Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Parhaimmat blinit ikinä herkullisin lisäkkein


Uskallan sanoa näitä parhaiksi blineiksi koskaan, sillä olen lähes bliniexpertti😂. Koskaan en ole saanut samaa makunautintoa kuin eilen tekemistäni, ihan hullunhyviä olivat! 

Kuinka on ollenkaan mahdollista, että blinit kohoavat näin muheviksi ilman hiivaa? 
Valurautapannulla rapsakkaan, muhkean ja herkullisen koostumuksen saanut blini ei jättänyt kylmäksi Miestäkään. Olivat kuulema todellakin parhaimmat hänenkin maistamansa. Mikä siis teki näistä blineistä niin erinomaisia? 

Lämpöisen maidon ja voin lisääminen "herätti" taikinan ja sen todella huomasi!



Tein taikinan tällä kertaa aiemmasta poiketen ilman hiivaa, taikinajuureeni. Oivallus uudentyyppisestä blinien tekotavasta pälkähti päähäni edellisenä iltana miettiessäni seuraavan päivän blinikekkereitä. "Voisikohan taikinan tehdä juureen?" -ajatus ei jättänyt rauhaan, ennen kuin kokeilin. Otin illalla jääkaapissa majailevasta emojuuresta tilkan, ruokin sitä vedellä ja jauhoilla ja toivoin parasta.

Blinitaikina ilman hiivaa vaatii reilusti aikaa, joten lisäkkeet ehtii tehdä hyvissä ajoin valmiiksi. 


Hyvätkin blinit vaativat kunnon lisäkkeet. Tein tälläkin kertaa useampaa erilaista 'kyytipoikaa'. Sienisalaatissa on: n. 3 dl ihan pieneksi pilkottuja sieniä (neste kuullotettu pois), 1 pieni punasipuli silputtuna, ½ tl suolaa, 100 g creme fraichea, 2 rkl majoneesia, 1 dl kermavaahtoa ja mausteena mustapippuria, ½ tl sokeria ja 1 tl viinietikkaa.

2 rkl sokeria, 3 rkl viinietikkaa, 3 rkl öljyä ja ripaus mustapippuria sekä suolaa löytyy punasipulien marinointiliemestä. 

Olin sen verran toiveikas ideani onnistumisesta, että valmistelin päivän mittaan marinoidut sipulirenkaat sekä sienisalaatin ja -muhennoksen. Tein molemmat kantarelleista ja suppilovahveroista, koska niitä löytyy edelleen runsaasti pakasteesta.


Sienimuhennos valmistuu lähes samalla tavalla kuin kantarellikastike. Kastike saa muhia lämpöisellä liedellä kunnes rakenne on muuttunut muhennosmaiseksi.


Smetana ja mäti ovat kuuluneet tavallisesti bliniherkutteluumme, mutta nyt ostin mustaa Cavi' Art -merilevävalmistetta illaksi. Upposi meille ihan loistavasti näin täydellisten blinien lisäkkeinä. Täältä löydät viimetalvisen blinipostaukseni!

Tuore punasipulisilppu ja suolakurkut maistuvat tässä annoksessa.

Juuritaikina blineille  

20 g emojuurta
40 g huoneenlämpöistä vettä
40 g vehnäjauhoja (luomu)
  • Sekoita aineet keskenään ja jätä huoneenlämpöön n. 10-12 tunniksi tai jopa pidemmäksikin aikaa.

Blinitaikina hapanjuureen (tulee n. 25 pikkubliniä tai 10 isompaa) 

100 g juurta (aiemmin ruokittua)
2 dl paksua jogurttia (tai kermaviiliä) 
2 dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
2 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria

Sekoita aineet keskenään ja jätä tekeytymään 2-6 tunniksi. (oman aikataulusi ja juuren virkeyden mukaan) 

Juuri ennen blinien paistoa lisää taikinaan

2 keltuaista
½ dl kuumaa maitoa
2-3 rkl kuumaa voisulaa
(lisää tässä vaiheessa jauhoja, jos taikina tuntuu löysälle)
2 kovaksi vaahdotettua kananmunan valkuaista
  • Valmistele juuri ja sekoita siihen n. 10 h jälkeen jogurtti, maito, jauhot ja sokeri. 
  • Anna taikinan levätä tai tekeytyä oman aikataulusi mukaan. (2-6h)
  • Lisää keltuaiset, kuuma maito, voisula ja tarvittaessa jauhoja. 
  • Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele ne taikinaan. Älä vatkaa enää, sekoita vaan tasaiseksi.
  • Kuumenna paistinpannu hyvin kuumaksi ja paista blinit molemmin puolin rapean ruskeiksi runsaassa (kirkastetussa) voissa. Lisää halutessasi voita vielä blinin pinnalle. 
Löysin netistä myöhemmin muutaman juureen valmistetun blinitaikinan ohjeen. Niissä oli käytetty jauhoja enemmän kuin omassani. Jauhomäärä tuntui pienelle, mutta taikina toimi kaikesta huolimatta loistavasti.
Tottakai blinit ovat harvoin syötävää herkkua runsaan kalorimäärän ja kovan rasvan eli voin johdosta. Kulunut viikonloppu on ollut harvinaisen luminen, joten energiaa kuluu reippaasti lumitöissä (ainakin Miehellä).


Olen valmistanut kirkastettua voita blinejä varten välillä itse, mutta nyt halusin testata Jokipojan Gheetä eli kirkastettua voita. Toimi oikein hyvin ja makukin oli hyvä. Kaikki raaka-aineeni olivat tälläkin kertaa laktoosittomia.


Kaunis on luminen talviluonto tällä hetkellä! Nautitaan nyt siitä ja ajellaan varovaisesti liukkaassa kelissä! Mukavaa viikonlopun jatkoa ja kiitos sinulle vierailusta blogissani! 💖 😘


4 kommenttia:

  1. Hurjan hyvältä näyttävät nämä blinit! 😋 Kyllä noita kehtaa hyvällä syyllä parhaiksi sanoa 👍 Mekin herkuttelimme lauantaina mm. blineillä, kylläkin venäläisessä ravintolassa, eikä kotona. Niitä blinejä syödessäni totesin ne parhaiksi ikinä syömistäni, mutta sinun blinejäsihän en olekaan maistanut 😉😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 💗 Oi kiitos! Epäilin jo, että kommenttiruutuni ei toimi enää! 🤔 Blinit maistuvat siis sinullekin, jotenkin arvasin! 😘 Poromurutäytettä seuraavalla kerralla ajattelin.. Nyt on pakko keventää! 🥒🥑🥝
      Mukavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  2. Blinit ovat niin hyviä <3 Turhan harvoin tulee tehtyä! Täällä Kajaanissa on Teehuone Tsaikka, missä on ihania blinejä. Kainuussa oli keväinen sää eilen, mutta tänään sataa lunta. Hyvää alkavaa viikkoa sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä! Kiitos sinulle kommentista! 😊
      Onnekseni olemme miehen kanssa oppineett nauttimaan niistä muutaman kerran vuodessa. 😋 Ravintolassa olen syönyt blinejä harvoin, alkuruokana silloinkin. Pitääpä muistaa vinkkisi, jos matka joskus (korona-ajan jälkeen) suuntautuu Kajaaniin. 🙋‍♀️Hyvää ja turvallista viikkoa sinulle! 🌺🌿

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.