Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Kuohkea ja maukas juustomunakas


Tänään on niitä päiviä, jolloin tavanomainen lounas ei onnistu aikatauluihimme. Usein muulloinkin huutavaan nälkään ja energiantarpeeseen on näppärä konsti. Munakas monella eri tavalla valmistettuna maistuu aina ja pitää näläntunteen jopa useampia tunteja pois. Tulin nälissäni vesijumpasta. Tiesin talon Miehen saapuvan tuota pikaa vielä nälkäisempänä golfkentältä kiiruhtaakseen lähes saman tien parturiin. Kameran esilleotto ruokaa laittaessa on nykyisin niin rutiinia, että ennen kuin ehdin ajatella tarkemmin, aloin näpsiä kuvia munakkaan teosta. 

Kivennäisvesi tai vichy tekee munakkaan rakenteesta kuohkean.
Muistelen aikoja menneiltä vuosikymmeniltä, jolloin tuo niin arkinen ruoka on pelastanut perheemme ärtyisäksi kääntyvältä mielialalta. Kyllähän se yhden postauksen ansaitsee! Saattaahan olla, että joku jopa kaipaa ohjetta aina onnistuvasta munakkaasta. No tässä se tulee!


Kananmunien maussa on tosiaan eroja, olkoonkin se sitten vain korvien välissä. Ostan poikkeuksetta vapaan kanan/luomu munia. Talon Mies saattaa tuoda muunlaisiakin.

Aineet 2 hengen munakkaaseen 

1 rkl voita (öljyä ellei ole voita)
4-5 kananmunaa (koosta riippuen)
4-5 rkl kermaa tai vichyä (eli yhtä monta rkl kuin munia)
n. ½tl suolaa

pari dl juustoraastetta (meillä oli Punaleima Emmentalia)

Munakkaaseen on mahdollista upottaa monia eri lisukkeita. Joskus lisään silputtua babypinaattia, pilkottua paprikaa, ruohosipulia tms. Aiemmin tein kinkku- tai makkaramunakkaita, mutta nykyisin harvoin tai en oikeastaan koskaan. Yrtit ja mausteet sopivat myös ruokaisaan munakkaaseen, mutta maku on paras meidän molempien mielestä ihan tässä perusjuustomunakkaassa. Lisukkeet voi lisätä halutessaan lautaselle munakkaan viereen. Rapeaa pekonia ja kuohkeaa munakasta pitää olla pari kertaa vuodessa talon Miehelle aamiaisella; syntymäpäivänä ja isänpäivänä.


Ohjeet

1. Riko kananmunat astiaan ja vatkaa haarukalla rakenne rikki.
2. Lisää suola ja neste, sekoita tasaiseksi.

3. Kuumenna paistinpannua liedellä ja lisää voita (tai öljyä).
4. Kaada munamassa pannulle ja alenna lämpöä aika pienelle.
5. Kun massa alkaa reunoilta hyytyä, siirrä sitä lastalla kohti keskustaa.
6. Toista sama muutamia kertoja.
7. Lisää haluamasi täytteet pinnalle ja taita munakas lastojen avulla kaksinkerroin.
8. Käännä lieden lämpö nollalle ja anna munakkaan hyytyä rauhassa pari min.


Voit kääntää munakkaan vielä kertaalleen ympäri, jos hyytymätön munamassa ei miellytä. Itse teen näin lähes aina, koska tykkään enemmän ruskeasta pinnasta.


Ja taas on päivä pelastettu ja voi rauhassa odotella iltaruokaa. Lohta uudella tavalla on suunnitteilla, mutta siitä kerron myöhemmin, jos on jotain kerrottavaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini. Otathan minuun rohkeasti yhteyttä!