Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Härkis-kasvisgalettea ja mietiskelyä

Lämpöinen galettepala sisältää hyviä kasviksia, härkistä ja herkullisia juustoja. Voit nauttia sellaisenaan tai salaatin kanssa.


Kaikille tulee päiviä, jolloin ei jaksa. Tai ainakin oletan näin toisten kohdalla ja omallani tiedän. Ja olen sentään kuvitellut olevani hyvinkin myönteinen, iloinen ja elämään jatkuvalla elämännälällä suhtautuva ihminen. Kuukausia kestänyt puutteellinen liikuntakyky ja kipu syö paljon elämäniloa. Jatkuuko tämä matka loputtomiin samanlaisena ja mistä voisi ostaa malttia. Puoli vuotta ja yksi päivä leikkauksesta. Kuinka kauan vielä ennen kuin polvi pelittää kunnolla?

Nyt pitäisi nauttia matkasta loskaisesta tiestä huolimatta. Määränpää palkitsee!
Onneksi on talon Mies eli mieheni Jukka ja onneksi on ihanat läheiset ihmiset ja ystävät. Pikkusiskoni jaksaa kerta toisensa jälkeen kannustaa katsomaan eteenpäin. ❤ Näin kävi taas tänään. Kerroin etten edes kuvittele jaksavani tänään tehdä ruokaa puhumattakaan kirjoittaa tänne blogiin. Uuden reseptin kehittely ei käynyt ennen puhelua mielessänikään. Katsoimme molemmat tahollamme (toisella silmällä) samaa ohjelmaa. Mitäpäs muuta kuin MasterChef Australiaa, joka on molempien lempparikatsottavaa TV:stä. 


Suunnittelimme upeaa tilaisuuttani valmistaa ruokaa tuoreista ihanista isoista katkaravuista ja muista meren elävistä. Täällähän niitä tulee ostettua harvakseltaan korkean hinnan ja tuoretuotteiden puuttumisen vuoksi. Piristyin vähän;) Espanjassa ehtii neljässä viikossa kokata monta kertaa.


Onneksi piristyin! Selailin aamulla tapani mukaan blogeja, luin jopa kommentteja ja mietin kuinka ihanaa olisi saada niitä. Monet tutut ovat kertoneet valmistaneensa ruokaa ohjeillani. He ovat kiitelleet superihanista resepteistä ja ilahduttaahan se. Luin aamulla 'Saaran lautasella' -blogia ja jälleen kerran innostuin galettesta. Nyt tai ei koskaan! päätin. Mutta mitä ihmettä laittaisin siihen? Jääkaapin tyhjennys ja pakastimen järjestely on ollut viime päivien projektini. 


Juustoja löytyi moneen lähtöön; mozzarellaa, vuohenjuustoa, ricottaa parikin pakettia ja lisäksi fetaa sekä valmiiksi (eilen) raastettua parmesania. Että juu juu juustoissa löytyy 👌 ja ne pitäisi saada käytettyä ennen marraskuuta. Pinaattia ja itse tehtyä nokkosseosta on useita annospakkauksia, joten siitä lähdin liikkeelle. Lisäksi tietenkin kasviksia, mutta juureksia vai hedelmiä? Entä jos laittaisi molempia?

Oma K-Supermarkettimme myy Kiipulan lähivihanneksia.
Taikina yhteen isokokoiseen galetteen

3 dl isoja kaurahiutaleita
2 dl hiivaleipäjauhoja
1½ dl karkeita ruisjauhoja
1½ tl suolaa
80-100 g voita (tai öljyä) 
1 pussi pakastepinaattia
  • Nypi kuivien aineiden sekaan voi.
  • Sekoittele mukaan pinaatti ja vaivaa hetkinen tasaiseksi.
  • Siirrä taikina jääkaappiin tekeytymään. (½ tuntia riittää)
  • Käsittele sillä välin kasvikset ja tee muut valmistelut.
Kasvikset edessä, härkis-fetajuustoseos takana. Hedelmät antoivat makeutta,
Kasvikset Galetteen (Käytä juuri niitä, mistä tykkäät ja mitä omista kaapeistasi löytyy. Meillä oli tänään nämä)

2 porkkanaa
purjosipuli
3 salottisipulia
1 punasipuli
valkosipulia oman maun mukaan 
1 suippopaprika
2 chiliä (keskitulista)
1 omena
1 iso ja kypsä persimon (tunnetaan myös sharon tai kaki-nimisenä)
suolaa n. 2 tl ja mausteita n. 2 rkl (kuivattua korianteria, timjamia, Jerk-maustetta, intialaista mausteseosta tms)
2 dl parmesan (tai Grano Padano) raastetta kaulitun pohjan päälle
  • Käsittele ja pilko kaikki kasvikset haluamasi kokoisiksi ja muotoisiksi paloiksi.

1 pkt härkistä (Nudea tai maustettua eikä ole ollenkaan pakollista.)
1 purkki fetajuustoa 
1 pussi pakastepinaattia (tai pilkottua tuoretta)
  • Murentele feta rouheiksi paloiksi ja yhdistä pinaatti sekä härkis sekaan.

Kasvisten sekaan tai päälle

1 pkt (125 g)  Mozzarella di Bufala juustoa 
1 pkt vuohenjuustoa ( 200 g)
pinjansimeniä
hunajaa
  • Paahda halutessasi pilkottuja kasviksia kuumassa uunissa 10 min. Liika kosteus haihtuu eikä pohjan rakenne vety. Meillä toimi tosi hyvin näin.
Kosteutta haihtunut ja pientä paahteisuutta tullut kasviksiin uunissa. Hyvälle näyttää!

Pohjan rapeuden varmistamiseksi ripottelin pinnalle parmesan-raastetta. Toimii!
Olen ymmärtänyt galetten tarkoittavan ruokaa, jota ei tarvitse suunnitella etukäteen. Etsitään kodista löytyviä raaka-aineita, tehdään rouhea taikina ja lätkäistään kaikki uunipellille paistumaan. Sitten otetaan rennosti ja odotellaan ruoan valmistumista.

Reunat käännetään rennolla otteella ja paperin avulla kasvisten päälle seuraavaksi.
Taikinan kaulitseminen riittävän isoksi ja kohtuullisen ohueksi oli mielestäni tämän ruoan vaativin osuus. Tein sen kahden leivinpaperin ja kaulimen avulla. Aika passeli tuli, kun jaksoin riittävän kauan kaulia. Karkeaa ruisjauhoa käytin n. ½ dl.


Rakastan vuohenjuustoa ja oi että sopi hyvin tähän paistokseen. Onneksi myös talon Mies tykkää siitä. On meillä sama maku, vaikkakin hän toivoo joskus liharuokia. Perjantaina tein naudan ulkofilepihvejä pippuri-suppiskastikkeella ja lisukkeena bataattiranskiksia. Meillä on ollut pikkujouluviikonloppu kaikilla mausteilla. 💏


Paistoin galettea kuumassa (220 ast) uunissa keskitasolla ja leivinpaperilla peitettynä 20 min. Leikkelin vuohenjuustoviipaleita pinnalle, valutin hieman hunajaa päälle ja jatkoin paistamista ilman leivinpaperia 200 ast ylätasolla noin 15 min.  


Galetten makujen kannattaa antaa tasaantua hetkisen ennen syömistä. Tämä on niin kuumaa, ettei hetkessä jäähdy liikaa.

Nyt tuli aika "tummaa ruokaa" minullekin. Vai olikohan hieman huono valaistus sittenkin ;))
"Ai täytettyä rieskaa?" kyseli talon Mies nähtyään uunista nostetun ruoan. Aika hyvä arvaus, mutta ei ihan sitä. Tykättiin tosin molemmat oikeinkin paljon ja nautiskeltiin ihan ajan kanssa hitaasti tätä herkkua, Ja taas kerran;  Hyvä ruoka, parempi mieli 💞
Erityiskiitokset pikkusiskolleni tulee näiden tunnelmallisten kuvien kautta.


Jouluisista tunnelmista saatiin nauttia vielä tänäänkin, vaikka eilen satoi vettä koko päivän. Minkähänlaisia ilmoja ja kelejä on marraskuussa? Jää nähtäväksi 💫

Hyvää vointia ja iloista, valoisaa mielialaa sinulle blogiani klikannut ihana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.