen!

Kolmas keittoni on helpoin ja nopein tapaus. Tämä on tavallista arkiruokaamme silloin, kun tekee mieli sekä lempeää että tulista itämaisin maustein maustettua ruokaa. Kasvikset vaihtelevat tässäkin keitossa, mutta maissia ja porkkanaa siitä löytyy lähes poikkeuksetta. 




Kookoksen makuinen broilerikeitto (ilman  riisiä tms riittää kahdelle)

400 g marinoituja broilerin filepaloja tms (valkosipuli/yrttimarinoituja minulla)
tilkkanen öljyä
1-2 porkkanaa 
1-2 salottisipulia
runsaasti valkosipulinkynsiä

n. 5 dl vettä
2 dl kookosmaitoa tai -kermaa
1 prk maissia (150 g/Bonduelle minulla)
1 tl- 1 rkl Harissatahnaa (oman maun mukaan) 
½ tl vihreää currytahnaa (on tulista)
1-2 rkl soijaa tai vast määrä suolaa (2 tl)
mustapippuria
1 rkl sitruunaruohotahnaa (tai tuore sitruunaruoho)
hiukan raastettua tuoretta inkivääriä
(hiukan Asian fondia, jos tykkäät mausta)
(riisiä, nuudeleita tms halutessasi ruokaisampaa keittoa)
tuoreita yrttejä pinnalle (basilikaa minulla)
  1. Kuumenna paistinpannu tai -kasari ja ruskista broilerinpalat kunnolla. Pienennä lämpöä ja lisää ihan pieneksi pilkottu porkkana ja sipulit. Kuullottele hetkinen.
  2. Yhdistä kaikki alemman listan aineet kattilassa tai kasarissa ja kuumenna seos.
  3. Yhdistä aineet ja maistele makuja. Lisää tarvittaessa suolaa tms makuja!
Tällaisenaan keitto maistuu meille kevyenä lounaana tai toisinaan iltaruokana. Kuumennan usein kaupasta ostamaani Naan-leipää tämän keiton kaveriksi. 

Nämä kolme keittoa kestävät hyvin omiin makutottumuksiin ja kaapin aineksiin soveltamista. Oma suu kertoo parhaiten, kaipaako keitto lisää mausteita, suolaa, hapokkuutta, tulisuutta tai makeutta. Tuoreet yrtit keitossa viimeistelevät maun, me tykkäämme niistä, koska olemme tottuneet makuun.

Ja nyt alkoi tehdä mieli keittoruokaa! Pitääkin miettiä ja koluta kaappeja huomiseen keittoon. Viikonlopun herkuttelujen jälkeen on pakkokin taas kevennellä! 

Tiikerikakku on monissa sukujuhlissa nautittu herkullinen kahvileipä.  

Tämä Omarpiiras ahomansikoilla ja  luonnonmustikoilla maistui uskomattoman herkulliselle. Ohje tulossa blogiin!
Omarpiiraan ainekset ovat jo kaapissani. Saimme maistaa tätä uskomattoman hyvänmakuista kahvileipää viikonloppuna ystäviemme luona. Onneksi muistin, että onhan minullakin juhlan aihetta ja pääsen leipomaan! 😄 Blogini täytti 2 vuotta 22.2.2019 ja postauksia oli kertynyt peräti 555 kpl. Harventuneen postaustahtini syy on helmikuun kiireisessä aikataulussa. Pieni tauko voi toisaalta tehdä välillä ihan hyvää!


Lämpöinen kiitokseni sinulle, ettet silti unohtanut blogiani! 😘 Mukavaa viikon jatkoa sekä lomalaisille että kaikille muillekin! ☀⛄🌅

4 kommenttia:

  1. Onpa ihania ideoita keittoihin. Tuleekin tehtyä keittoja lähes joka päviä, niin helppoja ja monipuolisia. Raaka-aineita voi yhdistellä keskenään, ja tehdä erilaisia versioita. Tuo kookoksinen menee ensin kokeiluun (mun suosikki makuja, varsinkin Thai-ruoassa). Mukavaa viikkoa Leena. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 💗 Kiitokseni Kaura! Tuntuipa mukavalle löytää kommenttisi! Heti tuli intoa kehitellä uusia postausaiheita. 🤗
      Yllätyin hieman huomatessani postanneeni sittenkin jo 30 keittoreseptiä.. 😂
      Onnellista päivää sinulle! 🙋‍♀️

      Poista
  2. Herkullisia keittoja olet keitellyt, nam. Kanasta saa jos vaikka ja mitä ja se taitaa olla tällä hetkellä se ainoa liha mitä meillä syödään. Hulluna ollaan odoteltu peuraa, en tiedä missä päin suomea se parhaillaan seikkailee.
    Mukavaa tiistaita sinulle <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollessani lapsi kanat kuopsuttivat jyviä kotipihallani maalaistalossa. Rakastin syödä paistettuja munia, mutta en halunnut koskea kanan lihaan, vaikka äiti teki siitä herkkuja. No tähän on tultu 😂 nyt se on lempiruokaani! Lämmin kiitos Sari kommentistasi ja ihanaa keväisen lämpöistä viikkoa sinulle! 🌞🙋‍♀️

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.