Pihlajanmarjat ja marja-aroniat ovat kauniita katsella, mutta maku ei ole kummassakaan kummoinen sellaisenaan. Miten niistä voi saada kaikkien kehumia herkullisia hilloja? Tänään koitti päivä, jolloin minäkin päätin edes yrittää.
Aloitin hilloamisen pihlajanmarjahillosta. Ystäväni opastamana hilloon kannatti laittaa vain pieni osa noita happamia marjoja. Lisäksi siihen tuli omenaa ja porkkanaa. Kyllähän noilla aineilla jo hilloa syntyy, kun laittaa sokeria 'pohjalle'.
Hillot maistuvat ihanille heti tuoreeltaan keksien ja lempijuustojen kanssa. |
Pari tuntia vierähti ennen kuin kaikki hillot olivat purkeissa. Aika aloittelijaksi tunsin itseni, vaikka parikymmentä vuotta sitten hilloaminen oli jokasyksyistä puuhaa. Nyt pakastaminen on tuntunut järkevimmälle tavalle säilöä terveelliset puutarhan tuotteet. Kyllähän hillot maistuvat pannarin ja lettujen kanssa, mutta sokerin kanssa pitää tässä iässä olla varovainen. Onneksi ei ole tarkoitus herkutella joka päivä.
Aineet pihlajanmarjahilloon (valmista hilloa n. litra)
2 dl vettä (minulla glögijuomaa)
100-200 g pihlajanmarjoja
300 g porkkanaa (4-7 kpl koosta riippuen)
600 g omenaa (4-8 kpl koosta riippuen)
1 dl hillo- marmeladisokeria (Dan Sukker)
2 dl hedelmäsokeria
- Pese ja perkaa marjat, poista tummuneet.
- Paloittele porkkanat ja omenat.(poista siemenet)
- Kuumenna vesi ja lisää siihen porkkanapalat. Anna kiehua n. 5 min.
- Lisää omenat ja kiehuta muutama minuutti.
- Lisää marjat ja kiehuta muutama minuuttti.
- Soseuta sauvasekoittimella.
- Lisää sokerit ja keitä hiljaa poreillen n. 10 min. (kannen alla räiskeiden vuoksi)
- Tölkitä kiehuvalla vedellä huuhdeltuihin purkkeihin ja säilytä hillo kylmässä.
Aineet marja-aronia- porkkana-appelsiini-omenahilloon
2 dl vettä (tms nestettä, minulla kookosvettä)
150 g porkkanaa (1 iso tai 2 pienempää)
150 g omenaa (1-3 kpl)
300 g appelsiinia (2 kpl)
300 g (n. 8 dl) marja-aronia marjoja
1-2 dl sokeria (tai hedelmäsokeria oman maun mukaan)
2 dl hillo-marmeladisokeria
½ dl vettä + 1 rkl sitruunahappoa
- Puhdista ja käsittele raaka-aineet.
- Kiehauta neste ja lisää paloitellut porkkanat.
- Lisää omenapalat, kun edelliset kiehuneet muutaman minuutin.
- Hetken päästä lisää kuoritut, paloitellut appelsiinit. Kiehuta muutama min.
- Sekoita sitruunahappo kuumaan veteen, kaada kattilaan ja kiehuta vielä 10-15 min. (räiskyy helposti, joten suosittelen kantta)
- Soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi.
- Puhdista purkit kiehuvalla vedellä, kuivata ja purkita kiehuvan kuuma hillo.
- Säilytä hillo jääkaapissa ja käytä aika pian kannen avaamisen jälkeen.
Marja-aroniahillo voisi sopia broileriruokien kylkeen. |
Hilloja voi tehdä lähes kaikista mahdollisista marjoista ja kasviksista monin erilaisin yhdistelmin. Sokerin määrän voi jokainen itse päättää. Molemmat hillot näyttivät liian vetisille vielä hetki ennen sauvasekoittimella soseuttamista. Kiinteämpää hilloa saa keittämällä seosta pidempaaän. Huomaa kuitenkin, että hillo kiinteytyy lisää jäähtyessään.
Paneroitu Camembert-juusto kypsän mangon ja hillojen sekä keksien kera on molempien herkkua. |
Illalla herkuteltiin talon Miehen kanssa pitkästä aikaa juustoilla, kekseillä, hilloilla ja kuoharilla. Juhlaa arjen keskellä näyttää olevan eläkeläisten arkea. Ja onhan nyt syyslomaviikko 💞
Aamulla ihmeteltiin punaisena hehkuvaa aurinkoa. (Saharan hiekka ja Portugalin metsäpalot syynä) |
Aulangon golflyönnin aloitus väylällä 6 lähtee keltaisilla (miehet) tuolta ylhäältä. |
Vanajavesi ja syksyn väreissä kylpevä Aulangon ympäristö. |
Viikko kulunut jalkaani pistetystä kortisonipiikistä ja olo on kuin eri naisella. On se ihmeainetta oikeaan paikkaan tuikattuna. Olen kiitollinen taitavalle ortopedille. Tämänpäiväinen golfkierros auton kanssa sujui jo aika mukavasti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.