Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 15. maaliskuuta 2019

Rustiikkinen kylmäsavulohi-fenkoligalette on herkullista syötävää


Pengoin jo eilen jääkaapin viimeisiä aineksia lounasruokaa varten. Tänään keksin loistavan ruokaidean kylmäsavulohesta, fenkolista, sipuleista ja juustonlopuista. Oi että uunista tulvi mahtavan herkullisia tuoksuja jo ennen kuin galette oli paistunut riittävästi. Omaan ja Miehen makuun tämä suolainen galette oli parasta ruokaa aikoihin, tuli vielä aivan kuin puolivahingossa!


Kananmunat ja siitä tehdyt omeletit, kokkelit ja monet muut ruoat ovat olleet pelastus silloin, kun jääkaapista ei valojen lisäksi löydy paljon muuta. Säilytän  tosin kananmunat huoneenlämmössä nykyisin, joten niiden lämpötila on aina sopiva leipomuksiin tai muuhun käyttötarkoitukseen. Olen suunnitellut pitkään tekeväni uppomunia eli Benedictin munia, koska olen kuullut monen niitä kehuvan. Nyt olen testannut herkun, sillä suunnittelin niiden sopivan lohipitoisen galetten päälle. Tein itselleni munan, jossa keltuainen ei ole enää valuvaa, vaan hieman jähmettynyttä. 


Olen muistaakseni tehnyt vain kerran aiemmin galettea. Miksiköhän? Nyt olen nautiskellut jo reilun viikon Annin uunissa -kirjan herkullisista resepteistä ja kuvista. Suunnittelin suolaista leivottavaa jo viime viikonlopulle, mutta aika ei riittänyt. Kantarellipiirakka ja feta-kurpitsagalette vaikuttivat yhtä herkullisille, mutta jääkaapista löytynyt kylmäsavulohi ratkaisi asian galetten eduksi. (Annin ohje löytyy varmaankin googlaamalla ja oma aiempi galetteni täältä)


Galette on siitä hieno leivonnainen tai ruoka, että sen tekemiseen sopivat monet erityyppiset ainekset. On olemassa sekä suolaisia että makeita galetteja. Kasvikset sopivat loistavasti tällaisen avopiiraan täytteeksi. Galetten tekeminen onnistuu hyvin vähemmänkin kokkausta harrastavalta, lopputulos saa olla rouhea ja rustiikkinen. En tiedä oliko vain hyvää tuuria, mutta tämänpäiväinen galette onnistui täydellisesti. Maku oli ihmeen herkullinen lämpöisenä, mutta jäähtyneenä edelleen maukas. Pellille jääneestä puolikkaasta on mukava käydä nappaamassa pala iltanälkään! 😋


Vihreitä salaatteja ilmestyy jääkaappiimme vasta huomisella kauppareissulla. Tälle lautaselle antoivat raejuusto ja etikkapunajuuret riittävästi lisuketta. Oregano-yrtti alkaa vedella viimeisiään yrttikasvattamossani ja korianterista on vain rippeet jäljellä. Edes vesi, lämpö ja valo eivät riitä pitämään niitä virkeinä loputtomiin.


Marinoitujen punasipulien ohje löytyy esim täältä! Tänään etikkana oli tavallista väkiviinaetikkaa ja öljyn lisäsin vasta sipuleiden hieman jäähdyttyä.

Kylmäsavulohi-fenkoligalette (riittää 4-6 ruokailijalle)

Pohjataikina
n. 1 dl vehnäjauhoja
n. 1 dl ruisjauhoja
n. 1 dl kokojyvävehnäjauhoja
100 g voita
½ tl suolaa

150 g leipäjuurta (tai n. 1 dl vettä+reilu 1 dl jauhoja)
½ dl kylmää vettä
1½ dl parmesanraastetta (karkealla terällä raastettua)
½ dl kokonaisia hampunsiemeniä (ei pakollisia, mutta sopivat hyvin tähän)

Olen ilmoittanut jauhojen määrän "noin", koska käytin taikinaan kahteen kertaan nostatettua virkeää hapanleipäjuurtani. Sitä tuskin löytyy jokaisen kotoa ja taikina tehdään yleensä veteen tms nesteeseen. Halusin testata leipäjuurtani tässä, koska sitä oli sopivasti saatavilla. Leivon hapanleipää lähes joka perjantai, niin tänäänkin.

(Annin feta-kurpitsagaletten pohjataikinaan tulee: 3 dl vehnäjauhoja, ½ dl ruisleseitä, 1 tl leivinjauhetta, ripaus merisuolaa, 125 g voita, 1 dl ranskankermaa ja ½ dl kylmää vettä. Kirjaa pääset kurkkaamaan tästä linkistä)
  • Sekoita jauhot keskenään ja lisää niihin suola. Paloittele jääkaappikylmä voi kuutioiksi. Nypi aineet keskenään murumaiseksi seokseksi. (sama hoitui kätevästi yleiskoneen leikkurikulhossa) 
  • Lisää murumaiseen seokseen nopsaan sekoittaen neste, juustoraaste ja siemenet. 
  • Taputtele taikina litteäksi kiekoksi ja kääri esim leivinpaperiin. Anna taikinan levätä jääkaapissa n. ½ tuntia eli sen aikaa, kun teet muut valmistelut.
Täytteen ainekset riippuvat siitä, mitä sinulla sattuu kotona olemaan. Itse pidin tänään erittäin paljon omien aineideni kombosta, oli suolaista ja hapanta, hieman makeaa ja sopivasti rouskuvaa.  Marinoidut punasipulit kokosivat jälleen kerran maut uskomattoman hyvänmakuiseksi kokonaisuudeksi. Uppomuna antoi ruoalle hieman erilasta suutuntumaa, mutta sen voi mainiosti jättää poiskin. Sitruuna raikasti koko annosta sekä kuoriraasteen että lautaselle puristetun mehun avulla.



Laita uuni kuumenemaan 220 ast! Kun galetten leipominen on loppusuoralla, laita pelti kuumenemaan uuniin, jotta pohjasta tulee rapea!

Kastike taikinan pohjalle (olisin käyttänyt smetanaa, mutta sitä ei ollut)
1 dl kermaviiliä
½ dl majoneesia (Hellmann's)
1 tl sinappia
ripaus suolaa
½ tl viinietikkaa

Täytteet
1-2 dl parmesan- tms juustoraastetta
1½ dl kermaviilikastiketta tai 120 g smetanaa
1 sitruunan raastettu kuori (muista pestä huolella ensin)
2-3 rkl hot chili saucea
ripaus pippuria myllystä

1 fenkoli ohuen ohuina siivuina
1 pkt (150-200 g) kylmäsavulohiviipaleita
n. 80 g murusteltua sinihomejuustoa

En voidellut galettea kananmunalla, mutta niinkin voi tehdä. Pinta oli kauniin rustiikkinen ilman voiteluakin!
  • Kaulitse pohjataikina lähes pellin kokoiseksi kiekoksi ruis- tai kokojyväjauhojen avulla. Nosta taikina leivinpaperin päälle (kaulin on hyvä apu).
  •  Lado täytteet taikinakiekon päälle aloittaen juustoraasteesta. Se auttaa pohjaa pysymään rapeana eikä pohja kostu liikaa. Jätä n. 4 cm reunoista vapaaksi. 
  • Lusikoi kastike sekä chilisauce juustoraasteen päälle ja lado seuraavaksi fenkolisiivut galettelle.
  • Kiepauta lohisiivut kaksinkerroin ja asettele tasaisin välein päällimmäiseksi.
  • Murentele halutessasi homejuustoa (tms) lohisiivujen pinnalle.
  • Taittele reunat sisällepäin rennosti ja haluamallasi tavalla. 
  • Ota kuuma pelti varovasti uunista ja vedä leivinpaperin päällä oleva galette pellille leivinpapereineen!
  • Paista galettea 220 ast / n. 35-40 min. Seuraa paistumista ja peitä galette leivinpaperilla, jos pinta tuntuu paistuvan liian nopeasti. Seuraa kuitenkin, että pinnalle kertyvä kosteus pääsee haihtumaan eikä pinta jää kosteaksi.
Suosittelen lukemaan galetten ohjeita netistä tai muualta. Tein tosiaan itse tätä vasta toisen kerran, joten en ole asiantuntija. Hyvällä tsäkällä onnistui kylläkin loistavasti!

5 min aiemmin pinnalla oli vielä kosteutta, mutta haihtui lopussa kokonaan.
Kiittelin tänään itseäni oivalluksesta käyttää hampunsiemeniä taikinaan. Ostin pussin muutama viikko sitten, mutta en ollut keksinyt vielä sille käyttöä. Siemenet rapsahtivat ihanasti jokaisella puraisulla. Yritin ripotella niitä pinnallekin, mutta eivät pysyneet ilman kananmunavoitelua. Ehkä seuraavalla kerralla otan voitelun käyttöön.



Tämä herkuttelu oli kohtuullisen terveellistä, joten suosittelen lämpöisesti sinullekin! Kasvisruokailijoille on kaupoissa nykyään lohen tilalle paljon vaihtoehtoja. Aikaa galetten tekemiseen kuluu reilu tunti, mutta onpa ruoka sitten sen arvoistakin. Suunnittelen jo itse tekeväni seuraaville vieraillemme galettea. Onko sinulla vinkkiä hyvistä täytevaihtoehdoista?

2 kommenttia:

  1. Nam! Tuon täytyy olla hyvää, jopa erittäin hyvää! 👍😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin vakuutta, että ainakin me pidimme! 😋 Sitä joskus vaan onnistuu tekemään erinomaista, vaikka tavallista yrittää! 😂
      Viihdyttävää viikonlopun jatkoa sinne! 🎿🥘🥂

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.