Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 15. heinäkuuta 2017

Grillissä tirisee kalkkunaa ja kasviksia

Tomaattia, kesäkurpitsaa, persikkaa, kalkkunaa ja bataattiranskiksia terassilounaalla. Kyllä kelpaa!
Lopultakin olemme molemmat talon Miehen kanssa täydellisen tyytyväisiä grillin lämmössä kypsyneeseen lounaaseemme. Tällä kertaa kaikki onnistui, kun mitään ihmeellistä ei yritetty. Näinhän se usein menee, tavallista yrität ja tuleekin täydellistä.

Ensimmäinen kävely tänä kesänä Hämeenlinnan keskustassa ilhdutti tavattomasti. Upeita kukkaistutuksia kaikkialla.
Onneksi muistin laittaa kalkkunafileet marinoitumaan hyvissä ajoin, jotta ehtivät mureutua ja maustua sopivasti. Ostan lähes poikkeuksetta sekä broilerin että kalkkunan lihan marinoimattomana, koska haluan saada kotitekoisen maun lihaan.


Marinointiliemi kalkkunan fileille (6 kpl)

½ dl öljyä
1½ rkl tummaa balsamietikkaa (Modenalainen)
1 tl suolaa
2 rkl makeaa chilikastiketta
mustapippuria myllystä
1 tl sitruunaruohotahnaa
2 silputtua tai raastettua valkosipulin kynttä

Sekoita aineet marinointiastiassa ja lisää fileet. Sekoittele ja kääntele lientä joka puolelle kaikille fileille.

Hämeenlinnassa on korkealla roikkuvia kukkaistutuksia joka puolella. Ne ovat upea näky sinistä taivasta vasten.
Ateriamme valmistui kokonaan grillissä lukuun ottamatta bataattiranskiksia. Ne menivät ensimmäiseksi uuniin, sillä kypsyminen vei noin 20 min / 200 ast.
  
Omatekoinen yrtti-öljykastike maustaa kesäkurpitsaviipaleet parhaiten. Sopii myös kypsille kasviksille. 
Grillitomaatit ottivat eniten aikaa kypsyä mehukkaiksi, joten onneksi laitoimme ne ensimmäisenä grillin lämpöön. Talon mies laittoi parilan ja kahden ritilän alle liekin.

Olen mainostanut jo aiemminkin grillitomaatteja. Ne maistuvat edelleen todella herkullisille.
Persikanpuolikkaat ja yrttiöljyllä sivellyt kesäkurpitsat saivat nopsaan värin pintaansa ja saivat siirtyä kypsymään valmiiksi yläritilälle. Siellä ne eivät palaneet.


Kalkkunafileet saivat värin ja tummat raidat muutamassa minuutissa kuumalla parilalla. Niiden paikkoja piti siirtää pariin otteeseen, jotta kaikki kypsyivät samaan aikaan. Kalkkunafileitäkään ei auta pitää lämmössä liian pitkään, etteivät kuivu. Paras konsti on leikata yhteen fileeseen viilto ja tarkistaa lihan kypsyys. Liharuoka säilyy mehukkaampana, kun saa vetäytyä folioon käärittynä noin 10 min.


Syömme harvakseltaan muuta lihaa kuin broileria, mutta grillissä kalkkunasta tulee mielestämme hyvänmakuista ja mehukasta. Liha ei saa olla liian ohueksi leikattua, ettei pääse kuivumaan grillin kuumassa lämmössä.


Santa Marialta on tullut juuri meidän molempien makumieltymyksiin sopiva BBQ kastike, jossa on upea, ei liian voimakas savun maku. Nuoretkin tykkäävät tästä!

Nautitaan näistä kaikkien kaupunkilaisten iloksi laitetuista kukkasista vielä, kun on lämpöistä.
Olipa kiva kirjoittaa onnistuneesta grillauksesta, kun olen joutunut muutaman kerran harmittelemaan epäonnistumisia. Mutta sehän juuri tekee ruoan laittamisesta mielenkiintoista ja haastavaa, ettei lopputulos ole aina samanlainen. Usein kaikki sujuu loistavasti, mutta hienosäätöä ainakin itse joudun hiomaan vielä jatkossakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.