Ruokaohjeita

Sivut

torstai 19. lokakuuta 2017

Hyvät, mutta terveelliset bagelit


Koskaan ei voi herätessään tietää tarkalleen, mitä uusi päivä tuo tullessaan. Ehkä monet ruokabloggaajat suunnittelevat hyvissä ajoin, mitä aikovat seuraavaksi postata. Olen hyvin aloitteleva amatööribloggaaja, joten saan toimia itselleni sopivalla tavalla. Onhan se tietty kurjaa, kun kaikkia tarvittavia raaka-aineita päivän 'heräteleipomuksiin' ei löydykään kotoa. Silloin pitää soveltaa tai tarvittaessa vaihtaa suunnitelmia. Viimeisenä vaihtoehtona jättää kokkaukset tai leipomukset kokonaan uudelle päivälle. 


Tänä aamuna lueskelin heti herättyäni kivoja blogeja. Eräässä lempiblogissani vilahti sana 'täysjyväbagelit'. Hei, voihan bagelit tosiaankin leipoa terveellisesti! Koskaan aiemmin ei ole tullut niin voimakas tarve saada itsetehtyjä, tuoreita ja rapeansitkeitä bageleita. Otan mielelläni välipalaksi matkoilla herkullisin lisukkein täytetyn bagelin, mutta omakohtainen kokemus niiden leipomisesta puuttuu. Onnistuisivatkohan ne?


Ei voi tietää, jos ei uskalla kokeilla :)) Tavalliset vehnäjauhot ovat loppuneet kaapista, koska olemme lähdössä koko marraskuuksi pois kotoa. Yritän sitä ennen käyttää jauhopussien pohjia pois ja ostaa joululeivontaan tuoreita jauhoja. Mutta onhan kaapissa monia muita jauhoja, joten kyllä niistä jotain syntyy. Kaiken lisäksi tiesin jääkaapista löytyvän (harvinaista) tuoretta hiivaa. Kuivahiiva toimii lähes yhtä hyvin, mutta nämä ensikertalaisen bagelit halusin nostattaa tuorehiivalla.


Aika tavanomaisesta poikkeava aamu muutenkin. Hyvin nukuttu yö takana, talon Mies labrakokeisiin, minä koko päivän kotona ilman mitään pakollista tehtävää. Hyvä päivä käyttää johonkin hauskaan tekemiseen. Ja loppujen lopuksi bagelit olivat valmiita, keittiö siivottu ja ulkokaffet nautittu ennen puoltapäivää. Eli vääräksi osoittautui sekin luulo, että bageleiden tekemiseen pitää varata koko päivä. 

Minuutin kiehutus molemmin puolin reilusti kiehuvassa vedessä on riittävä aika.
Aineet 16 isohkoon bageliin

6 dl kädenlämpöistä vettä
1½ rkl hunajaa / sokeria
1 pkt (50g) hiivaa
2 tl suolaa
n. ½ dl rypsiöljyä (ei pakollinen)
13-15 dl jauhoja (1 dl härkäpapujauhoja, 2 dl spelttijauhoja, 2½ dl grahamjauhoja ja noin 8-9 dl hiivaleipäjauhoja minulla. Harmi etten älynnyt laittaa ylös tarkkaa jauhojen määrää;)

Keittämiseen n. 4 l kiehuvaa, hieman suolattua vettä
Voiteluun 
kananmunaa (ja valkosipulirouhetta minulla)
kuorimattomia seesaminsiemeniä

Tein taikinan kokonaan yleiskoneessa ja kohotin mikrossa. Se oli lämmin talon Miehen  aamupuurokokkausten jäljiltä ja taikina kohosi ennätysajassa. (20 min)

Tässä näkyy hyvin kohonneen bagelitaikinan koostumus. Tästä oli helppo leipoa herkkubageleita.
  • Tee taikina sämpylätaikinan tapaan; lämmitä neste, lisää hunaja ja hiiva.
  • Lisää jauhoja pikkuhiljaa aluksi voimakkaasti vatkaten. Viimeiset jauhot kannattaa lisätä erissä, kunnes saat aika napakan taikinan. 
  • Alusta taikinaa käsin tai koneella vähintään 10 min tai kauemminkin.
  • Kohota taikinaa liinan alla (tai mikrossa/uunissa) vedottomassa paikassa.
  • Leivo pyöreitä "pullia" haluamiesi bageleiden koosta riippuen 16-20.
  • Anna bagelipullien kohota liinan alla vähintään 15 min.
  • Tee sormin venyttämällä tai esim terästyllan avulla reikä keskelle.
  • Keitä bageleita kiehuvassa vedessä molemmin puolin 1 min.
  • Nosta keitetyt bagelit reikäkauhalla leivinpaperoidulle pellille.
  • Voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle (seesamin)siemeniä.
  • Paista bageleita 220 ast / n. 10-14 min, kunnes ovat kauniin ruskeita.

Terästyllan avulla reikien tekeminen sujui parhaiten eikä kohonnut bageli lässähtänyt juurikaan.


Sattuipa eilen sopivasti, kun soittelin siskolleni. Hän kertoi herkullisen valkosipulin tuoksun tulvivan keittiöstään, koska sämpylät paistuivat siellä. Mitä?! Eipä ole tullut mieleeni lisätä voitelukananmunaan valkosipulia...mutta aina on kiva oppia uutta. Tämänpäiväisiin bageleihin sopi oikein hyvin pieni herkullinen valkosipulin tuoksu. 


Onneksi maltoin odottaa kunnon aamiaista bageleiden valmistumiseen saakka. Hörpin aamuherätyskahvini ilman syömisiä, koska muistin että hyvää kannattaa odottaa! Ainut harmitus, että talon Mies ei malttanut jäädä odottamaan bageleiden valmistumista. Viimeiset ennalta sovitut golfkierrokset kavereiden kanssa veivät voiton ja ehtiihän niitä herkkuja syömään iltapäivälläkin. Ihan oikein! Termarikahvit mukaan ja menoksi :))


Bagelit joko maistuvat tai sitten ei ole saanut hyviä bageleita, joten ei osaa vielä sanoa. Täytteillähän tämäkin herkku saadaan jokaiseen makuun. Meillä oli tänään teriyakilohta eiliseltä lounaalta jääkaapissa. Lisäksi bagelin sisään tuli salaattia, avocadoa, briejuustoa ja  tummaa balsamicoa. Bagelin puolikkaat siveltiin ensin kylmäsavulohen makuisella majoneesi-kermaviilikastikkeella. Makuun sopiva tuorejuusto toimii hyvin pohjien voitelussa. Ja kyllä! Tämä oli  parasta syömääni bagelia.


"On tämä tosi herkullista!" tuumasi talon Mies palattuaan nälkäisenä, mutta onnellisena hyvin sujuneelta golfkierrokseltaan. Tämänpäiväiseen leivontaani sopii oikein hyvin nyt jo edesmenneen Matti-appeni usein viljelemä sanonta: "Joka keitetyn paistaa, se makian maistaa! Mutta joka paistetun keittää, se veivinsä heittää!"

Auringonpaisteessa, untuvatakki päällä ja karvacrocsit jalassa bageliaamiainen terassilla lokakuussa. 💝 Nams nams!

4 kommenttia:

  1. Oijoi kun näyttävätkin herkullisilta nuo bagelit! Kielen päälle kihahti kosteus kun katselin näitä herkkukuvia♥ Voi tuollainen aamupala..niin kyllähän päivä alkaisikin suorastaan loistavasti:) Mukava on aina silloin tällöin antaa jauhopeukaloille liikettä ja leipoa jotakin herkkua! Kiitos ohjeesta, se pitääkin ottaa ylös ja näitä on kyllä ehdottomasti joskus sopivan hetken tullen kokeiltava:) Mukavaa viikonjatkoa sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, sillä itselleni riitti samaan pelkkä sana kokojyväbagelit. Sama ilmiö :) Luulin näitä tosiaan paljon vaikeammiksi leipoa ja siksi oli eka kerta. Nyt on mukava ottaa pakastimen kätköistä terveellinen bageli niinä aamuina, kun tekee mieli herkutella. Suosittelen! Oikein lämpöiset kiitokseni ja ihanaa viikonloppua sinulle ja perheellesi!

      Poista
  2. Onpa hyvän näköisiä bageleita, näitähän on testattava pikemmiten, koska näiden leipomista en ole aiemmin kokeillutkaan. Kiitos vinkistä ja reseptistä. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitti paljon! Hämmästyin itsekin leipomisen helppoutta. Suht' tiukka taikina saa olla, ei kuitenkaan liikaa jauhoja. Tänä aamuna paahdoin ja söin porkkana-appelsiinihillon kanssa. Ai että oli hyvää!
      Ihanaa aurinkoista päivää teille :))

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.