Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Kasviksia ja halloumjuustoa grillistä lautaselle sekä marinoidut punasipulit


Kasvispitoisen aterian suunnittelu ja alkuvalmistelut ovat helppoja ja mukavia hommia. Ruoan valmistus eli grillaaminen onkin jo toinen juttu aloittelevalle "grillimaisterille". Haastetta riittää ja lopputulos on aina erilainen. Toisinaan kaikki elementit onnistuvat loistavasti ja toisinaan taas ei. Tänään grilliin tuli paljon ruokaa, koska piti riittää neljälle.  Se jos mikä toi haasteita. Hyvä puoli, että ainakin jotakin onnistuu, kun tarjottavaa on runsaasti. Kuten kuvasta näkyy, lautasella oleva salaatti sai kokonaisuuden näyttämään freesimmältä ja värikkäämmältä.


Grillikastike kasviksille

½ dl oliiviöljyä
2 rkl tummaa balsamicoa
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl sweet chili kastiketta
½ tl suolaa
1 rkl (kookos)sokeria
1 tl seesamiöljyä
½ sitruunan kuoriraasta
½ sitruunan mehu

Aineet lisätään astiaan ja sekoitetaan, kunnes saadaan tasainen, kiiltävä kastike.


Marinoidut punasipulit ja cashew-pähkinäkastike "kuuluu" olla meidän perheen kasvisaterialla. Marttojen kokkauskurssilta saamani idea toisenlaisesta salaatin kastikkeesta on osoittautunut supersuosituksi. Makuja ja mausteita voi lisäillä oman mieltymyksen mukaan, mutta peruskastikkeen ohje löytyy alla olevan linkin takaa.

Salaatinkastike cashew-pähkinöistä

Marinoitujen punasipulien ohjetta en ole muistaakseni laittanut aiemmin blogiini. Miniäni pyynnöstä sekin tulee nyt tässä. Hampurilaisten lisukkeena tämä on ehdoton ja maistuu lähes kaikkien grilliruokien lisukkeena.
Tämän ei kuulu olla hilloa, jotta sipulit säilyvät rapsakkaina ja silti maukkaina. Harvoin mittaan tarkkoja määriä kastikkeeseen, mutta maistelen ja lisään tarvittaessa puuttuvia ainesosia. Määrä tuntuu pienelle, mutta yleensä riittää.

Tänään keksin käyttää näitä sipuleita kasvispihveihin, koska en halunnut kuullotella sipulia rasvassa.
Aineet n. 3 dl marinoituja punasipuleita

2-3 keskikokoista punasipulia viipaloituna

2 rkl modenalaista balsamietikkaa
½ dl öljyä
2 rkl hunajaa tai (kookos)sokeria
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria myllystä

1. Kiehauta kastikkeen aineet kattilassa.
2. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita sipulit kuumaan liemeen.
3. Kaada seos kannelliseen purkkiin ja anna marinoitua pehmeiksi. 

Parhaimmillaan sipulit ovat seuraavana päivänä, mutta voi syödä heti. Säilyvät hyvin jääkaapissa muutaman päivän.


Grillipihvit ja kebakot syntyivät tänään tomaattimaustetusta nyhtökaurasta. Olin kahden vaiheilla teenkö ne tummasta soijarouheesta, mutta päädyin tähän. Seurasin "Viimeistä murua myöten" blogin kirjoittajan Saaran ohjetta muilta osin. Paprikaa en lisännyt ja puolet pihvitaikinasta sai seurakseen eilen keitettyjä kikherneitä (2dl) ja n. 1 dl ruohosipulia. Saaran ohjeilla ruoka on aina hyvää :))

 grilli-kasviskebakot

Nyhtökaura kannatta silputa ensimmäisenä hienommaksi joko veitsellä tai silppurissa.
Yleiskoneen silppurikulhossa taikina syntyy helposti ja nopeasti alusta loppuun. Perunajauhojen tilalla käytin Maizenaa ja lisäsin varmuuden vuoksi yhden kananmunan. Taikina käytttäytyi hyvin alusta loppuun ja olisi varmaan onnistunut ilman kananmunaakin. Ei murentunut ja paistui sekä maistui ruokailijoille.

Korppujauhoina käytin tänään japanilaistyyppisiä Panko-korppujauhoja.
Harissa-tahna oli omaan makuuni hieman tulista, joten valmistin miedomman makuisia nyhtökaura-kikhernepihvejä. Kebakot alkuperäisellä ohjeella olivat sittenkin kaikkien ruokailijoiden mielestä parempia. Seuraavalla kerralla aion tehdä kasvispihvini tummasta soijarouheesta.

Puutikut ovat turhia kapineita tässä liotettunakin. Ne kärtsähtävät luultavasti joka tapauksessa.

Aurinkokuivatut, pilkotut tomaatit maistuvat näissä pihveissä. Niitä tuli muutama rkl 8 pihviin.


Molemmille pihveille tein alkulämmittelyn foliovuoassa ja nostin sitten grillitasolle saamaan mukavasti väriä pintaan. Ja sitähän tuli sitten liiankin kanssa!!


Muutakin grillattavaa meillä oli tänään; kukkakaalia, munakoisoa, bataattia, aprikoosin puolikkaita ja laktoositonta halloumjuustoa. Yläritilä oli tämän päivän grillauspuuhassa hyvä apu. Kypsät ja pinnalta rapean ruskeat kasvikset saivat odotella siellä ilman pelkoa palamisesta. Bataatit saivat liian kuuman paikan grillistä, joten osasta toinen puoli kärtsähti. Ruoka riitti silti hienosti ja jäi vähän ylikin :))

Halloumjuusto kannattaa lämmittää miedolla lämmöllä ettei pääse palamaan pinnalta. Herkkua!

Aprikoosit kypsyvät mehukkaan makeiksi grillin lämmössä. 

Esikypsensin kukkakaaleja mikrossa n. 3 min täydellä teholla. Grillauksen jälkeen ne voideltiin mausteöljyllä, jossa oli yrttejä, öljyä, sitruunamehua sekä hiukan suolaa. Se sopii kaikkiin vihanneksiin.

Jos haluaa grillata bataatit kuorineen, ne puhdistuvat hyvin karhealla sienellä.


Bataattikiekot olisi kannattanut esikypsyttää mikrossa tai uunissa, koska pehmenivät muita kasviksia hitaammin. Pintaan tuli aasialaista mausteseosta, hieman kanelia, maustekastiketta sekä suolaa.


Munakoisoviipaleiden "itketys" eli suolaaminen kuuluu tapoihini, joten niin tein tänäänkin. Oliiviöljy, valkosipuli ja mausteet tarttuivat hyvin terävällä veitsellä molemmille puolille tehtyihin viiltoihin. Grillattu munakoiso halloumjuuston ja punasipuleiden kanssa oli tänään omaan makuuni parasta mahdollista kasvisruokaa.
Salaatti maistuu meidän perheelle siitä huolimatta, että kyseessä on muutenkin kokonaan kasvisateria.

Mozzarella on ihanaa salaatin kanssa. Harmi, ettei ole laktoositonta.

Kypsinä poimitut kotimaiset tomaatit ovat tämän salaatin herkku. Onneksi niitä löytyi meidän kaupasta.
Onneksi minulla oli tekemistä sillä aikaa, kun muut kiersivät golfkenttää. Aika paljon tähän postaukseen sai aikaa kulumaankin. Reseptejä ei tänään paljon tullut, mutta toivon jonkun saavan jotakin vinkkiä ja rohkeuttakin grillata kasviksia. Onneksi meidän nuoret ovat opastaneet meitä "vanhuksia" kasvisruoan salaisuuksiin. Ennen se oli (etenkin talon Miehelle) välttämätön paha, mutta tänään toivottu herkku. Kasvisruoka on terveellistä ja oikein valmistettuna poikkeuksetta erittäin maukasta.


Tarkoitus oli lähteä tänään ensimmäisen kerran polvileikkauksen jälkeen toisten mukaan golfkierroksen puolikkaalle. Eipä edes golfauto olisi auttanut, kun jalka ei ole vielä kunnolla parantunut. Haikeaa, mutta kiva oli käydä "kotiväylällä" katsomassa nuorenparin ja talon Miehen peliä. Sää oli tänään loistava ja luonto kauneimmillaan. Kesä tuntuu vihdoinkin tulleen; ainakin muutamaksi päväksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.