Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Uuninaurista iltapalaksi


Kotimaiset juurekset ja kasvikset ovat juuri tähän aikaan herkullisia ja raikkaita. Olemme molemmat talon Miehen kanssa tottuneet lapsesta saakka naurisherkkuihin. Ensimmäiset nauriit maistuvat sellaisenaan välipalana ja raasteena salaateissa. Anoppini teki joka syksy herkullista naurispuuroa, jota syötiin reilun voisilmän kanssa. Itse en ole hauduttanut nauriita uunissa ennen tätä iltaa. Maku oli jännän maukas ja sopi hyvin kasvispitoiselle lautaselle. Näpsin kuvia varmuuden vuoksi aikomuksena vinkata muillekin, jos maku miellyttää meitä. Tykkäsimme molemmat.


Kaskinauriit olivat itselleni lapsena suurta, mutta harvinaista herkkua. Siskoni muisti, että niitä haudutettiin isosta tuvan leivinuunista vedettyjen hehkuvien hiilien seassa. Itselläni ei ole tästä selkeää muistikuvaa, mutta mukavat muistot herkun syömisestä ovat säilyneet. Nykynuorista monet ovat vieraantuneet nauriin mausta.


Ohjeet tänään tekemiini uuninauriisiin

Pesin nauriit (5 kpl) huolella ja leikkelin naatit sekä pienen juuren pois. Seuraavaksi pistelin niihin reikiä, maustoin  ja laitoin uunivuokaan folionyyttiin.


Jokaisen nauriin pinnalle ripottelin merisuolaa myllystä, valutin hunajaa ja n. teelusikallisen voita. Päällimmäiseksi ripottelin tuoreita yrttejä. (oregano, thaibasilika ja thaiminttu sopivat kuumennettaviin ruokiin) 

Naurisnyytti kypsyi aluksi reilun tunnin 160 asteen lämmössä. 


Paloittelin nauriit ja maistelin samalla pehmenneen nauriin makua. Ihan hyvää! Jotakin rapsakkuutta halusin vielä kasvispitoiselle iltapalalautaselle. Niinpä päätin jatkaa kypsennystä saviruukussa makeansuolaisen maun varmistamiseksi.
Valutin naurislohkoille hieman tummaa siirappia ja ripottelin seosta, jossa oli saman verran parmesan-raastetta ja korppujauhoja. (Panko-korppujauhoja)


Nostin uunin lämpötilan 200 ast ja annoin paistua n. 15 min. 


Salaattilautasella oli Coleslawia, tomaattia, avocadoa ja vesimelonia. Ihan sulassa sovussa niiden makumaailmaan toi lämpöisen ja ruokaisan lisän naurishaudikkaat. Yrttiöljy riitti kastikkeeksi tähän kasviksilla lastattuun iltapalalautaseen.


Kesä on herkullista, kaunista ja virkistävää vuodenaikaa. Kyllä kelpaa :))

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.