Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Paellaa kasviksilla ja katkaravuilla


Kasvikset ovat loistavaa ruokaa monella eri tavalla valmistaen.  Meidän ajatukset alkavat pikku hiljaa siirtyä marraskuun ruoka-asioihin. Syömme ja kokkaamme silloin ruokaa espanjalaiseen tyyliin. Onneksi pidämme molemmat kasviksista, kalasta ja äyriäisistä. Kananmunat, broileri ja hedelmät tuovat hyvää vaihtelua ruokavalioon. Tätä kasvis-katkarapupaellaa söimme maanantaina.

Jättisipulit näyttivät niin upeille kaupan vihanneshyllyllä, että halusin kuvata niitä blogiini.
Viime viikolla oli S-marketiimme tullut upeita jättisipuleita. Tiedän kokemuksesta niiden olevan hyvän makuisia ja riittoisia. Öljyssä kuullottaen sipuli makeutuu herkulliseksi ja sitä voisi syödä sellaisenaan. Paellantyyppiseen ruokaan ostamani sipuli pääsi tällä kertaa meillä. 


Hokkaidokurpitsa oli odotellut ulkoterassilla jo pari viikkoa pääsyä koristeeksi tai ruokaan. Alunperin oli tarkoitus askarrella siitä Halloween-lyhty lastenlasten kanssa, mutta eihän aika kaikkeen riitä. Hyvässä kunnossa kurpitsa oli edelleen, joten vähän teki mieli leikitellä sillä ennen uuniin laittoa. Uunissa paahtaen tulee kurpitsaan mielestäni paras maku. Siemenet ja niitä ympäröivät 'rihmat' irrotetaan aluksi. 


Yhdestä hokkaidokurpitsasta tuli syötävää hedelmälihaa lähes kilo. Tällä kertaa kuorin ja paloittelin tämän kauniin kurpitsan ennen uuniin laittoa.
  
Kurpitsaa riitti sekä paellaan että soseeksi. Siitä tulee myöhemmin hyvää kasvissosekeittoa.
Kurpitsakirjassani on samantyyppinen ohje kesäkurpitsa-kasvispaellaan. Siitä ajatus omaan ruokaani itse asiassa lähtikin liikkeelle. Isot katkaravut sopivat loistavasti omaan versiooni ja tykkäämme niistä muutenkin todella paljon. Espanjassa tulee syötyä katkarapuja runsaasti, joten hyvä aloittaa harjoittelu jo vähän etukäteen. 

Aineet ja ohjeet paellaan n. 4 hengelle (Ota katkaravut sulamaan hyvissä ajoin.)

2 dl risottoriisiä
1 rkl voita/öljyä
n. ½ l kasvislientä
  • Valmista risottoriisi pakkauksen ohjeen mukaan, älä keitä liian kypsäksi!

kantarelleja (minulla 2 dl pakastettuja)

1 jättisipuli (tai muita sipuleita)
n. 300 g kypsää kurpitsaa
2-3 porkkanaa
muutama maa-artisokka
n. 200 g bataattia
2 mietoa chiliä
1-2 suippopaprikaa tms
2 isoa yksikyntistä valkosipulia (tai n. puolikas valkosipulia)
1 rkl soijakastiketta ja / Teriyakimarinadia
2 tl suolaa
1 rkl kurkumaa
1 rkl savupaprikaa
mustapippuria
(sitruunaa ja muita mausteita oman maun mukaan)
  • Käsittele ts kuori ja pilko juurekset ja kypsennä ne uunissa 200 ast/20 min.
  • Bataatti kypsyy nopeasti, joten lisää se hieman myöhemmin.


Riisit kypsyvät taaempana ja sienet sekä upea sipuli kuullottuu kasarissa.
  • Haihduta aluksi sienistä neste pois kuumalla pannulla, lisää rasvaa ja sipulit. Kuullottele muutamia minuutteja ja lisää sitten pilkotut chilit ja  paprika.
  • Hetken kypsyttelyn jälkeen lisää seokseen uunissa paahtuneet kasvikset.


  • Mausta seosta, kun kasvikset tuntuvat aika kypsille. Omat mausteeni lisääntyivät hieman alkuperäisestä suunnitelmasta. Halusin tähän ruokaan kunnon tuntumaa sillä tiedän talon Miehen nauttivan reippaasti maustetusta kasvisruoasta. 
Näillä mausteilla syvensin tällä kertaa jo ennestään hyviä kasvisten makuja.

  • Voit lisätä riisit suoraan kasvisten joukkoon tai (kuten minä) tarjota ne erikseen samalle lautaselle.
  • Lisää täysin sulaneet katkaravut vasta valmiiseen ruokaan ja kääntele niitä sen aikaa, että ehtivät lämmetä. Liika kuumennus sitkistää katkaravut, joten pelkkä lämmitys riittää.
Tuoreista yrteistä parhaiten sopisivat korianteri ja persilja tähän. Meillä oli sitruunamelissaa ja rucolaa.
Seuraavalla kerralla ajattelin laittaa sienet risoton joukkoon. Nyt niiden herkullinen maku 'hukkui' hyvin maustettujen kasvisten kätköihin. Herkkusienet sopivat mielestäni myös mainiosti tähän ruokaan. Ja tosiaan katkaravut voi jättää kokonaan pois, elleivät ne maistu itselle tai perheelle.

Siivotessani tänään laatikoita löysin ystäväni vuosi sitten lähettämän "kiitoskuvan" hänen synttäreiltään. Tämän kuvan myötä kaikille blogini lukijoille lämpöiset kiitokseni ja terveiseni. 💖 👋

1 kommentti:

  1. Thanks a lot :)) I was really happy about your comment. I appreciate it very much!!

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.